Kimi zaman gece uyurken farkında olmadan ağızdan salya akabilir. Bu durum sabah fark edildiğinde genellikle pek önemsenmez. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde uyurken ağızdan salya akması masum bir durum gibi görünse de altında birçok sebep yatıyor olabieceğine dikkat çekiliyor.
Uzmanlar, “Uyurken ağızdan salya akması halinde solunum yolu enfeksiyonlarından bağırsak parazitlerine, yanlış yatış pozisyonundan vücudun herhangi bir etkene karşı reaksiyon göstermesine kadar birçok problemin varlığından söz edilebilir. Ağız açık şekilde uyunduğu zaman da hem ağız kuruluğu hem de salya akması meydana gelebilir. Ayrıca gece boyunca açık olan ağzın içerisinde bakteri üremesi de kaçınılmazdır. Bu aynı zamanda kötü kokuya da sebep olur. Uykudayken salya akmasının sebepleri çok geniş bir yelpazede değerlendirilebileceğinden mutlaka tedavi olunması gerekir. Peki ağızdan salya akması için hangi doktora gidilir? Bu problemin varlığında vakit kaybetmeden bir dahiliye uzmanına başvurulmalıdır” diyor.
Uykudayken Salya Akması Neden Olur?
Uzmanlar, oldukça merak edilen ağızdan su gelmesi hangi hastalığa işarettir sorusunun cevabı için akla ilk olarak genellikle parazitlerin varlığı gelse de alerjiden diş problemlerine kadar pek çok faktör söz konusu olabileceğini ifade ediyorlar.
Uzmanlar, ağızdan salya gelme sebepleri ve tedavi yöntemlerini şöyle açıklıyorlar:
“Yanlış uyku pozisyonu: Gece yatarken tercih edilen uyku pozisyonunun ağızdan salya akması ile doğrudan ilişkisi vardır. Yüzü koyun yatma alışkanlığı olan kişilerde ağızdan salya akması sık görülür. Çünkü bu pozisyonda midenin üzerinde baskı oluştuğu için ağızdan salya gelmesi normaldir. Eğer ağızdan salya akması probleminiz yanlış yatış pozisyonundan kaynaklanıyorsa yatış şeklinizi değiştirdiğinizde düzelmesi gerekir. Eğer değişiklik yapmanıza rağmen salya akması devam ediyorsa altında yatan sebep farklı olabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Alerji: Eğer ev tozu akarına, kedi epiteline ya da polene karşı alerjiniz varsa gece uyurken ağzınızdan salya akması olasıdır çünkü vücudunuzda fazlasıyla histamin, tükürük ve mukus üretimi mevcuttur. Aşırı derecede tükürük üretmeniz uyurken salyanızın akmasına sebep olabilir.
Kıl kurdu: Ağızdan salya akmasının en sık karşılaşılan sebebi kıl kurdu ya da başka bağırsak parazitleridir. Gece uyurken ağızdan salya akmasının nedeni eğer kıl kurdu ise öncelikle bir dahiliye uzmanına başvurarak dışkı tahlili yapılması gerekmektedir. Bu yüzden uzun süre geçmeyen ağızdan salya akması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Sinüs enfeksiyonu: Sinüslerde enfeksiyon varlığı durumunda nefes almada güçlük ve yutkunma problemleri görülebilir. Bu durum uyurken salyanızın akmasına sebep olabilir. Bu duruma bir de gribal enfeksiyon eklenirse ağızdan salya akması durumu daha yoğun yaşanabilir. Çünkü böyle bir durumda geniz yolu tıkanabilir ve ağızdan nefes almanız gerekebilir. Bu yüzden ağzınızdan salya akması da kaçınılmaz olur. Uyurken ağızdan kahverengi su gelmesi gibi bir şikayetiniz varsa bu durum sinüs enfeksiyonu ya da başka solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden bir KBB uzmanına görünmekte fayda var. Uyurken ağızdan sarı su gelmesi ise mide problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Ağızdan salya akmasının diğer nedenleri ise; ağız yapısı, reflü, bademcik iltihabı, ilaç kullanımı, diş çıkarma ve parkinson hastalığıdır.
Uykudayken Salya Akması Nasıl Tedavi Edilir?
Uyurken ağızdan salya akması probleminin tedavi altına alınabilmesi için öncelikle yapılan tetkiklerle bu durumun altında yatan sebep bulunmalıdır. Ancak tedaviye ek olarak uygulayabileceğiniz yöntemler mevcuttur.
Uyurken başınızı destekleyin: Eğer uyurken vücudunuzu dikey olarak desteklerseniz salya akıtma ihtimaliniz azalır çünkü ağzınız kapalı kalabilir. Uyurken başınızı biraz yüksekte tutarsanız da bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.
Yatış pozisyonunuzu değiştirin: Yatış pozisyonu ağızdan salya akmasının başlıca nedenlerinden biridir. Yüz üstü yatmak yerine sırt üstü yatmaya alışırsanız salya, akması gereken yer olan boğazınızdan akıp gider. Böylece uyurken salya akması probleminden kurtulabilirsiniz. Sırt üstü yatmaya başladıktan sonra da şikayetleriniz devam ederse mutlaka bir hekime başvurun.
Nefes alma egzersizleri yapın: Eğer geniz yolunuz tıkalı değilse ya da gribal enfeksiyon yüzünden ağzınızdan nefes almak zorunda değilseniz günlük yaptığınız aktivitelerinizin arasına derin nefes alma egzersizlerini de eklerseniz gece rahat bir uyku çekebilirsiniz. Bu egzersizler size doğru nefes alma alışkanlığı kazandırır ve stresin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Eğer alerji yüzünden burun tıkanıklığı yaşıyorsanız OTC alerji ilaçları işe yarayacaktır.
Bitkisel tedavi: Yeşil mercimek: Uyurken salya akmasına bitkisel çözüm getirmek için gereken malzemeler:
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı sumak
1 kahve fincanı yeşil mercimek
Tüm malzemeleri karıştırın ve 10 dakika kaynatın. Daha sonra kaynayan karışımı ocaktan alın, süzün ve soğumaya bırakın. Uykuya dalmadan yarım saat önce bu karışım ile gargara yapın. Bu yöntemden farklı olarak ayva ya da taze üzüm yemek de fayda sağlayabilir.”
(VSA-