Çukurova Edebiyatçılar Derneği standında Halise Tekbaşa,Mustafa Naci Özer, Bekir Dağsever, Ceyhun İpteş, Yakup Karaca, Nevra Çağlayan, Emin Doğan, Muharrem Öztürk, Reşide Okudur, Zehra Bayazit, Ali Güçlüdal, Ali Ozanemre, Emre İşgüzar, İbrahim Özcan (Aşık postacı) …yer aldık.
(…)
“Fuar, stant” demeyi, yazmayı sevmiyorum. Ama yabancı dil hayranları(!). Türkçe olmayan bu sözcükleri dile yerleştirdiler! Ben bu sözcükleri yazsam da yazmasam da umurlarında değil. Öyle dedikleri için ben de öyle demek, yazmak zorunda kalıyorum. Bizim aklı evveller yabancı sözcükleri kullanmayı üstünlük sayıyorlar herhalde…
(…)
Bundan üç yıl önce Büyükşehir Belediyesi, Adanalı şair yazarlar için büyük kapsamlı bir stant açmıştı, bu işi üçüncü yıldır sürdürüyor… Geçen yıl Çukurova Belediyesi de birkaç kişiyi kapsayacak stant açmıştı. Bu yıl açmadı nedense? Belediyelerin stant açma girişimi benim önerimdi. Yazılarımda, baştan beri belediyelerin stant açmasını öneriyordum. Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam belediyelerinin de stant açmasında yarar var.. Büyükşehir Belediyesinin standı olmasaydı Adanalı şair yazarların büyük bir bölümü açıkta kalacaktı.
(…)
Siyasilerden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin stantları dolaştı… Şair yazarlarla tokalaştı, konuştu, şakalaştı, fotoğraf çektirdi.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Çukurova Edebiyatçılar Derneği sstandındaki şair yazarlardan birer kitap aldılar. Ederini karşıladılar…
(…)
Fuar süresince 64 açıkoturum düzenlendi. On kadar açıkoturum işaretledimse de hepsini izleyemedim.
İzlediklerim şöyle:
Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş gözetiminde iki açıkoturum gerçekleştirdi. İlki, 07 Ocak günü, saat 17.00-18.00 arası Çukurova Salonu’nda “Aşık Postacı” (İbrahim Özcanlı) konulu oturumdu. Bayram Yılmaz yönetti, Yakup Karaca, Emin Doğan konuştular. Mansur Ekmekçi’nin de adı vardı ama gelmedi. Aşık Postacı’nın şiirleri Karacaoğlan şiirlerine benzetildi.
İkinci açıkoturum, 08 Ocak günü, saat 15.45-16-45 arası Aşık Dertli Kazım kimdir konulu oturumdu. Oturumu Başkan Halise Tekbaş yönetti. Bekir Dağsever’le kendisi konuştu. Muhittin Deniz, Hidayet Çomak adları vardı izlencede ama gelmediler. Yumurtalık Gölovası Köyü’nden Aşık Dertli Kazım’ın aşkından söz ettiler. İki aşık kavuşamamışlar. Dertli kazım aşkını andıkça gözyaşlarını tutamıyormuş. Geçtiğimiz yaz dünyamızdan ayrılmıştı. Şiirlerinden örnekler okundu.
Aynı salonda, aynı gün saat 14.30-15.30’da Ahirzaman Yayınevinin (AZ) düzenlediği Adem Özbay’ın yönettiği Atatürk’ten “Neden Özür Dilemkeliyiz?” konulu oturumda Ali Ekmel Okur, Yüksel Mert konuştular. Atatürk’ün özelliklerini anlattılar. En gerçek yol göstericinin bilim olduğunu söylediler. Nurten Arslan, Ertuğrul Kapusuzoğlu adlı iki konuşmacı izlencede adları olduğu halde gelmediler.
TYS’nin de aynı gün, aynı salonda, saat 17.00-18.00 arası düzenlediği Nazam Balcı’nın sunduğu müzikli şiir dinletisi vardı. Mustafa Özke, Halit Gökmen, Şule Boğa, Onur Özsolak, İpek Mecit Poyraz, Utkun Büyükaşık adlı konuşmacılar Cemal Süreya, Nicati Cumalı, Özdemir Asaf, Ahmet Hamdi Tanpınar şiirlerini müzik eşliğinde okudular. Özdemir Asaf’ın Lavinya şiirini “Sana gitme demiyorum” diyerek seslendirdiler. Ama, sevgilinin adını söylemediler, ben söyleyeyim: Mevhibe Beyat.
(…)
Yetirince kitap imzaladığımı söyleyemem. Dokuz günde yaklaşık 800 liralık kitap imzalamışım. Son çıkan, “Aşıklar Aşığı Haydar Aslan” adlı kitabımın yirmi otuz kadarını eşe dosta karşılıksız imzaladım. Birkaçının adını yazayım: Arslan Bayır, Bekir Dağsever, Mavisel Yener, Saygı Öztürk, Aysel Yenidoğanay, Harika Ufuk… En çok satılan kitabım “Altın Yeleli Paşa” oldu. Siyasilerden Kemal Derin, Adana Ressamlar Derneği’nden Fatma Güher Hanım gelip kitap aldılar benden.
(…)
Çok kalabalıktı fuar. Güzel günler yaşadım. Teşekkür ediyorum.
14.01.2019, Adana