Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi212
Bugün Toplam863
Toplam Ziyaret1823553

TACEDDİN DERGAHI’NDA MEHMET AKİF

Taceddin Dergahı’na 31.12.2018 Pazartesi günü gitmiştim. (Haber: M. Demirel Babacanoğlu)

Taceddin Dergahı’na 31.12.2018 Pazartesi günü gitmiştim. Pazartesileri kapalıymış, Mehmet Akif Ersoy’un kaldığı odaları  görememiştim. 25.01.2019 günü yeniden gittim…

Dergah Hamamönü karşısında, Hacettep Üniversitesi  sınırlarında yer almaktadır. Dergahın kuruluşu, gelişimi hakkında verilen bilgiler biraz varsayımlı!..Kurucusu Taceddinzade Mustafa Efendidir. Ailesinin, Samsun, Niksar yöresinde beylik kuran Taceddinoğullarına dayandığı belirtilmektedir.

Taceddin Sultan Camisi ve Dergahı 1850’li yıllarda yapılmış. Dergahın son Şeyhi Galib Efendioğlu Mustafa Taceddin Efendi. Cami içinde Taceddin Sultan’ın türbesi bulunmaktadır. Böğründe bir mezarlık var. Burada, uçak kazasında yaşamını yitiren siyasi bir partinin genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da mezarı yer almaktadır.

Mehmet Akif 20.12.1873’te İstanbul’da doğdu. 17.12.1936’da dünyamızdan ayrıldı. İlk, orta, liseden sonra 1893’te Veterinerlik Fakültesini bitirdi. Arapça, Farsça, Fransızca öğrendi. Rumeli, Anadolu, Adana, Arabistan, Şam’da görev yaptı. Yurtdışına Almanya’ya gönderildi. Batı dünyasını tanıdı. Yurdumuzun işgal edilmesiyle 20 Nisan’da Ankara’ya geldi.

Ankara kasaba görünümündeydi, kalacak yer yoktu. Tacedin Dergahı’da kaldı. Burdur milletvekili olarak görev oldu. Konya’da, Kastamonu’da… camilerde, konuşarak halkı aydınlattı, Kurtuluş Savaşı’nda görev almalarını sağladı. Mecliste Dergahta çalışmalarını sürdürdü. Birçok şiirlerini ve İstiklal Marşı’nı (17.02.1921) burada yazdı.

Güçlü bir iradeye sahip olan Şair; Atatürk için “Güvenirim ben o çocuğa, ülkeyi kurtaracaktır” dedi.

Savaştan sonra dostu Abbas Halim Paşa’nın çağrısı üzerine Mısır’a gitti, Mısır Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdi. Yaz dinlencelerini İstanbul’da geçirdi. Şiirlerini Safahat’ta topladı. Halktan yana  tavır aldı, halk için yazdı.

Mehmet Akif Ersoy’un kaldığı Dergah  kutu gibi  eski bir yapı. İçeri girince ahşap merdivenlerden çıkılıyor. Yan tarafta iki, altta iki oda, yönetim odası var. Alttaki ve üstteki odaların birinde dervişlerin mumdan yontusu, diğerinde şairin yatağı var.

Oldukça çok izleyiciler arasından geçerek kapıdan girdim, merdivenden çıkıyorum, sağlı sollu duvarlarda fotoğraflarını görüyorum… Rus Ressam Feedman’ın çizdiği portreye bakıyorum. Aydınlık bir yüz ileriye bakış, kararlı duruş, dışarıya yansımış bir düşünüş…

Evliliğin ilk günlerinde çekilmiş bir portesi sakal yok, bıyık kaplamış üst dudağı, başta kalpak, gömlek, kravat, jaket, kaşlar, gözler, yakışıklı bir poz…

Yine bir portesi millet vekilliği günlerinden, kararlı bakış, açık yüz, başta kalpak, savaşa hazır… Oğulları Emin ve Tahirle çekilmiş yaşam dolu bir fotoğraf… Kızları Feride ile Suad’ın fotoğrafı saçlar örgülü, belik yapılmış, bakıyorlar yaşama umutla…

Bir başka fotoğrafda da eşi, oğlu, kızı birlikte görülüyor, alın, yüz, baş açık, umut dolu, kararlı bir duruş…

Şairin iki nüfus cüzdanını da görüntülemişler, biri eski yazıyla, diğeri fotoğraflı, yeni Türk harfleriyle yazılmış…

Dışarıda içeride, daha birçok fotoğrafı var şairin… Hepsine değinme olanağım yok, gidip görmenizi öneririm.

30.01.2019, Adana

 

534 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028