Ancak sıradan bir ilçe değil. Torosların bittiği, Çukurova’nın başladığı dudağın üzerine kurulmuş, bir tarafı orman, öbür tarafı suların yarattığı bir cennet....
Kurtuluş Savaşı’nda Adana’yı ve Mersin’i işgal eden Fransız askerlerinin bu çizgiden yukarı çıkmasını engelleyip Torosları bir vatansever direniş cephesi haline getiren çetecilerin yurdu...
Berlin’den Bağdat’a kadar uzanan demiryoluna 50 civarında tünel ve viyadükle yol veren Toros geçitlerinin başlangıç noktası...
Seyhan nehrinin dağlardan kurtulup, ovanın dinginliğine ulaşıp durulduğu kapı.
Endemik dağ çiçeklerinin, çeşit çeşit orman hayvanlarının özgür memleketi...
Karaisalı ...
Adana’nın bir merkez ilçesi...
Sizlere beğeneceğinizi umduğum 1 günlük doğa, tarih, kültür ve macera dolu bir gezi rotası çizmek istiyorum.
Beğenirseniz eğer başka rotalarda da birlikte olma sözü veriyorum.
Adana’da bir gün konakladıktan sonra bir günlüğüne kiralayacağınız bir araçla yola çıkabiliriz. Ondan sonrası için önereceğim rota sırasıyla şöyle;
1/Çukurova Üniversitesi içinden geçip, Menekşe köyü üzerinden Seyhan Gölü’nün görkemli manzaralarını fotoğraflayarak ilerlemelisiniz.
2/ Seyhan Gölü üzerinde bulunan Doğu ve Batı Köprülerini kullanarak suya iyice yaklaşacaksınız.
3/ Eğer sabah kahvaltısı yapmadıysanız göl kenarında bulunan çok sayıdaki köy kahvaltısı veren yerlerden birini tercih ederek güne pozitif başlamanızı öneririm.
4/ Batı Köprüsünü geçer geçmez göl kenarından ayrılıp, karşıdaki yolu takip ederek Adana Karaisalı yoluna (Turgut Özal Caddesi devamı) çıkmalı, Kabasakal mezarlığı önünden Karaisalı’ya doğru gitmelisiniz. Yaklaşık 30 kilometrelik yolunuz bulunuyor.
5/ Salbaş köyünden sonra Karaisalı’ya varacaksınız. Karaisalı içindeki levhalar sizi Kapıkaya Kanyonu’na kadar götürecektir. Kapıkaya Kanyonu Karaisalı’ya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta.
6/ Arabanızı Kanyonun girişinde bulunan otoparka park ettikten sonra, yürüyerek kanyona giriyorsunuz. Kanyon Seyhan’ın Çakıt kolunun dağdan kurtulup, ovaya ulaştığı bir doğa harikasıdır. Kanyonun uzunluğu 5 kilometre olmakla birlikte, ben yaklaşık 1 kilometre yürüdükten sonra geri dönmenizi öneriyorum. Amaç vakti iyi kullanmak. Spor ayakkabı giyerseniz isabetli olur.
7/ Kanyon’dan çıktıktan sonra arabanıza binerek, aynı istikamette yolunuza devam ediniz. Yaklaşık 8 km. sonra yolda sağa dönen bir kavşak göreceksiniz. “Varda- Alman Köprüsü” işaretini takip ederek, ovadan dağa doğru yükseliniz. Yol sizi köylerden geçirerek Varda Köprüsü’ne kadar getirecektir.
8/ Varda Köprüsü 1915 yılında Almanlar tarafından yapılmış o zamanlar için dünyanın en yüksek tren yolu köprüsüdür. Tarihi öyküsü yanında, James Bond filmlerinden birinin burada çekilmiş olması dikkatleri köprüde toplar. Ayrıca köprünün bulunduğu yerdeki vadinin doğal güzelliği çekicidir. Bir de siz oradayken tren geçerse değmeyin keyfinize.
9/ Yolunuzu değiştirmeden tren yolu hemzemin geçidinden geçerek devam ederseniz, yol sizi Hacıkırı Tren İstasyonu’na götürecektir. Kurtuluş Savaşı’nda çetecilerin işgalcileri buradan öteye göndermediklerini düşünürseniz, istasyonun tarihi önemi de artar. Ayrıca Torosları geçen tünellerin ilki buradadır.
10/ Hacıkırı’ndan yolunuza devam edince yaklaşık 5 kilometre sonra Yerköprü doğa harikasına ulaşacaksınız. Yol boyunca sağınızda Kapıkaya Kanyonu’nun arka yüzünü seyredebilirsiniz.
11/ Yerköprü, Çakıt Suyu’nun yere batıp, 200 metre sonra tekrar fışkırdığı bir su cennetidir. Öğle yemeğini burada sular içerisinde alabilirsiniz.
12/ Yemeğinizi yedikten sonra istikametinizi değiştirmeden yola devam ederseniz, bir çember çizmiş olarak Karaisalı’ya yeniden ulaşacaksınız. Bu arada gezdiğiniz ormanlık alanlarda gözleriniz yerlerde olursa başka yerlerde yetişmeyen bir çok Toros çiçeğini görebilirsiniz.
13/Karaisalı’dan sonra yolunuza devam ederek Adana’ya yeniden ulaşacaksınız.
SAYGI ESİN 10.10.2018
((Fotoğraf; Meryem Girmen—Kaynak: AltınrotaJ