Kubat Sanatevi sahibi/yöneticisi Veysel Kubat öncülüğünde, kurs öğrencilerinin resim sergisi 10.06.2019 günü, Adana Ressamlar Derneği Galerisi’nde açıldı. Sergide Fikri Akdeniz, Alaattin Aldaş, Musa Boz, Mustafa Özkan, Meryem Köfteci, M. Nuri Börüban, Veysel Kubat; ayrıca Yağızhan Işık, N. Akın Özgen, Derin Kubat, Sinem Bayraktar adlı çocukların tabloları da yer aldı. Sergi 20 Hazirana kadar açık kalacak. Sergiyi davetliler, sanatseverler izlediler.
Tablolar için Fikri Akdeniz özel olarak şunları belirtti. “İnsanların tümü eşsiz hayal gücüne sahiptir. ABD’li düşünür Ralph Waldo Emerson’nun deyimiyle ‘Sanatta, el asla yüreğin hayal edebildiğinden daha fazlasını gerçekleştiremez,’ İngiltere doğumlu reklamcı David Ogilvy’nin anlatımıyla ‘Büyük düşünceler bilinçdışından gelir. Ama bilinçdışınız gerekli bilgilere sahip olmalıdır.’ İngiliz Ressam Sir Joshua Reynolds ‘Duvarlarına resimler asılı bir salon düşüncelerle donatılmış bir sergi salonudur.’ Akdeniz, sanatı böylesine güçlü örneklerle anlattı...
Biz de sanatın gücüne hiçbir güç ulaşamaz. Barışı, öz duyuyu, öz sevgiyi sanat egemen kılar… Bencilliği asla kabul etmez. Hak etmeyene hiç bir şey ikram etmez…
Her zaman belirttiğim gibi sergide yine sıcak rengin egemenliği baskın geliyor… Soğuk sıcak renk dengelenemez mi diye düşündüğüm olmuyor değil. Sergide, dört çocuğun tablolarının bulunması da önemli bir girişim. Kim söyleyebilir, onların arasından ünlü ressamlar çıkmayacağını?
Sergide ilgimi çeken tabloların ressamlarıyla konuşmayı çok isterdim amma, oradaki koşullar buna elvermiyor. Meraklılar çok, bazıları gelip konuşmamı kesiyor…
Bu sergide, arkadaşımla natürmort üzerini konuşuyorduk. Ressamı Meryem Köfteci duymuş, yanımıza geldi konuştuk. Üç tablosu vardı, biri natürmort., ikisi görünüydü (peyzajtı). Natürmorttaki başarı görünürlerde yoktu denebilir. Kimi nedenler ileri sürerek görünülere yoğun ilgi gösteremediğini belirtti. Natürmortta konu olan meyveler, düzlem, renkler ve çizgilere canlılık kazandırmıştı… Başarılı bir tabloydu.
Bu konuda yapılabilecek şeyler; ünlü ressamların çalışma yöntemlerini izlemek, anlağa yerleştirmek…Günümüzde resmin nerelere geldiği üzerine çalışmalar yapmak; resim akımlarını özümsemek… Kendinden başkalarının resimlerini incelemek, bilgi edinmek, öznel, nesnel, güncel yaşamda yer almak… Kafada beliren düşlemleri resmetmek…
Burada bir tablo, dağ, köy, köprü, ağaç, otlar, yeryüzü, gökyüzü, soğuk renklerin sıcak renklere yaklaşımıyla yapılan alaşımla oluşturulmuş başarılı bir tablo… Dönüp dönüp bakılabiliyor..
Bir başka tablo da labirenti andırıyor… Çizgiler, inişler çıkışlar, derinlikler, yükseklikler, sıcak renkler yeterli ve önemli orantılarla betimlenmiş…Başarı oranı yüksek bir tablo...
Bir başka tablo da, denizde balıklar… Zıplayan, koşan, oynayan balıklar… denizin mavisinde, ak köpüklerinde oynaşan balıklar… Elle tutuveresin geliyor.
Evet, bu da haşhaş bahçesinde emekçi bir bir kadın tablosu. Haşhaşın ve kadının rengi özgün denebilecek biçimde resmedilmiş. Uzaklara bakıyor kadın… sanki biri gelecek gibi.
Kubat’ın üç tablosu var, ikisi çizgibilim yapılara sahip, bunları daha önce görmüş yazmıştım… Bir diğeri kırda kuru ağaç gövdesi ve dalları arasında yer alan kadın… Soğuk/sıcak renklerin alaşımı iyi yapılmış bir tablo…