Türkiye'de 795 bin 215 hektar alanda 2 milyon ton ayçiçeği hasadının yapıldığını, bu üretimin 195 bin tonun Adana'da gerçekleştiğini belirten Doğan, kentte ortalama verimin dönümde 323 kilo olduğunu ancak bu yıl beklenen verimin 160 kilo olduğuna dikkat çekti. Üreticinin sene başında ne ekeceğini bilemediğini bu nedenle az masraflı ürünlere yöneldiğini belirten Doğan şöyle konuştu:
"Bu senenin başında ne ekeceğini şaşıran ve üretim planlamasını daha az masraflı ürün ekmek en iyisidir, düşüncesiyle yapan çiftçi, üretim maliyetlerinin düşük olduğunu düşündüğü ayçiçeği tarımına yöneldi. Bu yönelim buğday ekim alanlarını azalttı. Fakat işler umulan gibi olmadı. İklim şartları bitki koruma ürünlerinin maliyetini artırdı ve verim ortalaması 160 Kg/da olarak gerçekleşti. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinin Tarla Bitkileri komisyonunun yapmış olduğu maliyet analizinde ayçiçeğinin kilo maliyetinin 2,21 TL olduğunu, üretici karı ilavesi ile 2,65 TL/Kg olduğu tespit edilmiştir. Henüz, hükümet bir fiyat açıklamamıştır. Üretici tüccarın insafına terk edilmiştir. Tüccar ayçiçeğini 2,25 TL den satın almaktadır."
SİYASİ İRADEYİ TARIMA VE ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ
Ayçiçeği üreticisinin yaşadığı sorunu mısır üreticisinin de yaşamak istemediğini söyleyen Doğan sözlerine şöyle devam etti:
"Üreticimiz, 'ne eksem olmuyor, ne eksem zarar ediyorum en iyisi ekmemek' diye düşünüyor. Mısır hasadı da yaklaşmaktadır. Mısır fiyatları da henüz açıklanmadı. Aynı hüsranı mısırda da yaşamak istemiyor üreticimiz. Tarım ve çiftçinin piyasanın acımasız koşullarına terk edildiği bilinmektedir. Siyasi iradeyi tarıma ve çiftçiye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Maliyetler düşürülmedikçe, çiftçi desteklenmedikçe bu fiyatlarla, bu planlamayla çiftçinin üretime devam etmesi mümkün değildir."