Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi22
Bugün Toplam237
Toplam Ziyaret1831645

Biberde sahtekarlık

Vatandaşlar Karaisalı biberi diye bilmem nerede yetişmiş biberi alıp salça yapıyorlar ama bakıyorlar ki istedikleri salçayı elde edemiyorlar. Memlekette bu sahtekarlığa “Dur” diyecek mu? Yani insanların gözüne baka baka yalan söylüyorlar ve bu işi bi

Güney Haber Gazetesi'nde yayınlanan bir yazıda, Karaisalı biberi diye başka yerlerin biberlerinin satılmasına başta Karaisalılılar olmak üzere sessiz kalındığı ifade edilerek,"Peki ama neden susuyorlar?" şeklinde soru soruldu.

Yazı aynen şöyle:
"Adana’da salça sezonu başladı. Dünyanın en lezzetli biber salçası Karaisalı biberi ile yapılıyor. Peki, dünyaya ünü yayılan salçalık biberimize ne kadar sahip çıkıyoruz?

Konuyu şöyle açmak gerekirse; Adana’da biber salçası yapımı için sezon çoktan başladı. Kurban Bayramı nedeniyle salça yapımına ara verilse de bayram sona erer ermez salça yapımı şehrimizin genelinde devam ediyor. Artık Adana’da hangi sokaktan geçerseniz geçin mutlaka o salça kokusunu hissederseniz

Burada kadar her şey normal; fakat benim anlayamadım bir şey var… Köşe başlarında, yol kenarlarında insanlar Karaisalı salçalık biberi sattıklarını söylüyorlar. Onlar söylüyor ama peki satılan biberlerin hepsi anlatıldığı gibi Karaisalı biberi mi? Yoksa Karaisalı biberi diyerek insanlar mı kandırılıyor?

Biber bitkisi, üzerindeki biberler toplandıkça meyve vermeye devam eder. Bitkinin ilk verdiği biberle yapılan salçanın kalitesi düşük oluyor. Yani biberin kabukları daha kalın olmasının yanı sıra daha sulu olduğu için salçası hem az oluyor, hem de özlü olmuyor. Bu nedenle biber üreticileri bitkinin verdiği ilk biberle salça yapılmamasını tavsiye ediyor.

Adana’da biber satışları Temmuz ayı itibari ile başladı. Tezgâha çıkan ilk biberler Karaisalı biberi olarak satılmaya başlandı. Ancak Adana’da yaşayan insanların büyük bir kısmının da bildiği üzere Karaisalı biberi geç yetişir, tadı ve lezzeti de zaten buradan gelir. İlk satışa sunulan biberler genellikle Tuzla, Karataş tarafında yetişir ve bunların büyük çoğunluğu da Karaisalı biberi diyerek satılır. Karaisalı biberi salça yapımına daha müsait biber olduğu için ondan yapılan salça hem kıvamlı hem de daha çok çıkıyor. Vatandaşlar Karaisalı biberi diye bilmem nerede yetişmiş biberi alıp salça yapıyorlar ama bakıyorlar ki istedikleri salçayı elde edemiyorlar. Memlekette bu sahtekarlığa “Dur” diyecek mu? Yani insanların gözüne baka baka yalan söylüyorlar ve bu işi bilenler susuyor…

Peki, ama neden susuyorlar?

Özellikle Karaisalı’da salçalık biber üretenler bu duruma neden seyirci kalıyor? Karataş ve Tuzla’da yetiştirilen biberlerden de salça yapılıyor elbette fakat Karaisalı’nın biberi kadar özlü ve lezzetli olmuyor. Şahsen ben biber üreticisi olsaydım bu duruma seyirci kalmazdım. Ayrıca, Adana’nın tanıtımı için gecesini gündüze katanların, Adana’nın marka şehir olması için çalışanların da bu duruma seyirci kalmaması gerekiyor…

Birilerinin Karaisalı salçalık biberine sahip çıkması gerekiyor. Dünyaca ünlü olan bu değerin bozulmaması gerekiyor. Karaisalı salçalık biberi için acilen marka tescili yapılmalı, patenti alınmalıdır. Aksi durumda hem Karaisalı biberinin adı lekeleniyor, hem de bu işten birileri rant elde ediyor.

Öte yandan şu günlerde biber satıcıları harıl harıl biber satıyor, fakat hiç birinin ne bir faturası var ne de bir fişi… Sahi bu pazarlar neden denetlenmiyor? Sonuçta biber satıcıları üreticiden aldıkları biberlerin üzerine kâr marjını ekleyip insanlara satıyor. Yapılan bu ticarette satıcının devlete vergi ödemesi gerekmiyor mu? Bu insanların satıları biberleri kaç liradan aldığını biliyor muyuz? Elbette hayır…

Özetle ünü ülke sınırlarımızı aşan salçanın hammaddesi olan biberler denetlenmeli ve mutfakların olmazsa olmaz bu lezzetten rant kazanmaya çalışanlara müsaade edilmemelidir."

1569 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.652334.7912
Euro36.423936.5699