Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi153
Bugün Toplam946
Toplam Ziyaret1825592

Bilim insanları sanatı konuştu

Adana’da “Uzmanlık alanları güzel sanatlar olmayan öğretim üyelerinin sanat alanları üzerine düşünce ve görüşleri” temalı bir panel düzenlendi.

-Panelde tüm bu çaba ve girişimlere rağmen, Türkiye’de sanat alanlarında son yıllarda Kültür Bakanlığı, sivil toplum örgütleri ve özellikle iş dünyasının destek ve katkılarıyla bir noktaya kadar aşama kat edilmesine rağmen günümüz dünya ölçeğinde bu çabaların yeterli oluğunu söylemenin zor olduğu ifade edildi.

 

Vahit Şahin


Adana’da 5 bilim insanı sanatı konuştu.

Adana Ressamlar Derneğinin düzenlediği, “Uzmanlık alanları güzel sanatlar olmayan öğretim üyelerinin sanat alanları üzerine düşünce ve görüşleri” temalı bir panele Çağ Üniversitesi’nden uzmanlık alanı matematik ve istatistik olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Akdeniz, Ç.Ü. Makine Mühendisliği’nden Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı, Ç.Ü. Ziraat Mühendisliği’nden Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Ç.Ü. Fen Eğitimi alanından Prof. Dr. Sedat Uçar ve Ç.Ü Fen Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. İbrahim Ç. Derdiyok konuşmacı olarak katıldı.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kazım Artut’un moderatörlüğünde düzenlenen  panelde konuşan Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı, bilim ve sanat alanlarının birbirinden ayrılamayacağını, türbinler ve helezonlar’a yönelik tasarımları sanatçı İlhan Koman’ın yapıtlarıyla ilişkilendiren bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Fikri Akdeniz ise, fraktal geometri, altın oran ve fobinacci sayılarından yola çıkarak sanatın da bir matematik olduğuna, resim sanatının bilim ve akıl yoluyla anlam kazanacağına ilişkin göndermeler yaptı.

Prof. Dr. Çetin Derdiyok, şiirin de bir estetik faaliyet ve duyarlılık olduğunu tüm duygu ve yaşanmışlıkların hayatın bir parçası olduğunu, sezgi ve metaforlar kullanılarak kendi içinde sanatsal, edebi bir dile dönüştüğünü böylelikle şairlerin estetik duygular uyandıran kendi dizelerini ürettiklerini ifade ederek okuduğu bir şiir ile izleyicilerle paylaşımda bulunmuştur. 

Prof. Dr. İbrahim Ortaş da doğanın iyi gözlemlenmesi gerektiğini, bakma ve görme eylemlerinin farklı şeyler olduğunu, eğitim sisteminde soyut düşünmenin gerekliliğine atıfta bulundu.

Prof. Dr. Sedat Uçar ise, “sanatsal bakış açısına sahip olmayan öğretmenlerin sanat bakış açısına sahip öğrenciler yetiştiremez” mantığından yola çıkarak genel anlamda eğitim sistemimizde bir paradigma değişimine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Panel yöneticisi olarak öğretim görevlisi Kazım Artut ise panelin kapanış konuşmasında katılımcıların sanat ve bilim alanlarına ilişkin düşüncelerinde önemli birliktelikler olduğunu, tartışma konularının düşünce ve bakış açılarımıza zenginlik kattığını, uzmanlık alanları ne olursa olsun eğitimci akademisyenlerin sanat alanlarına yabancılaşmamış, sanatı bir ihtiyaç olarak gören sanatsal farkındalığı yüksek seçkin sanat tüketicisi kuşaklar yetiştirmeye katkı sağlamalarının gerekliliğini söyledi.

Panelde tüm bu çaba ve girişimlere rağmen, Türkiye’de sanat alanlarında son yıllarda Kültür Bakanlığı, sivil toplum örgütleri ve özellikle iş dünyasının destek ve katkılarıyla bir noktaya kadar aşama kat edilmesine rağmen günümüz dünya ölçeğinde bu çabaların yeterli oluğunu söylemek zor olduğu ifade edildi.

Dernek üyeleri, öğretim üyeleri ve farklı mesleklerden katılımcıların oluşturduğu panelde ARD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yılmaz’ın panelistlere katılım belgelerini verirken Ankara Anı Yayıncılık tarafından gönderilen Kazım Artut’un “Sanat Eğitimi”adlı kitabının katılımcılara takdim edilmesiyle panel sona erdi.

 

 

 

 

417 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038