Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi200
Bugün Toplam1127
Toplam Ziyaret1823817

ALTINORAN'DAN AÇIK SANAT KAVRAMI

S. Haluk Uygur:“Biz doğada var olanı zaten gidip orada görüyoruz, ama biz istiyoruz ki düşündüklerimizi anlatalım. Bu ne bir fotoğraf, ne bir resim ne başka bir şey. Bir isim vermek gerekirse ilk defa biz mi kullanıyoruz bilmiyorum, biz açık sanat d

Vahit şahin

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği tarafından ilk kez başka bir sergi açıldı.

S. Haluk Uygur, Gülsüm Ünal, Mehmet Dilci, İsmail Ökke, Aylin Sofuoğlu, Ayber Hastürk, Nesrin Karataş, Yeşim Mendi, Meltem Aydın, Pelin Emrahoğlu, Ayşe Ateşoğlu ve Fatih Varkara’dan oluşan fotoğraf sanatçılarının açtığı “Yeni Bir Yol” başlıklı sergi büyük beğeni aldı.

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği galerisinde açılan sergide bir konuşma yapan Başkan S. Haluk Uygur, “Biz, sessiz çığlık atıyoruz, düşündüklerimizi söylemeye çalışıyoruz. Dünya değişiyor. Bu değişimi hala eski sınırlar içerisinde hissedeceksek geride kalırız. Düşünün sizi 1820’li yıllara götüreyim,o zaman  fotoğraf diye bir karvam yoktu.  Ama yeni kavram çıktı, 1890’larda sinema çıktı, artık yeni bir şey çıkıyor. Biz 5 senedir söylüyoruz, Altınoran’da yıllardır sanat tarihi, bilim, felsefe, çalışarak bizzat bunların üzerinde görerek sahiplerinden dinleyerek yapıyoruz” dedi.

Artık enstantane, diyafram gibi şeylere öğrenmeye gerek olmadığını ifade eden Uygur, şunları söyledi:

“Artık geçmişi bilip, bugünlere yoğrulup geleceğe yorum yapmak zamanı geldi, hele bugünlerde buna çok ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu çığlık sanat dünyasında çok iddialı bulabilirsiniz, biz usandık artık, yan yana konulmuş doğadaki en güzel görüntülerin kopyasını duvarlara asılmasından.  Biz doğada var olanı zaten gidip orada görüyoruz,  ama biz istiyoruz ki düşündüklerimizi anlatalım. Bu ne bir fotoğraf, ne bir resim ne başka bir şey. Bir isim vermek gerekirse ilk defa biz mi kullanıyoruz bilmiyorum, biz açık sanat diyoruz. Bunun içinde edebiyat var,  bu arkadaşlarımızın hepsi kısa öykü çalışması yapıyorlar, Haiku kısa şiir çalışması yapıyorlar. Sinema var, Adana Sinematek 10 yıldır boşuna çaba sarf etmiyor.  Müzik var, resim d e var ama bu başka bir şey. Hala bunun resmim, fotoğrafın kalıbına sokmak geride kalmaktır diye düşünüyoruz biz. Bizim galerimizi takip ederseniz bir hattatın harflerle resim yaptığını getiriyoruz. Başka bir zaman bir sedefi öykü haline getiren bir açı getiriyoruz. Dolayısıyla multidisipliner çalışmayı özellikle destekliyoruz. Onun dışında bu, şu disiplinleri artık kabul etmiyoruz. Yaptıklarımız değerlidir. Satın alabilirsiniz. Şuan değeri küçüktür ama gelecekte değeri çok yükselecektir.”

Uygur, küreselleşen diyerek söyledikleri bu kocaman dünyada aslında insanın gittikçe küçüldüğü ve mağarasına girdiğini kaydederek, “Biz bu küçülme içinde etrafımızdaki nesnel varlıkları ne kadar küçültsek, öznel dünyamızda düşüncelerimizin o kadar büyük potaya çıkacağını düşünerek de fotoğrafların boyutlarını da bilerek, isteyerek küçülttük.  Burada 5 santimlik fotoğraflar var. Önemli olan koca koca basılması değil, ne anlatmış olduğudur diye düşünüyoruz.  Eğer ki böyle bir sanat çalışması beğeni bulduysa gelecekte arkamızdan çok insanın geleceği işareti olarak görülebilir. Bu yeni bir yol arayışının ilk adımdır bu.  Acaba Adana’dan bir ekol çıkarmının yıllardır süren bir çalışmasıdır. Bu çalışmayı yapan 12 arkadaşımızdan hiç biri kursiyer değil, hepsi onlarca yıldır fotoğraf çalışması yapan, daha evvelden klasik fotoğraf denilen hepsini yapmış ve sergilerini açmış kişilerdir” şeklinde konuştu.

 

 

450 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957