Dünyaca ünlü yazarlarından Yaşar Kemal 29.02.2020 günü öğle saatlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda; Adana Tabipler Odası, Büyükşehir Belediyesi, Altınoran Derneği’nce anıldı.
Beş yıl olmuş dünyamızdan ayrılalı. 06.10.1923’te doğmuştu. Çocukluğu, gençliği,Osmaniye Hemite Köyü’nde geçmiştir.
Köy, Toros Dağlarının ovaya inen eteğinde, Ceyhan Irmağı’nın kıyısındadır. Yazar çocuk yaşta babasının yitirmiştir. Köylü, onları kendilerinden saymış, sahiplenmiştir.
Doksanlı yılların başlarında, Adana-Seyhan Belediyesi Başkanı Yalçın Akyol girişimiyle, köye Yaşar Kemal Anıtı dikilmiş, bahçesi kurulmuştur. Şimdi o bahçede, Yaşar Kemal Kültür Turizm yapısı bulunmaktadır.
O yıllarda ben de gazeteci olarak görevliydim. Köyün çocukları, köyün yetiştirdiği çiçeklerden güllerden buket yapmış getirmişlerdi. Yaşar Kemal’e saygıyla sundular. Siz de edebiyatın Atatürk’üsünüz” dediler. Çok mutlu oldu yazar, çocukları okşadı sevdi…
Kendi kendine okuma yazmayı öğrendi, sonra okula gitti diploma aldı. Köyünden ve çevresinden ağıtlar topladı. Sonra bu ağıtlar kitap haline getirildi, Adana Halkevi’nce yayınlandı. Adana Beşocak Orta Okulu’nun son sınıfından ayrıldı. Adana’da birçok şair yazar arkadaşları oldu. Bunlardan biri de Abidin Dino idi.
Günün birinde Dino’nun yardımıyla İstanbul’a kapağı attı. Sultan Ahmet’te kuytu bir yerde yattı, denizden balık tuttu, yedi, sattı, ayakta durmaya çalıştı. Cumhuriyet gazetesine ulaştı. Gazete onu “röportaj” yapmada görevlendirdi. İnce Memed romanını yayınladı. Düziçi Öğretmen Okulu ilk yıllarında okudum kitabı. Öyle sardı ki beni kısa zamanda bitirdim.
Romanları, öyküleri, röportajları yabancı dillere çevrildi.Renkli, acılı günler yaşadı.
Ödüller aldı…
Ne var ki ecel onu bırakmadı. 29.02.2015 günü dünyamızdan ayrıldı. Onu saygıyla,
sevgiyle, saygıyla anıyorum. Onsuz geçirdiğimiz yıllar boş gibi geliyor bana.
01.03.2020, Adana