Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi206
Bugün Toplam1049
Toplam Ziyaret1823739

ALTINORAN DERNEĞİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

(Haber:M. Demirel Babacanoğlu)



Altınoran Derneği salonu, iğne atsan yere düşmez denilen biçimde doluydu. Adana

Ressamlar Topluluğu, Çukurova Sanat Girişimi, Kadirli Eğitim Kültür Vakfı, Sinematek desteğinde Altınoran Sanat Galerisi’nde görsel sanatlarla ilgili veriler yer almıştı. Etkinlik, bundan iki yıl önce dünyamızdan ayrılan Berna Ateşoğlu onuruna düzenlenmişti. Ateşoğlu Ankara doğumlu olup valilik,  illet vekilliği, yöneticilik yapmış ünlü kadınlardan biriydi.

Dernek Başkanı Dr. Haluk Uygur özetle; “Bugün kadının hakkını aldığı gündür. Kadın dirençlidir. Uğraşır, didinir, önündeki engelleri yıkar, başarır alır. Her alanda çalışmalarını sürdüren kadınlar girişteki işlerden başarıyla çıkmışlardır…” dedi.

Etkinlikte, Ali Raşit Karakılıç, Lale Gülyaşar, Kafiye Salihoğlu, Fatoş Toyganözü, İnci Gürsoy, Nilgün Ulaştırıcı, Meliha Özgürbüz, Seher Ünal, Mustafa Dulda, Nesrin Güzelek, İnci Küçükusta, Emel Genç, İlham Enveroğlu, Zerrin Enveroğlu, Gülsüm Ünal, Nesrin Karataş, Pelin Emrahoğlu, Haluk Uygur, İlknur Taşa, Nevis Liman, İlter Uzel, Pakize Aksu, Etem Çalışkan, Yeşim Mendi, Hanife Uygur, Meltem Aydın, Ayşe Ateşoğlu, Mehmet Dilci, Cemil Güven, Aylin Sofuoğlu, Sefa Sofuoğlu, M. Emin

Çalışkan, Rahime Korkut, Noyan Zenger, Mükremin Şahiner, Sevgi Topçuoğlu, Mustafa Özelgeçici, Claudia Özelgeçici, Mesut Dikel, Eda Dikel, Mutluhan Taş,

Sümeyye Yıldırım, İsmail Ökke yapıtlarıyla yer aldılar.

Duvarlara, kadın haklarıyla ilgili bilgilendirici yazılar asılmış. Kadın haklarının arızasız kullanımı demokrasiden geçer deniliyor. Bu açıdan bakınca ülkemizde yeterince demokrasi olmadığı görülüyor… İki öğenin yalnızca yasalarda değil, yaşam tarzında da yer alması gerekiyor… Kadınların mı, bayların mı bu konuda çaba harcaması gerek?...

Bence her ikisi de çaba harcayarak, kadın haklarının yaşamda yerini alması sağlanmalıdır…

Bakınız burada, bu tabloda bir yeşil yaprağı tutan bir elin anlamı demokrasiyi getirin der gibi geliyor ana. Sonra bir portre, birçok portrede kadın yüzleri betimliyor. Bu betimlemeler baktığımızda hüznün ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Sevgi, canlılık yok…

O zaman sevgiyi, canlığı bulsun insanlar… İşte bir seramikte bir kadın yüzü, başka seramikte yırtılmış yerin kadın eliyle dikişi, bir başka seramikte ise daha fena, ortasına bıçak sokulmuş…Bu ne demek? Kötü şeyler anlatılıyor, iyi şeylere yer yok demek! Bir sanatçı da kadının kullandığı eşyalarla, eskimiş solmuş fotoğraflarla anlatmış kadını, kadın haklarını…

Haluk-Hanife Uygur ikilisi özenle hazırlamışlar yapıtlarını…Karınca kararınca

demokrasiye hizmet veriyorlar…Bu onların yaşam tarzı. Haklarla donatılmış olmalı aileler değil mi? Kadına zulüm, kadına şiddet kalkmalı… Kadın karşıtları öğrenmeli bunları…

Puduhepa Hitit anlaşmalarında imzası olan kadındır… O günden sonra binlerce yıl geçmiş, bugün onun gerisine mi düşülüyor? Yazık! Ey insan saygı gösterelim birbirimize. Dahi cümle yaratıklara… Hiçbiriniz diğerinden üstün değiliz…

Terazileriniz doğru tartsın, aynalarınız doğru göstersin, yalan söylemesin diliniz…

başkaların hakkını yenmesin…Eğitin çocuklarınızı… Yılda bir gün değil, her gün…

08.03.2020, Adana

398 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957