Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi71
Bugün Toplam667
Toplam Ziyaret1831287

CHP'li Şevkin, “Karpuz cennetine karpuz ithalatı kabul edilemez"

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adanalı üreticinin hasat zamanı ithal İran karpuzuyla darbe yediğine işaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin karpuz cenneti Adana’da hasadın başlayacağı şu günlerde ithal karpuz girişinin üreticiye tam anlamıyla bir darbe niteliği taşıdığını vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir araştırma, bir de soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Adana’da turfanda karpuz hasadının Haziran ayı ortalarına doğru başlayacakken Mayıs ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile Covid-19 salgınının yoğun olduğu İran’dan erkenci karpuz ithal edilmesinin gerek üretici gerekse tüketici açısından büyük bir risk oluşturduğunu kaydetti.
“İRAN KARPUZU RİSK OLUŞTURUYOR”
Türkiye’de yıllık 4 milyon ton karpuz üretimi yapıldığını, kişi başı karpuz tüketiminin 50 kg civarında olduğunu belirten Dr. Şevkin, “Karpuz üretiminin en fazla yapıldığı il Adana’dır. Karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 25’i Adana’dan gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin karpuz cenneti Adana’da hasadın başlayacağı şu günlerde ithal İran karpuzu girişi hem üretici hem de Covid-19 salgını nedeniyle büyük bir risk oluşturmaktadır” dedi.
Zorlu bir süreçte İran gibi virüs açısından yüksek riskli bir ülkeden ithalatın kısıtlanması ve yerli üreticinin yetiştirdiği karpuzun tüketilmesinin beklenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Böylelikle hem çiftçi kazanacak, hem tüketici kaliteli ve sağlıklı karpuz tüketecek hem de ekonomimizin adeta dip yaptığı bir dönemde yurtdışına döviz çıkışı önlenecektir” dedi. Türk çiftçisini tarımdan uzaklaştırmamak, ithalatı önlemek, üretimi teşvik etmek, sağlıklı karpuz tüketilmesini sağlamak adına meclisin konuyu araştırması için önerge sunan Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi.
“İKİ YILDA TOPLAM 130 BİN TON KARPUZ İTHAL EDİLDİ”
Türkiye’nin yılda 50 bin ton civarında karpuz ihraç etmesine rağmen 2018 ve 2019 yılında yaklaşık 130 bin ton karpuz ithal ettiğini anımsatan, özellikle Çukurovalı üreticinin karpuz hasadına hazırlandığı bu günlerde İran’dan ithal edilen erkenci karpuzların üreticiye darbe vurduğunu kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Covid-19 salgını sürecinde çiftçinin yeterli desteği alamaması nedeniyle tarım topraklarında yeterli üretim yapılamadığı açıktır. Buna rağmen karpuz üreticisi büyük fedakarlıkla tarlasını boş bırakmamış, tüketiciye kaliteli karpuz üretimi gerçekleştirmektedir. Ziraat Mühendisleri Odası’nın karpuz raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 900 bin dekarlık alanda karpuz üretimi yapılmaktadır. 2018 yılında dekara ortalama karpuz verimi 4 bin 668 kg olmuştur. 2018 yılında 4 milyon ton üretim gerçekleşmiştir. Verimlilikten sağlanan üretim artışına karşın, kişi başı karpuz üretimi 60 kg’dan 50 kg’a düşmüştür. Türkiye yılda 50 bin ton civarında karpuz ihraç etmesine rağmen 2018 ve 2019 yılında yaklaşık toplam olarak 130 bin ton karpuz ithal etmiştir. Özellikle Çukurovalı üreticinin karpuz hasadına hazırlandığı bu günlerde İran’dan ithal edilen erkenci karpuzlar üreticiye darbe vurmaktadır.”
“İTHALAT KISITLANACAK MI?”
TBMM’nin konuyu araştırması için önerge sunan CHP’li Dr. Şevkin, ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin şu  sorulara yanıt vermesini istedi:

1-    2019 yılında ve 2020 yılı Ocak ayından itibaren önergenin yanıtlandığı tarihe kadar İran’dan tam olarak kaç ton karpuz ithal edilmiştir?

2-    2019 yılında Adana’da kaç ton karpuz üretimi gerçekleşmiştir?

3-    2020 yılı hasat döneminde Adana’da kaç ton karpuz üretiminin gerçekleşmesi öngörülmektedir?

4-    Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacı kaç tondur?

5-    Adana ilimizde turfanda karpuz hasadı Haziran ayında başlayacakken Mayıs ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile Covid-19 salgınının yoğun olduğu İran’dan erkenci karpuz ithal edilmesi gerek üretici gerekse tüketici açısından riskli değil midir?

6-     Zorlu bir süreçte İran gibi virüs açısından yüksek riskli bir ülkeden ithalatın kısıtlanması düşünülmekte midir?

7-    İthalatın sona erdirilerek yerli üreticinin yetiştirdiği karpuzun tüketilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

8-    Karpuz ithalatı nedeniyle ülkemizden yurtdışına yıllık giden toplam döviz miktarı ne kadardır?

9-    2002-2020 yılları arasında İran’dan toplam kaç ton karpuz ithal edilmiş, karşılığında ödenen döviz miktarı ne kadar olmuştur?

10-  Çiftçinin korunması için ithalatı önleyip üretim ve ihracatı arttırmak, üretimi çeşitlendirmek için bir planlamanız var mıdır?

 

265 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.652334.7912
Euro36.423936.5699