TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, bu yıl alım fiyatı 1.65 TL/kg olarak açıklanan buğdayın maliyetini karşılamadığını belirterek, üreticinin kar edebilmesi ve üretimin devamı için taban alım fiyatının en az 2.03 TL olması gerektiğini açıkladı.
Buğdayda hasadın ilk olarak mayıs ayında Çukurova kentlerinde başladığını belirten Korkut, bu nedenle hasat başlamadan ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fiyatın, tüccar alım fiyatlarında da belirleyici ve etkili olduğunu söyledi.
“TÜRKİYE’DE BUĞDAY ÜRETİMİ AZALIYOR”
Uzun yıllardır buğdayda açıklanan düşük taban fiyatları nedeniyle ekim alanlarında azalma olduğunu belirten Feyzullah Korkut şöyle konuştu:
“Türkiye’nin yaklaşık son yirmi yılda izlediği tarım politikalarının sonucunda 2002 ile 2019 yılları arasında kaybedilen 3 milyon 379 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 2,5 milyon hektarı (%73) tarla bitkilerine aittir. Kaybedilen tarla bitkileri arazilerinin yaklaşık 2 milyon 454 bin hektarı (%96) gıda güvencesi açısından çok önemli olan buğday arazilerine aittir. 2002 ile 2019 yılları arasında Türkiye nüfusu %28 artmasına karşılık, buğday ekim alanları %26 ve buğday üretimi %3 azalmıştır. Buğday üretim artış oranının nüfus artış oranının önemli bir şekilde gerisinde kaldığı açıktır. 2002 ile 2018 yılları arasında yaklaşık 43 milyon ton buğday ithal edilmiştir. Bu ithalata da 11,5 milyar dolar para ödenmiştir.”
“TMO’NUN PİYASADAKİ AĞIRLIĞI ARTTIRILMADILIR”
Devletin üretim maliyetlerini azaltacak politikalara öncelik vermesi gerektiğini belirten Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticiyi iyi fiyattan satış garanti sağlayacak olan TMO’nun piyasada ağırlığı arttırmalıdır. Buğday çiftçisi tüccarlara terk edilmemelidir. Bu yıl için buğdayın alım fiyatı 1.65 TL/kg olarak açıklanmıştır. Ancak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemizin Tarla Bitkileri Komisyonu’nun çiftçi bazında yapmış olduğu çalışma sonucunda 2020 yılı 1 kg buğday üretim maliyeti 1.69 TL olarak tespit edilmiştir. Yani açıklanan alım fiyatı buğday üretim maliyetinin gerisindedir. Yine çiftçinin yüzünü güldürmemiştir. Buğdayın üretim maliyetine %20 üretici karı eklenmeli ve buğdayın kilogram satış fiyatı 2.03 TL olmalıdır. Böylece buğdayda karlı ve sürdürülebilir bir üretim gerçekleşebilsin.”