VAHİT ŞAHİN
Kültür Bakanlığı ahşap oyma sanatçısı Serdar Tektaş, tarihimizin kültürel zenginliklerini gelenekten geleceğe sanat yolculuğunu ahşap eserlere yansıtarak devam ediyor. Tektaş, gelecek nesillere bu sanatı öğretmeyi, daha yaygın hale getirmeyi ve aktarmayı amaçlayarak bir çok sergi, festival ve etkinlikleri aktif olarak sürdürüyor.
1980 yılında Adana'da doğan Tektaş, “Henüz 12 yaşındayken çıraklık yaparak başladım ahşap oyma sanatı alanında çalışmalar yapmaya. Ahşap levhalar kesip derinlik kazandırarak biçim verme konusunda iyice ustalaşınca kendi atölyemde yeni desen motiflerle çalışmaya başladım. Bir dönem Türkiye'de ki tarihi mekanların, cami, mimber, mihrap, yalılarda ahşap bölümlerini tadilatı ve yenileme işlerinde titizlikle çalıştım. Günümüzde aktif olan son teknolojik makineler ile kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini almaya başlamıştır. Ahşap oymacılığı, tarihi ve kültürüyle zengin olan Anadolu Selçuklu, Osmanlı motiflerini yurt dışı bağlantılı çalışmaları ile ayakta tutmaya çalışıyorum” dedi.
Bir çok yurt dışı ülkelerine eserlerini yollayıp sergi çalışmalarında aktif olan Serdar Tektaş, “2012 yılında Adana Olgunlaşma Enstitüsünden aldığım teklifle sanat tasarım ahşap oyma atölyesinde devam ettim. 2016 yılında tarihsel yolculuğuma Adana Kürkçüler Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlülerin topluma kazandırılması amaçlı kurslar vererek hem sanatımı yaşatmaya hem de insanların bir meslek sahibi olması amaçlı çalışmalarımı sürdürmekteyim” dedi.
Tektaş, “Günümüz Türkiye'sinde kadın ve çocuk ağırlıklı çalışmalarımı ahşaba yansıtmaya başladım. Cumhurbaşkanlığı'na bir çok kurum ve kuruluşlara özel siparişler ile halen yaptığım çalışmalar duvarlardaki yerlerini alarak görenlerin büyük beğenisini almaktadır” dedi.
Bundan sonrada ahşap oyma sanatını yaşatmaya ve eğitim vermeye devam edeceğini söyleyen serdar Tektaş, “Pandemi sürecini sanatsal ayrıntıları ile gelecekteki güzel günleri şimdiden filizlendirmek için çalışmalarıma devam ediyorum” şeklinde konuştu.