Kurban Bayramına kısa süre kala geçtiğimiz yıllarda yaşanan görüntü ve çevre kirliliğinin yeniden yaşanmaması için uyarıda bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan “Bayramı doya doya, ancak kurallara uyarak ve doğayla barışık şekilde kutlayalım” mesajı verdi.
Kurban Bayramında dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşları bilgilendiren ÇMO Şube Başkanı Doğan, “Kurban bayramı öncesinde ve sonrasında Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğe ve onun kurallarına uymak gerekmektedir. Bu belirlenen ve uygulanması gereken kurallarla; çevrede, doğada ve insan sağlığında meydana gelebilecek olumsuzluklar önlenmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle bu kurallara azami ölçüde uymaya özen gösterelim” dedi.
SATIŞ VE KESİM YERLERİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Kurban bayramlarından önce her yıl Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin yayınlandığını anımsatan Doğan şöyle konuştu;
“Bu tebliğde kurbanlıkların taşınmasından, kontrolüne, satış ve kesim aşaması ile sonrasındaki tedbir ve uygulamalar gibi konuları içermektedir. Ayrıca bu yıl tebliğde salgın süreci gözetilerek Covid-19 bulaşma riskini en aza indirmek için çeşitli önlemlerde alınmıştır. Bu önlemler kapsamında kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi, bulaş riskini en aza indirmek için randevu sisteminin uygulanması, satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinde el antiseptiği bulundurulması, hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, Covid-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılması, hayvan satış alanlarına; ateş ve solunum sıkıntısı olanların alınmaması yer alıyor.”
HAYVANSAL ÜRÜNLER GELİŞİGÜZEL ATILMAMALIDIR
Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken konular hakkında da bilgi veren ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan, şöyle devam etti;
“Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel ortamlara atılmaması gerekmektedir. Kesim sonrası hayvansal atıklar, işkembe ve benzeri ürünlerin sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara konulması, ağzı iyice bağlandıktan sonra özel atık toplama araçlarına verilerek, belediyelerce bertaraf edilmesi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bu hayvansal atıklar, mevsimsel koşullar nedeniyle anında bozunmaya uğrayarak, bakteri üremesine neden olup çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar oluşturabilmektedir. Haşere oluşumu ve hastalık etkenleri ile kontamine oldukları takdirde, hastalık etkenlerinin kişilere bulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle bu yıl özellikle salgın sürecide gözetilerek kurban kesiminde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınarak, insan ve çevre sağlığını bozacak, kirlilik yaratacak durumların oluşmasına izin verilmemelidir”
Güzel bir bayram geçirebilmek için temiz çevreye de ihtiyaç olduğunu anımsatan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan “Bayramın; yüreğinde insan ve doğa sevgisi büyüten, bu dünya sana da bana da yeter diye düşünen tüm yurttaşlara kutlu olmasını diliyorum. Bayram; ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirsin” diyerek sözlerini tamamladı.