Geçen yıl bin 150 lira olarak açıklanan mısır alım fiyatının bu sene sadece yüzde 15 oranında arttırılmasına tepki gösteren Ayhan Barut, "Çiftçi 1 ton mısırı en az bin 400 lira maliyetle üretiyor. Mısır üreticisine maliyetin altında fiyat açıklayanları kınıyor, mısır alım fiyatının ton başına en az bin 500 lira olarak revize edilmesini, destekleme priminin de en az maliyet artışı oranında arttırılmasını istiyoruz" dedi.
"İTHALAT YERİNE ÜRETİCİYE DESTEK VERİN"
Ağustos ayının ortalarında Adana'da mısır hasadının başlayacağına dikkat çeken Ayhan Barut, "Türkiye'de yıllık 6-6.5 milyon ton mısır üretiliyor. Tüketim ise 8.5-9 milyon ton arasında değişiyor. Oysa üreticiye yeterli destek verilse Türkiye, mısırda kendi kendine yeterliliğe sahip olacak. Üretim ile tüketim arasındaki 2.8 milyon tonluk miktarı ithal ediyor, 600 milyon dolar parayı dışarıya ödeniyor. İthalata verilen bu para Türk çiftçisine verilse mısırda üretim ülkemize yeterli olur" diye konuştu.
"FİYATI REVİZE EDİN, MAĞDURİYETİ GİDERİN"
Mısırdaki ihtiyaç duyulan üretim açığının çiftçiye yeterli destekle kapatılacağına işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Salgın döneminde gıdaya erişimin önemi çok net biçimde ortaya çıktı. Ancak buna rağmen üretimi ve üreticiyi desteklemesi gerekenler adeta köstek oluyor. Tarımsal üretim maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturan mazot, gübre, zirai ilaç, elektrik ve sulama bedelleri sürekli fahiş oranda artıyor ama çiftçilerin zorluklarla ürettiği ürünler para etmiyor. Tarımsal üretim planlaması yapılmadığı, tarımda ithalatçı politikalar izlendiği, tarımsal üretim ve üretici yeterince desteklenmediği için hem üreticilerimiz mağdur oluyor hem de ülke tarımı ve ekonomimiz büyük zarar görüyor. Bu durumun tersine çevrilmesi için her sektörde olduğu gibi üretime, tarımda da üretim ve üretene destek verilmesi gerekiyor. Ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması, kalkınması ve gelişmesi için, üreticinin ve yurttaşlarımızın yüzünün gülmesi için bu önerilere kulak verilmesini, gereğinin yapılmasını istiyoruz. Ton başına bin 400 lira üretim maliyeti olan mısırda açıklanan bin 325 liralık alım fiyatı üreticiye darbe vuracaktır. Gelin bu yanlıştan dönün. Alım fiyatını ton başına bin 500 lira olarak revize edin. Destekleme primlerini maliyet artış oranlarını gözeterek en az aynı oranda arttırın. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı üreticimizin sesini duymaya çağırıyoruz."