Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi189
Bugün Toplam953
Toplam Ziyaret1823643

İYİP’Lİ ÇULHAOĞLU, “KÜÇÜK ESNAFIMIZIN KORUNMASINI İSTEDİK, İKTİDAR REDDETTİ”

Çulhaoğlu, araştırma önergesinde; 2012 yılında toplam 13 bin 415 yerel ve ulusal zincir market var iken, bu sayının 2017 Aralık sonu itibarı ile yüzde 108 artarak 28 bin 30’a çıktığını belirtti.

“Serbest Piyasada herkes ticaret yapabilir ama kuralsızlık nedeni ile ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır” diyen Metanet Çulhaoğlu konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında;”Anayasa’nın 173’üncü Maddesinde “Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” denilmektedir. Sayıları 4 milyonu bulan esnaf ve sanatkarlarımızın korunması ve yaşatılması için İyi Parti olarak TBMM Başkanlığı’na ‘Zincir marketlere karşı mahalle esnafının korunması ve desteklenmesi’ amacıyla araştırma önergesi verdik” dedi.

Çulhaoğlu, araştırma önergesinde; 2012 yılında toplam 13 bin 415 yerel ve ulusal zincir market var iken, bu sayının 2017 Aralık sonu itibarı ile yüzde 108 artarak 28 bin 30’a çıktığını belirtti.

Çulhaoğlu şunları kaydetti:

“Bu zincir marketler toptan fiyatına satış kampanyası yapıp perakende fiyattan da yukarıda satış yapmaktadırlar. Bu hem haksız rekabet hem de yanlış bir ilkedir. Serbest piyasada herkes ticaret yapabilir ama kuralsızlıklar nedeniyle ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır. Bunun için de sadece kuralların konulması gerekmektedir. Çünkü yerel ve ulusal zincir marketlerin kuralsız büyümesi hem ekonomik dengeleri bozuyor hem de küçük esnafın yok olmasına sebep olmaktadır.

Mahalle esnafı, bakkalı, kasabı, manavı oluşturdukları mikro çevre içerisinde işlerini yapar ve sürdürürler. Esas olarak mahalleli ile ilişkileri zincir marketlerinkinden çok farklıdır. Bugün zincir marketler, çevrelerine tamamen yabancıdırlar. Müşterileriyle aralarında mal satmanın metalik ruhu dışında, hiçbir ortaklık yoktur. Oysa klasik anlamda bildiğimiz mahalle esnafının, hizmet sunduğu çevresiyle arasındaki ilişki çok farklıdır. Mahallelinin cebinde ödeyecek parası olmadığında müşteriye tolerans tanımaktan tutun da mahallelinin ufak tefek sorunlarına aşina olacak kadar mahalle sakinleriyle aralarında bir maneviyat ilişkisi de vardır. Dünya üzerinde küçük işletmelerin geliştirilip büyütülmesi şeklinde bir dönüşüm yaşanıyorken, Türkiye’de İktidarın yanlış uygulamaları sonucu her geçen gün mahalle esnafları (Bakkal, Manav vs).bir bir kapanmaktadır. Ekonomilerin temel bir kuralı vardır. Piyasa boşluk kabul etmez. Yerli sermayeye geçmiş dönemde bu ihtiyacı karşılayacak yatırımlar yapılmadığı için piyasada meydana gelen bu boşluk yabancı sermaye tarafından doldurulmuştur. Bu yüzden iktidar küçük esnafımızı koruyacak tedbirleri biran evvel almak zorundadır.

İyi Parti olarak verdiğimiz önergenin Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından niçin reddedildiği dahi belirtilmemiştir. Adanalı Küçük Esnaf kardeşlerimizin dikkatlerine sunarım."          

 

 

124 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028