Küçük Saat adlı sitede konuyla ilgili olarak yazıda şöyle denildi:
“Pozantı’yı kıskanan Karaisalı neredeyse milli mücadelenin karşısına geçiyordu
Bizzat Atatürk’ün yönettiği Pozantı Kongresi’ni konu alan kitapta, savaş döneminde dahi ilçeler arasındaki rekabeti gün yüzüne çıkardı.
Cezmi Eraslan, Temuçin Faik Ertan, Kemal Çelik ve Süleyman Hatipoğlu'nun yazarlığını üstlendiği, Pozantı Belediyesi Kültür Yayınları'ndan çıkan "Milli Mücadele'de Pozantı ve Pozantı Kongresi" isimli kitapta Adana'nın işgal altındaki günlerinde, Pozantı ve Karaisalı arasında yaşanan çekişme sosyal medyada gündem oldu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün hususi olarak 1. Pozantı Kongresi için kente geldiği, Pozantı'nın Adana vilayet merkezi ilan edildiği, İsmail Safa Özler'in vali olarak atandığı kongre sonrasında Atatürk'ün Pozantı'dan ayrılması sonrasında, Pozantı'nın merkez olması kararına itiraz eden Karaisalı'nın, tümen komutanına muhtıra vermesi ve Milli Mücadele'nin karşısında yer almayı tercih edecek kadar tepki göstermesi kitapta Adanalıların dikkatini çekti.
Kitapta devam eden ayrıntılarda, Atatürk'ün silah arkadaşı Yusuf Conker'in katılımıyla ve Karaisalı'nın itirazlarıyla gidilen 2. Pozantı Kongresi'nde Karaisalı'ya verilen imtiyazlar okuyucuları şoke etti.
Kitapta o günleri anlatan dizeler şu şekilde;
"Böylece, Pozantı'nın il merkezi oluşuna büyük tepki, başından beri Çukurova'nın resmen belirtilmemiş olsa da, fiilen merkezi durumunda olan Karaisalı ilçesinden gelmiştir. Milletvekili seçimi dahi Adana'yı temsilen yalnız bu ilçede yapılmıştı. Şimdi Karaisalı'nın bu manevi üstünlüğü Pozantı bucağına geçmiştir. Bu yerel kıskançlık hadisesi Karaisalı'yı neredeyse Kuvâ-yı Milliye'ye düşman hale getirmiştir.
(Özetle): Karaisalı halkının Pozantı'dan ayrı çalışmak istemeleri, Karaisalı cephesindeki yabancı erlerin (Karaisalı olmayanlar) içlerinden çıkarılması, Malatya'dan getirilen 4 bin silahın Adana, Tarsus ve Karaisalı'ya eşit olarak dağıtılması, Karaisalı'da bir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurulması, savaş sonra erinceye kadar Karaisalı ilçesinin gelirlerinden her ne şekilde olursa olsun başka yere para harcanılmaması, Karaisalı halkından hiçbir şekilde yardım talep edilmemesi... vb. gibi tam 12 maddeden oluşan bu muhtıra cephe gerisinde durumun hiç iyi gitmediğini, bir ikilik oluşturduğunu açıkça göstermektedir.
Kaynak: Pozantı’yı kıskanan Karaisalı neredeyse milli mücadelenin karşısına geçiyordu “