İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti.
“Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle çok sayıda ülke tarım ürünleri ihracatına kota koymuş ya da yasak getirmiştir. Üretimi boşlayan, ithalatı önceleyen yönetim anlayışına sahip Ak Parti iktidarısayesinde, dünya genelinde koronavirüs salgının 3. dalgası başladığında veya pandemi önlemleri arttığında hububat yönünden kendi kendimize yetecek güçte olamayacağımız anlaşılmaktadır. Bu kaygıların giderilmesi için iktidarın üretime öncelik vermesi ve bugünkü tarım politikasından vaz geçmesi gerekmektedir. Ülkemizin yerli üretim ile hububat ekimine yoğunlaşması ve stoğuyapması gerekliliği hem bizim tarafımızdan, hemde konunun uzmanlarınca uzun zamandır dile getirilmektedir.Ak Parti İktidarları dönemlerinde tarımsal üretim ikinci plana itilmiş, plansız ve beceriksiz yönetim sayesinde verimli hububat üretim arazilerimiz taş, kum, mermer ocaklarına dönüştürülmüştür. 2002’de 26 milyon 579 bin hektar olan tarım arazi alanlarımızbugün 23 milyon 94 bin hektara düşürülmüştür ne yazık ki,
Koronavirüsünoldukça yaygın olduğu Avrupa ülkelerinde tarımsal üretim ve gıda ihtiyacının karşılanması için kendi çiftçisine yüklü ek destekler açıklanmasına karşın,Ak Parti iktidarıhalen böbürlenerek açıkladığıçok yetersiz ekonomik destek paketleri ileesnafımız gibi çiftçimizinde umudunu kırmıştır. İktidar bizim çiftçimizi hem üretimden uzaklaştırmakta, hemde bu işi yapan üreticilerimizi fahiş banka ve tarım kredileri ile haciz işlemlerine maruz bırakmaktadır.
Beceriksiz ekonomik ve tarım politikaları ile vatandaşlarımıza ekonomik krizi iliklerine kadar hissettiren Ak Parti iktidarını vatandaşlarımız ciddi olarak sorgulamalı ve iktidarı tarım konusunda da aklı selim-e davet etmelidir.
Tarımsal üretimin her geçen gün azalması, tarımsal ürün ithalatındaki artışla da yorumlanabilir.Ülkemiz tarımsal üretime elverişli toprak ve iklime sahipken buğday, mısır, ayçiçeği gibi yetişmesi kolay ürünlerde bile ithalat yoluna başvurulması oldukça üzücüdür. Zira Toprak Mahsulleri Ofisi bültenleri ve TUİK gibi veri kaynaklarındanörnekleyecek olursak; 2019 yılı ekmeklik buğday ithalatı 8 milyon 373 bin ton iken, 2020 yılında 8 milyon 583 milyon ton olmuştur. 2019 yılında ekmeklik buğday ithalatının ortalama fiyatı ton başına 222 dolar olurken, 2020 yılında 232 dolar olmuştur. Mısır ithalatı 2019 yılında 3 milyon 593 bin ton iken, 2020 yılında 2 milyon 073 bin ton, ortalama ithal fiyatı da 196 dolardan 208 dolara yükselmiştir.
Milletimiz temel gıda ürünleri üzerindeki fiyat artışlarınadaha ne kadar dayanabilecektir.Mecliste her zaman dile getiriyor ve iktidara soruyoruz. Tarım Üretimi konusunda yeterli önlem ve tedbirleri almaz iseniz sayenizde yoksullukla mücadele edenmilletimiz birde açlıkla mı mücadele etmek zorunda bırakılacaktır.