Herkese Bilim ve Teknoloji'den Nilgün Özbaşaran Dede'nin derledği habere göre, SARS-CoV-2’nin en azından öncülerinin bir olasılıkla yarasalarda ortaya çıktığı biliniyor. Hatta bir genetik çalışmayla virüsün on yıllar öncesinde bu hayvanlarda yaşadığı da anlaşılmıştı. Fakat aynı zamanda pullu memeliler de kuşkulu hayvanlar arasında – pangolinler türler arasındaki bulaşma için ara konakçı görevini görmüş olabilir. Pangolinlerle ilgili iki araştırma şimdi yeni bilgiler sundu.
Londra Francis Crick Enstitüsü’nde Antoni Wrobel ve ekibi , pangolin, yarasa ve insandaki koronavirüs peplomerlerinin (spike proteins) ACE2 reseptörlerine ne kadar iyi tutunabildiklerini inceledi. Bu reseptör bağlantısı insandan hayvana geçişin koşulu olarak biliniyor. Araştırmacılar yarasa örneği olarak Wuhan’daki virüs laboratuvarında da araştırılan RaTG13 kökünü kullandılar. İki pangolin virüs varyantları ise 2019 yılında Guangdong’da yakalanan hayvanlara aitti. Sonuçlara göre RaTG13 yarasa virüsü kökü, ne insan ne de pangolindeki reseptörle iyi bağlanmamasına karşın iki pangolin virüs varyantı insandaki ACE2 reseptörüyle daha güçlü bağlandığı tespit edildi.
Buna göre pangolin virüslerinin davranışı SARS-Cov-2’yle karşılaştırılabilir. Araştırmacıların görüşüne göre sonuçlar iki şeyi ortaya koyuyor: Yarasa virüsü RaTG3’ün, pangolini ara konakçı olarak kullanmış olması imkansız gibi. Çünkü ACE2 reseptöründeki bağlantı noktası iyi değil. Ama öte yandan pangolinde, teorik olarak insana bulaşabilen koronavirüsler bulunuyor. Peki bu koronavirüsün kökeni için ne anlama geliyor? ‘Koronavirüsün insana pangolinden bulaştığını söyleyemiyoruz’ diyor araştırmacılar. ‘Çünkü teorik olarak yarasada bilinmeyen, bulaşma potansiyeli olan başka koronavirüsler de bulunabilir. Ama en azından bazı pangolinlerin de diğer türlere koronavirüs bulaştırabildiklerini gösterdik’ diye vurguluyorlar.
Bilim insanlarının söyledikleri ikinci araştırmanın sonucuyla da örtüşüyor. Bangkok Chulalongkorn Üniversitesi’nden Supaporn Wacharapluesadee, Tayland’daki yarasa ve pangolinlerdeki koronavirüslerde, SARS-CoV-2 antikorlarının ne derece etkili olduğunu inceledi. Virüs örnekleri Doğu Tayland’daki nalburunlu yarasalar popülasyonuna ve Tayland’daki koruma istasyonundaki 10 pangoline aitti. 98 yarasa örneğinden dördünde SARS-CoV-2 antikorlarına karşı pozitif bir nötrleşme reaksiyonu tespit edildi.
Bu koronavirüs örnekleri antikorlar tarafından bloke edilecek kadar insandaki virüse benziyorlar. ‘İki örnekteki nötrleşme oranı yüzde 88- 97 arasında çıktı. On pangolin örneğinden biri de pozitif reaksiyon gösterdi. Bu örnekteki nötrleşme oranı yüzde 91 oldu. Araştırmamız SARS-CoV-2 benzeri koronavirüslerin Japonya, Çin ve Tayland’a kadar yayılmış olduğunu gösterdi’ diyor araştırmacılar.