Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi204
Bugün Toplam1072
Toplam Ziyaret1823762

TİMURTAŞ ONAN’DAN ALTINORAN’DA “DÖNÜŞEN ŞEHİR” SERGİSİ

Fotoğraf Sanatçısı Timurtaş Onan, 27 eserden oluşan fotoğraflarını çevrimiçi olarak Altınoran Sanat Galerisi’nde sergiledi.



Vahit Şahin

Profesyonel fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan, Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği’nin açtığı çevrimiçi sergide İstanbul’a ait 27 fotoğrafını yayınladı.

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur, sergi öncesi yaptığı konuşmada,  Altınoran’ın uzun süredir çalışmalar geçekleştirdiğini, bu çalışmalarına daha estetik ve farklı bakış açılarını ortaya koymak istediklerini belirterek,”Lomografi tarzında çalışmalarıyla dikkat çeken usta fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan’ı konuk ediyoruz. Kural dışı çalışmalarını bildiğimiz Onan bize “Dönüşen Şehir” adlı” eserlerini sunacak” dedi.

“Herkesin bir dünyası var,  ben de kendi dünyama göre çalışmalar yapıyorum. Kendi düşündüklerimi ve kendi gördüklerimi çekiyorum” diyen Timurtaş Onan ise, sergisi hakkında şunları kaydetti:

“Türkiye’de 80 darbesinden sonra büyük ölçüde etkisini gösteren ranta dayalı neoliberal politikalar sonucu kentlerdeki dönüşümler en çok İstanbul gibi büyük ve kozmopolit yapıdaki şehirleri vurmuş, işsizliğin ve yoksulluğun şiddetlenmesine neden olmuştu. Dönüşüm öyle hızlı ilerliyor ki bazı bölgelerde, dev alışveriş merkezlerinin, rezidansların yanında keçi, koyun sürüleri görmek hala mümkün. Sermayenin girmediği yer yok. İnsan yaşamının dikkate alındığı bir kentleşme ve yapılaşma yerine, kişi ve grupların çıkarlarına dayalı bir yapılaşma anlayışı hakim oldu ne yazık ki. Yakında park, bahçe gibi boş alanlar kalmayacak bu gidişle. Bir gözlemci ve fotoğrafçı olarak bir zamanların varoşlarında yaptığım yürüyüşlerde hayretler içinde kaldığım oluyor. Anadolu’dan göç sebebi ile kırsallarda oluşmuş yerleşim yerlerinde betonarme kentler oluşmuş. Tarihi yarımada rant sonucu tam anlamıyla talan edildi ve edilmeye devam ediyor. Yakılan ahşap binalardan tutun Karagöz dekoru görüntüsünde sözde restorasyonlar her gün içimi acıtıyor. Beyoğlu 90’lardan itibaren kitapçıları, kafeleri ve sinemaları ile yeniden bir kültür caddesi kimliği kazanmıştı. 2000’lerde caddenin ruhunu veren birçok mekanın kapanması, yerlerine yemek ve giyim zincirlerinin getirilmesi ile tam bir yozlaşma başladı. Sonuçları politik arka plandan sökmek mümkün değil tabi. Bu kadar olumsuz değişim olmayabilirdi kesinlikle. Neoliberalizm’in tesis edilme sürecinin getirdiği sonuçlar bunlar. Apolitize bir toplum oluşturuldu. Arkasından da ben yaptım olducu, baskıcı ve ötekileştirici politikalar devreye girdi. Kent yaşamındaki kaos ve yer yer ironi ile beslenen bu deneysel seride, tüm dünya şehirlerini etkileyen Neoliberalizm’in etkisiyle özellikle 80li yıllardan başlayan ve son 20 yılda devam eden kentsel dönüşüm projeleri sonucu sosyokültürel yönden büyük ölçüde etkilenen İstanbul’da yaşananları uç noktalardan yakalamaya çalıştım. Bu fotoğraflarda betimlenen kişiler ve mekanlar dışında, onların gerekçeleri de benim için önemli. Yani alt metinler çok belirleyici oluyor bu durumda.”

Bu konuşmalardan sonra Onan, İstanbul’da çektiği 27 adet fotoğrafı nasıl çektiğini, o anki duygu ve düşüncelerini anlattı.

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur,Timurtaş Onan’ın eserlerini görmek isteyenlerin www.altinoransanat.com sitesine girmeleri gerektiğini bildirdi.

177 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957