Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tam kapanmaya geçilen 26 Nisan’dan 1 Mayıs’a kadar kaybettiğimiz yurttaşlarımızın sayısının 2 bin 146 olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayarak, “6 günde covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren yurttaş sayısında patlama yaşanıyor. Ne yazık ki son 6 günde her bir saatte 11 yurttaşımızı covid-19 nedeniyle kaybettik” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından hazırlanarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ve MYK üyelerine sunulan Haftalık Sağlık Bülteninde çarpıcı veriler açıklandı.
Ağır hasta sayısı 2 ayda yüzde 190 arttı
CHP’li Akkuş İlgezdi’nin sağlık bültenine göre 1 Mart’ta 1.215 olan ağır hasta sayısı 2 ayda yüzde 190 artarak, 3.525’e ulaştı.
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Kontrolsüz açılımın gerçekleştiği 1 Mart 2021’den bu yana toplam 11 bin 935 vatandaşımızı kaybettik. 30 Nisan 394 vefat ile en çok ölümün yaşandığı gün oldu. 1 Mart’ta 69 olan günlük vefat sayısı 1 Mayıs’ta yüzde 441artışla 373’ye ulaştı” dedi.
İlk doz durma noktasında
Akkuş İlgezdi, Türkiye’nin aşı tedarikinde yaşadığı sıkıntının 25 Nisan-1 Mayıs arasında yapılan ilk doz aşılarla ortaya çıktığını vurgulayarak, “Geçtiğimiz hafta yalnızca 637 bin 816 kişiye ilk aşısı yapıldı. Bu sayı 17-24 Nisan haftasında 980 bin 533 idi. Başka bir ifadeyle 25 Nisan – 1 Mayıs haftasında ilk doz aşısı yapılan yurttaş sayısı bir önceki haftaya oranla yüzde 35 azaldı. Nisan ayı başından 1 Mayıs’a kadar olan sürede yapılan ilk doz aşı miktarı ise yüzde 43 azaldı” diye konuştu.
“Türkiye haftada 637 bin kişi aşılayabilirken, Almanya'da günlük aşılanma sayıları ortalama 800 bin civarında devam ediyor” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, bu verilerin, bu aşılama hızıyla Türkiye’de salgının kontrol altına alınamayacağını ortaya koyduğunu ifade etti.
82 milyon çok riskli seviyede yaşıyor
Sağlık Bakanlığı’nın 17- 24 Nisan haftası için illerde 100 binde haftalık vaka sayılarına göre bir çok ilin çok riskli olduğunun altını çizen CHP’li Akkuş İlgezdi, “Buna göre çok yüksek risk seviyesindeki illerin toplam nüfusu 82 milyona çıktı. Çok yüksek risk seviyesinde olmayan sadece iki il kaldı: Şırnak ve Mardin. Bu iki ildeki risk seviyesi ise yüksek” dedi.
Pandemi yönetimini şeffaf biçimde sürdüren ülkeler başarıyı sağlıyor
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi haftalık bülten değerlendirmesinde şu tespitlere yer verdi:
“Kısacası Türkiye lebalep açılımın faturasını çok ağır biçimde ödüyor.
Ülkelerin salgınla mücadelede gösterdikleri ilerleme ve kaydettikleri başarı sadece aşı politikalarıyla ya da tam kapanma önlemlerini doğrudan almalarıyla ilintili değil.
Dünyada bilimsel parametrelere değere veren, salgın politikasını ekonomik-sosyal anlamda sağlam temellere oturtan ve pandemi yönetimini şeffaf biçimde sürdüren ülkeler, ön plana çıkıyor. İngiltere bu ülkelerden birisi.
Aşılama çalışmasına geç başlayan ve salgının başlangıcında sürü bağışıklığı politikasında direten İngiliz hükümeti, yanlışından dönerek ciddi anlamda mesafe kat etti. Bu başarı nasıl geldi? İngiltere'de her hafta düzenli olarak Pandemi Gözetim Raporları yayımlanıyor.
Bu haftaki rapor 83 sayfa ve yaş, cinsiyetin yanı sıra etnik köken gibi birçok değişkene göre salgının seyrini görebiliyorsunuz. Örneğin İngiltere’de vakaların 10-19 yaş grubu arasında artış gösterdiği buna karşın 70 yaş ve üstünde giderek düştüğü görülüyor. İngiltere kapanma ve kısıtlama kararlarını bu bilimsel veriler ışığında alıyor.
Oysa Türkiye’de böyle bir veri salgınla geçen 1 yılda hiç açıklanmadı. Hal böyle olunca “kapanma” adı altında çalışan nüfusun yüzde 61’ini sokağa döken ve muaf tutan bir “kısıtlama” anlamsız ve yetersiz kalıyor.”