Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi199
Bugün Toplam1143
Toplam Ziyaret1823833

DÜNYADA ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISINDA REKOR ARTIŞ

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ‘12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ nedeniyle ortaklaşa hazırladıkları kapsamlı raporu yayınladı.



Raporda, son dört yılda dünyada çalışan çocuk sayısının 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona yükseldiği açıkladı. Corona salgını yüzünden dünyada çok sayıda çocuğun çalışmak zorunda kaldığı, saptanan rakamların endişe verici olduğu açıklandı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF tarafından hazırlanan ’Çocuk işçiler ve eğilimleri 2020’ raporunda, hükümetlerin çocukları iş gücünden alıp okula geri döndürebilecek programlar konusunda yatırımların daha da arttırılması gerektiği belirtildi.

Raporda, hükümetlerin çocuk işçiler sorununu çözmek için çabalarını ciddi bir şekilde arttırması gerektiği ayrıca uluslararası kalkınma bankalarının çocuk işçiliğini önlemek için gerekli yatırımlara öncelik vermesi gerektiği kaydedildi.


En fazla tarım sektöründe çalışıyorlar

Kapsamlı raporda, dünyada çocukların yüzde 70'inin tarım sektöründe çalıştığı, bunu yüzde 20 oranıyla hizmet sektörü ve yüzde 10 oranında ise sanayinin izlediği belirtildi.

Rapora göre, dünyada 5-11 yaş arasındaki çalışan çocukların yaklaşık yüzde 28'inin çalıştıkları için eğitimden yoksun kaldıkları, 12-14 yaş grubundaki çocukların çalışmak zorunda kaldıkları için yüzde 35'inin okula gidemediği ifade edildi.


Raporda erkek çocukların kızlara oranda daha fazla çalıştıklarına ancak bu farkın kız çocukların evlerinde ev işi yapmak zorunda kaldıkları için aradaki cinsiyet farkının kapanarak eşitlendiğine dikkat çekiliyor. Kız çocuklarının haftada ortalama 21 saat ev işi yapmak zorunda kaldıklarının altı çiziliyor.

Kentlerde çalışan çocuk oranın yüzde 5 olduğu ancak kırsal bölgelerde bu oranın üçe katlanarak yüzde 14 oranına yükseldiği belirtildi. Raporda, küresel olarak 5 -11 yaş gurubundaki çalışan çocuk sayısının arttığı bu durumun endişe verici olduğu kaydedildi.

Rapora dikkat çeken unsurlardan biri de en fazla çocuk işçinin bulunduğu Sahra Afrika’sında nüfus artışı, kriz ve çatışmalar, aşırı yoksulluk ve yetersiz sosyal güvenlik önlemleri yüzünden son dört yılda 16,6 milyon çocuğun daha çocuk işçi ordusuna katılması oldu.


“COVID-19 salgını çalışan çocuk sayısını tetikledi”

Ayrıca Corona salgının, Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Karayip bölgelerinde çocuk işçi sayısının artmasına neden olduğu belirtildi.

Raporda, küresel çapta 9 milyon çocuğun salgın nedeniyle çalışmak zorunda kaldığı, şartları kritik bir düzeyde olan, sosyal koruma kapsamında olmayan 46 milyon çocuğun da risk altında olduğu kaydedildi.

Pandeminin neden olduğu ek ekonomik sıkıntılar, okulların kapanması, halen çalışmak zorunda olan veya çalışmaya zorunlu tutulan çocukların daha uzun saatler çalışmak zorunda kaldığı ve çalışmak zorunda kalan çocuk sayısının arttığı belirtildi.


Aileler yürekleri parçalansa da çocuklarını çalıştırmak zorunda kalıyor”

Raporun yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan UNICEF Direktörü Henrietta Fore, “Çocuk işçiliğine karşı mücadelede giderek zemin kaybediyoruz. Geride bıraktığımız yıllarda bu sorunla yeterince mücadele edilmedi. Yaşadığımız salgın yüzünden önlem olarak alınan küresel karantina nedeniyle okulların kapanması, yaşanan ekonomik aksaklıklar ve küçülen ulusal bütçeler nedeniyle ikinci yılına giren bu talihsiz salgın nedeniyle aileler yürekleri parçalanarak seçim yapmak zorunda kalıp çocuklarını çalıştırma kararı alıyor” diye konuştu.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “Çocuklar riske atılırken seyirci kalamayız. Aileler, yaşadıkları ekonomik zorluklar yüzünden çocuklarını okula gönderemiyor. Küresel olarak kırsal kalkınmaya önem verilmeli. Tarım sektöründe insana yakışır bir şekilde daha fazla yatırım yapılması şart” dedi.(Kaynak:VOA)

155 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957