DEVA Partisi Seyhan İlçe Başkanı Halit Acı, beraberinde yönetim kurulu üyeleriyle, çeşitli esnaf temsilcilerini ziyaret ederek, yaşadıkları sorunlar hakkında yerinde bilgi aldı. Yokluk ve yoksulluk intiharlarının her geçen gün arttığı bir ortamda, hayal satmanın iktidara bir faydası olmayacağını dile getiren Başkan Acı, iş yerini kapatan esnaf sayısının günden güne arttığına dikkat çekti. Geri kalan esnafın da ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Halit Acı, ‘’Pandemiden çıkıp normalleşme sürecine giriyor gibi görünse de, ortada bir yıkım var. En kısa sürede faizsiz kredi ötelemeleri, vergi-SGK pirim borçlarının silinmesi, esnafa nefes aldıracak karşılıksız nakdi desteklerin hayata geçmesi çok önemli’’ ifadelerini kullandı.
DEVA partililerin ziyaret ettiği oda başkanları ise içinde bulundukları sıkıntılarla ilgili şunları kaydetti;
‘YÜKSEK FAİZ KONUT SATIŞINI BALTALADI’
Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü UÇAR: Emlakçı esnafımız, pandemide bugüne kadar alınan bütün kararlara ve yasaklara tamamen uydu; ancak bir lira dahi destek göremedi. Şu an ki piyasa koşullarında işimizi yapmak zaten zor. Politika faizleri de yüksek. Mevduat faizleri yüzde 18-19’larda olunca konut kredi faizleri de 1.45 - 1.70 arasında oluyor. Faizlerin yüksekliğinden dolayı da, konut kredisi kullanıp yer satamıyoruz. İşlerimiz bu yönde yüzde 50 düştü. Dolar, döviz zaten idman yapıyor. Gayrimenkul sektörünün ayakta kalması gerekiyor. Borçlarımızın ertelenmesinden ziyade vergi sıkıntılarımızın azalması, SGK’ların ertelenmesi gibi bir çalışma yapılmalı.
‘MİNİBÜSÇÜLER BİR YIL KENDİNE GELEMEZ’
Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat SÖZÜTEK: Pandemi sürecinde, en ağır yara alan sektörlerin başında toplu taşımacılık geliyor. Yaklaşık 13 ay boyunca, evlerine ekmek götürebilmek için ek işler yapmak zorunda kalanlar oldu. Normalleşme sürecine girdik; ancak toparlanmamız bir yılı geçer. Hepimiz eksilerdeyiz. Toplu taşıma işi yapıp da bankalara borcu olmayan esnaf yoktur. Mazotta ÖTV indirimi, bir yılık vergi muafiyeti ve çalıştırdığımız şoförlerin SGK’larının devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Devletimiz girişimcilere bu hakları tanıyor. Bizleri de dahil edebilir.
‘GİRDİ FİYATLARINDA GÜN GÜNÜ TUTMUYOR’
Fırıncılar Odası Başkanı Ali TEKİN: Savaşta dahi iş yerlerini kapatmayan fırıncı esnafı, artan maliyetler ve haksız rekabet sonucunda, zor şartlar altında yaşama mücadelesi veriyor. Girdi fiyatlarında gün günü tutmuyor. Sektör açısından büyük sorun oluşturan kayıt dışı işletmeler, el arabası, bisiklet veya motorlu araçlarla da gelişi güzel ekmek dağıtımı yapıyor. Bu da önemli bir sorun. Vergi vermeyen, çalışanlarını sosyal güvenceye kavuşturmayan, hijyenik koşullara uygun olmayan kayıt dışı fırınlarla ciddi mücadele edilmesi gerekmektedir. Bu arada, son yıllarda ruhsatsız yerlerde üretilen tandır ekmeği yine kayıt dışı satılmaktadır. Evinde yaptığı tandırda ekmeğini yapan vatandaşımıza bir diyeceğimiz yok. Ancak kayıt dışı üretilen tandır ekmeğinin piyasaya sürülerek satılması da hiç uygun değil.
‘NORMALLEŞME OLSA DA DURUMUMUZ VAHİM’
Yağlı Boyacılar Odası Başkanı Mustafa GÖKTAŞ: Birçok sektör pandemi sürecinden çıkıp normalleşmeye doğru ilerliyor; ancak biz de durum hala vahim. Esnafımız, yasaklarda kredi kullanarak, borç alarak evine ekmek alabildi. Şu anda da durum farklı değil. Adana sıcak iklim nedeniyle 4 ay boşalıyor ve esnaf iş yapamaz duruma geliyor. Ekstra tatiller de işlerimizi daha da zorlaştırıyor. Bunun yanı sıra, eline her malayı ve fırçayı alan kendini usta gösterip kayıt dışı çalışıyor. Bir yandan bunlarla, diğer yandan geçim mücadelesi veriyoruz."