Çulhaoğlu TBMM’de yaptığı konuşmada; Türkiye'nin 5'inci büyük kenti ve "Çukurova'nın incisi" olarak tabir edilen Adana'nın bu iktidar sayesinde ülke hazinesine kazandırdığı katma değerle kıyaslanamayacak kadar az yatırım aldığını öne sürdü.
Çulhaoğlu şunları söyledi:
“Bugün Adana'mız, Ak Parti iktidarının yanlış ekonomi politikaları sonucunda büyük fabrikaların kapandığı, işsizliğin alabildiğine çoğaldığı bir il konumuna gelmiştir. Adana esnafının büyük bir çoğunluğu pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle kiralarını bile ödeyememektedir.
Turizm alanında yapılacak yatırımlarda Adana'mızın adı bile unutulmuştur.
Kentsel dönüşümler konusunda iktidar, Adana'mıza yeterli desteği vermediği için şehrimizde gecekondu sorununun çözümü gecikmektedir.
İklim değişikliği nedeniyle Çukurova'da aşırı sıcaklar tarımsal ürünlerde çok azalma sağlamışken, buna bir de iktidarın yanlış tarım politikaları eklenince, üretim ve verim düşüklüğü yaşayan çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin düşürülmesi bu iktidarın aklına bile gelmemektedir.
Suriyeliler konusunda Adana'mız çok muzdarip bir durumdadır. Şehrimiz geçici sığınmacıların istilası altında olup, bu kentimize ek yükler getirmekte ama iktidar bu yükü görmeyip yardımları artırmamaktadır.
Yurt dışından ithal edilen plastik atıklar nedeniyle çöp deposu hâline getirilen şehrimizin insanı bu konuya isyan etmek durumuna gelmiştir.
23-24 Ağustos 2020 tarihinde Kozan ilçemizin Kuyubeli Mahallesi'nde başlayıp daha sonra 8 mahalleye daha sıçrayan yangın olmuş ve birçok vatandaşımızın evi, iş yeri ve ahırları yanmıştı. Bu konuda, yangında zarar gören köylülerimiz, Ak Partiden kredi yerine buraları afet bölgesi ilan etmenizi beklemiştir. Verdiğimiz soru önergesini bile görmezden gelen iktidar vatandaşlarımızı mağdur etti. Tekrarlıyorum, Kozanlı vatandaşlarımız hâlen sizden bunu istemektedir.
Yine, Kozan-Feke-Tufanbeyli-Saimbeyli-Kayseri yol güzergâhının bir an evvel bitirilmesi için ilgili bakanlara soru önergesi de vermiştik. "Çalışmalar 2021 sonunda bitirilecek." denilmesine rağmen hâlen bu yolun biteceğine dair en ufak bir gelişme olmamaktadır.
Adana-Karaisalı yolunda kazaların artması nedeniyle Karaisalı-Adana arası duble yol yapılması zorunlu hâle gelmiştir. Bunun bir an önce Karayolları tarafından ele alınması gerekmektedir.
Yine, Karaisalı'nın Kızıldağ Yaylası ve Aladağ'ın bazı köylerinde elektrik kesintileri olmakta, bundan da vatandaşımız muzdarip olmaktadır. Karaisalı'nın Nergizlik Barajı'yla sulanması gereken arazilerinin hâlâ su beklediği vatandaşlarımız tarafından ifade edilmektedir.
Adana'mızda trafik sorunu her geçen gün ağırlaşmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğünce D-400 kara yoluna yapılan battı çıktılara ilave olarak Yeşil Evler kavşağı ile Barkal kavşağına 2 tane daha battı-çıktı yapılması gerekir. Bu, özellikle hemşerilerimin en büyüğünden taleplerinden birisidir.”
Çulhaoğlu Konuşmasının sonunda, “Adana'da çok önemli bir sorun teşkil eden yaban hayatı uygulaması insanlarımızın mağdur olmasına yol açtı. Ruhsatlı daire, resmî kurum, hastane ve okullar olmak üzere yaklaşık 3.500 yapı bu alan içerisinde yer alıyor. Yaban hayatı uygulaması kaldırılarak bu yapıların sorununun çözülmesi gerekir” dedi.