-Bu yerlerde emlak vergisi,gelir vergisinden muaf tutulurken, bu yerlerde ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanıyor.
-Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmıyor. Anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanıyor.
-Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirleniyor.
Haber:Vahit Şahin
Adana'nın 13 ilçesinde kırsal mahalle ve kırsal yrleşik alanları belirlendi. Önce ilçöe belediyeleri ardından da Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde, belirlenen kırsal mahalle ve kırsal yerleşim yerleri oy birliği ile geçti.
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun konu ile ilgili Ek 3 maddesine göre,köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alınan karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edildi.
Bu belirlemeler mahalle düzeyinde yapılması esas olarak ele alındı.
Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanıyor.
Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmıyor. Anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanıyor.
Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirleniyor.
4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmıyor.
3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 12’nci maddesinin yedinci fıkrası ile 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun ek 17’nci maddesi hükümlerinden yararlanan yerler; kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ediyor. Bu madde uyarınca kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerler hakkında 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin onbeşinci ve yirmidokuzuncu fıkraları uygulanmaz" deniliyor.
İlçelere göre kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alanlara dönüştürlen yerler şöyle:
KARAİSALI
Akçalı – Aktaş – Altınova – Aşağıbelemedik – Aşağıyörükler – Ayakkıf – Barakdağ – Başkıf – Bekirli – Beydemir – Bolacalı – Bucak – Çakallı – Çatalan– Çevlik – Çocuklar – Çorlu – Çukur – Demirçit – Döşekevi – Durak – Eğlence – Emelcik – Etekli – Fettahlı – Filikli – Gildirli – Gökhasanlı – Gülüşlü – Güvenç – Hacılı – Hacımusalı – Kaledağ – Kapıkaya– Karahasanlı – Karakılıç – Karakuyu – Kıralan – Kırıklı – Kocaveliler – Körüklü – Kuşçusofulu – Kuyucu– Kuzgun – Maraşlı – Merkezboztahta – Murtçukuru - Nergizlik – Nuhlu – Ömerli – Sadıkali –Sarımehmetli – Saypınar – Tatık – Topaktaş – Topkaralı – Torunsolaklı – Tümenli – Yazıbaşı Mahalleleri “kırsal mahalle” olarak belirlendi.
SEYHAN
Büyükçıldırım – Camuzcu – Çaputçu –Dervişler – Dörtağaç – Gölbaşı – Karakuyu – Karayusuflu – Kayışlı – Koyuncu – Köylüoğlu –Kuyumcular – Küçükçıldırım – Mürseloğlu – Salmanbeyli – Serinevler – Yalmanlı – YenidamMahallesinin tamamının “ kırsal mahalle” olarak belirlenmesine, Akkapı – Büyükdikili – Gökçeler –Gülbahçesi – Hadırlı – Küçükdikili – Mıdık – Sarıhamzalı – Sarıhuğlar – Uçakalanı – Yolgeçen – ZeytinliMahallesinin, ekli haritada gösterildiği üzere Büyükova sınırı ve planlama sahalarına göre hazırlanansınırın dışında kalan alanların “ kırsal yerleşik alan” o sınırı ve planlama sahalarına göre hazırlanan sınırın dışında kalan alanlar “ kırsal yerleşik alan” olarak belirlendi.
YÜREĞİR
1-Havutlu Mahallesi, imar planı sahası içerisinde kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi. İmar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
2-Güzel Cumhuriyet Mahallesi tapu kaydı İncirlik Mahallesi olan ve imar planı sahası içerisinde kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi. İmar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
3-Doğankent Cumhuriyet – Doğankent Gazipaşa – Doğankent Kışla – Doğankent Bahçelievler Mahallesi kırsal yerleşim sınırına dahil edilmezken, tapu kaydı Mihmandar (Doğankent ) Mahallesiolan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
4-Solaklı Atatürk – Solaklı Cumhuriyet – Solaklı Hürriyet Mahallesi kırsal yerleşim sınıra dahil edilmedi.Tapu kaydı Solaklı Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
5-Yunusoğlu Cumhuriyet – Yunusoğlu Hürriyet Mahallesi kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi. Tapu kaydı Yunusoğlu Mahallesi olan ve imar planı dışında kalan kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
6-Abdioğlu Cumhuriyet – Abdioğlu Özler – Abdioğlu Mahallesi 14614 ada 3 nolu parsel ve 15379 ada 1 nolu parseller kırsal yerleşim sınırına dahil edilmezken, tapu kaydı Abdioğlu Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
7- Misis – Eski Misis – Misis Yakapınar Mahallesi kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi.Tapu kaydı Misis (Yakapınar) Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edidi.
8-Geçitli Havraniye – Geçitli Cumhuriyet Mahallesi kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi.Tapu kaydı Havraniye (Geçitli) Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışından kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
9-Tapu kaydı Dağcı – Yürekli – Suluca Mahallesi olan ve imar planı sahası içerisinde kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi.
10- Tapu kaydı Alihocalı Mahallesi olan ve imar planı sahası içerisinde kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi.
11- Tapu kaydı İsmailiye (Köklüce) Mahallesi olan ve imar planı sahası içerisinde kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi.
12-D-400 üzeri Akdeniz Boya Fabrikası Suluca Mahallesi 838 parsel kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi.
13-Çelemli Mahallesi imar planı sahası içerisinde kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edilmedi. İmar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
14-Tapu kaydı Taşcı Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
15-Tapu kaydı Zağarlı Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edidi.
16- Tapu kaydı Gökç Mahallesi olan ve imar planı sınırları dışında kalan alanlar kırsal yerleşim sınırına dahil edildi.
CEYHAN
Ağaçlı – Ağaçpınar – Akdam – Altıgöz – Altıkara – Azizli –Burhanlı – Çakaldere – Camuzağalı – Çataklı – Çatalhüyük – Çevretepe – Ceyhanbekirli – Çiçekli –Çiftlikler – Çokçapınar – Dağıstan – Değirmendere – Değirmenli – Dikilitaş – Dokuztekne – Durhasandede– Dutlupınar – Ekinyazı – Elmagölü – Gündoğan – Günlüce – Günyazı – Hamidiye – Hamitbey –Hamitbeybucağı – İmran – İncetarla – İnceyer – Irmaklı – Isırganlı – Karakayalı – Kılıçkaya – Kıvrıklı –Kızıldere – Köprülü – Küçükburhaniye – Küçükmangıt – Kuzucak – Narlık – Nazımbeyyeniköy – Sağırlar – Sarıbahçe – Sarıkeçili – Sirkeli – Soğukpınar – Soysalı – Tatarlı – Tatlıkuyu – Toktamış – Tumlu –Üçdutyeşilova – Yellibel – Yeşildam – Yılankale – İsalı – Yalak – Erenler, Aydınlar – Adapınar – Selimiye – Körkuyu – Yeşilbahçe –Büyükburhaniye Mahalleleri “kırsal mahalle” olarak belirlendi.
SARIÇAM
Aflak – Çiçekli – Karayusuflu –Kösefakılı – Eğeciuşağı – Çaylı – Kılbaş – Kepeztepe – Hocalı – Karaömerli – Kargakekeç (bir kısmı ) –Çirişgediği – Maltepe – Turunçlu – Dutluca – Akkuyu (bir kısmı) – Kızılkaş – Kaşobası – Karlık – Boztepe– Cerenli – Yağızlar – Hakkıbeyli – Gökbuket – Avcılar – Çamlıca – Ünlüce – Yarımca – Kirazlı –Cihadiye – Hasanbeyli – Yeniyayla – Aydınyurdu – Sarıçam – Mustafalar – Kılıçlı Mahalleleri “kırsal mahalle” olarak belirlendi.
KARATAŞ:
Bahçe – Oymaklı – Tuzkuyusu – Develiören – Helvacı –Karagöçer – Kesik – Kızıltahta – Sirkenli – Dolaplı – Yemişli – Çakırören – Meletmez – Hasırağacı –Çavuşlu – Topraklı – Terliksiz – Damlapınar – Çukurkamış – Yeni Murat – Konaklı – İnneplihüyüğü –Bebeli – Hacıhasan – Ataköy – Tuzla – Gölkaya – Çimeli – İsahacılı – Yüzbaşı – Kapı – Çağşırlı –Kırhasan – Küçükkarataş – Tabaklar – Yassıveren – Adalı Mahalleleri “kırsal mahalle” olarak belirlendi.
FEKE
Akkaya – Akoluk – Bağdatlı – Bahçecik – Çandırlar –Çondu – Çürükler – Değirmenciuşağı – Gaffaruşağı – Gedikli – Göbelli – Gürümze – Güzpınarı –Hıdıruşağı – İncirci – Kaleyüzü – Kaşaltı – Kayadibi – Kırıkuşağı – Kısacıklı – Kızılyer – Koçyazı –Konakkuran – Kovukçınar – Mansurlu – Musalar – Olucak – Ormancık – Ortaköy – Oruçlu – Paşalı –Süphandere – Şahmuratlı – Tenkerli – Tokmanaklı – Tortulu – Uğurlubağ – Yaylapınarı – Yerebakan Mahalleleri “kırsal mahalle” olarak belirlendi.
ALADAĞ
Akören –Büyüksofulu – Boztahta – Ceritler (Meydan Küme Evleri hariç ) – Dailer – Darılık – Dölekli – Eğner –Ebrişim – Gireğiyeniköy – Gökçeköy – Gerdibi – Kabasakal – Karahan – Küp – Kökez – Köprücük –Kışlak – Kıcak – Kızıldam – Madenli – Mazılık – Posyağbasan – Topallı – Uzunkuyu – Yetimli –Yüksekören Mahallesinin Mahalleleri “ kırsal mahalle” olarak belirlendi.
KOZAN
Acarmantaş - Akarca -Akçalıuşağı - Akdam - Akkaya - Alapınar - Andıl - Arslanlı - Aydın - Ayşehoca - Bağözü - Bağtepe -Boztahta - Bucak – Bulduklu - Çamdere - Çamlarca - Çandık - Çelenuşağı - Çobanpınarı - Çokak -Çukurören - Çulluuşağı - Çürüklü - Damyeri - Dikilitaş - Dilekkaya - Doğanalanı - Duraluşağı -Durmuşlu - Düzağaç - Enizçakırı - Ergenuşağı - Eskikabasakal - Eskimantaş - Faydalı - Ferhatlı - Gazi -Gedikli - Gökçeyol - Gökgöz - Görbeyaz - Güneri - Hacıbeyli - Hacımirzalı - Hamam - Ilıca - Işıkkaya -Işıklı - İdemköy - Kabaktepe - Kahveli - Kalkumaç - Kapıkaya - Karabucak - Karacaören - KarahamzalıKaranebili - Kemerköy - Kıbrıslar - Kızıllar - Kızlarsekisi - Köseli - Kuytucak - Kuyubeli - Kuyuluk -Mahyalar - Marankeçili - Minnetli - Orçan - Oruçlu - Örendere - Özbaşı - Pekmezci - Postkabasakal -Salmanlı - Şerifli - Tepecikören - Tufanlı - Turgutlu - Turunçlu - Velicanlı - Yanalerik - Yassıçalı -
Yeniköy - Yukarıkeçili - Yüksekören, - Zerdali Mahalleleri Kırsal Mahalle olarak belirlendi.
İMAMOĞLU
Ağzıkaraca – Alaybeyi – Ayvalı – Camili –Çörten – Aliler – Hacıhasanlı –Malıhıdırlı – Otluk – Pekmezci – Sayca – Sevinçli – Sokutaş – Ufacıkören– Uluçınar – Üçtepe – Koyunevi – Yazıtepe – Danacılı Mahalleleri “kırsal mahalle” olarak belirlendi.
SAİMBEYLİ
Aksaağaç - Avcıpınarı - Ayvacık - Beypınarı - Cıvıklı - Cumhurlu - Çatak - Çeralan - Çorak -Değirmenciuşağı - Eyüplü - Gökmenler - Gürleşen - Halilbeyli - Himmetli - Kandilli - Kapaklıkuyu -Karakuyu - Kızılağaç - Mahmutlu - Naltaş - Topallar - Tülü - Yardibi -Yeniköy Mahalleleri Kırsal Mahalle olarak belirlendi.
POZANTI
Akçatekir - Alpu - Aşçıbekirli - Belemedik -Çamlıbel - Dağdibi - Eskikonacık - Fındıklı - Gökbez - Hamidiye - Kamışlı - Karakışlakçı - Ömerli -Yağlıtaş - Yazıcak – Yenikonacık - Yukarıbelemedik Mahalleleri Kırsal Mahalle olarak belirlendi.