Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam246
Toplam Ziyaret1831654

“YİĞİT BİR MEMLEKET KARAİSALI” KİTABI YAYINLANDI

Kurtuluş Savaşı’nda Adana Cephesi’nin merkezi olan Karaisalı ilçesinin Milli Mücadele’deki öneminin aktarıldığı “Yiğit Bir Memleket Karaisalı” kitabı Karaisalı Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak yayınlandı.



Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yılı anısına, Gazi Mustafa Kemal Paşa‘nın Sivas’ta 1 Kasım 1919 tarihinde verdiği tarihi emirle Kurtuluş Savaşı’nda Adana Cephesi’nin merkezi olan Karaisalı ilçesinin Milli Mücadele’deki öneminin aktarıldığı “Yiğit Bir Memleket Karaisalı” kitabı Karaisalı Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak yayınlandı.

Araştırmacı Yazar- Yusuf DELİKOCA’nın 2013 yılında başladığı alan çalışmaları, uzun yıllar süren arşiv incelemesi ve Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivleri Uzmanı Tarihçi Ahmet Ergün’ün danışmanlığında hazırlanan kitapta Kuvayı Milliye Komutanı Sinan Tekelioğlu’nun terekesinden buluna ve Kasım 1921 tarihinde mühürlenmiş olan el yazması belgeleri ilk defa yayınlanmıştır.  Adana’nın kurtuluşunda vatan ve bayrak için mücadele eden şehitlerimizin ve İstiklal Madalyalı Milli Kahramanlarımızın mücadeleleri yazıldığı gibi, Karaisalı’nın tarihi, Enver Paşa’nın Karaisalı Hacıkırı İstasyonu’na gelişi, Arif Nihat Asya’nın Karaisalı’ya verdiği önem, Varda Köprüsü’nün tarihi ve Milli Mücadele yıllarında yıkılmaktan kurtarılması da aktarılmış. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bende bu vakayyin(Milli Mücadele’nin)  ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur” sözünün ilham kaynağı olan Kasım 1918’de Adana’da başlatmış olduğu Milli Mücadele, Ahmet Remzi Yüreğir gibi Adanalıların “Paşam! Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda ölmesini de biliriz” sözleriyle Paşa’ya destek vermesi, Kayseri, Niğde, Pozantı, Karsantı’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri, önemi ve kahramanların anıları ve hatıraları derlenen kitapta, Türk kadını Jandarma Fadıma gibi unutulmuş yüzlerce kahramanın mücadelesine ilk defa yazılmış.

5 Ocak 2022 tarihinde kutlanacak olan Adana’nın Kurtuluşu’nun 100. Yılı anısına yazılan ilk eserin Yazarı olan Yusuf DELİKOCA düşüncelerini şu şekilde belirtti;

“Çukurova’nın haksız ve hukuksuz bir şekilde Fransızlar tarafından işgal edilerek sömürge yapılmak istenmesi, atalarımızın Ermeni çeteleri tarafından büyük bir yağma ve katliamlara uğraması, ay yıldızlı al bayrağımızın bırakın asılmasını sandıklarda saklanmasının dahi yasaklanması karşısında vermiş oldukları kutsal mücadele hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Bu kitabın ilham kaynağı, Mustafa Kemal Paşa 1 Kasım 1919 tarihinde Sivas’tan verdiği “ Halk kendi iradesiyle bağımsızlığını kazanacaktır. Karaisalı mıntıkasından işe başlamak en uygun hareket olacaktır. Karaisalı’da toplanan milli kuvvetler, Adana’ya yürüyerek, Fransızları ve onlara yandaş olan Ermenileri denize dökeceklerdir” emri olmuştur.

Bizim bu kitaptaki en büyük amacımız ve gayemiz budur. Gelecek nesillere Milli Mücadele’yi, vatan ve bayrak uğruna can veren şehitlerimizi ve her zaman saygı ve minnetle anacağımız gazilerimizin anılarını ve hatırlarını gelecek nesillere aktarmak bizim için milli bir görevdir.

Adana Valisi Süleyman Elban, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ve Karaisalı eski Kaymakamı Mehmet Kaya’nın yazmış oldukları önsözleri beni onurlandırmıştır. Çok teşekkür ediyorum. Karaisalılı hemşerilerimize ve Karaisalı Kaymakamımız Mert Kumcu Bey’e de desteği için ayrıca çok teşekkür ediyorum.”

VALİ ELBAN’ÎN ÖNSÖZÜ,

Adana Valisi Süleyman Elban, kitaba yazdığı önsözde şunları ifadfe etti:

Bugün üzerinde mutluluğu ve hüznü paylaştığımız, bağımsız ve hür yaşadığımız bu topraklarda bir kurtuluş mücadelesi verildi. Birinci Dünya Savaşı sonrasında vatan topraklarını sömürgeleştirmek için işgal eden Fransızlara ve Çukurova’da bir devlet kurmak için mezalim yapan Komiteci Ermenilere karşı tüm dünya mazlum milletlerine örnek olacak bir mücadele sergilendi.

Kuvayı Milliye, Türk milletinin tek bir vücut haline gelerek, vatan topraklarının düşman işgalinden kurtulması ve necip Türk milletinin yeniden bağımsızlığa kavuşması için kendiliğinden oluşmuş halk ordusudur. Çukurova ve Toroslarda oluşan Kuvayı Milliye’de ise Karaisalı ilçemiz çok önemli bir vazife üstlenmiş, Mustafa Kemal Paşa’nın 1 Kasım 1919 tarihinde Sivas’tan verdiği talimatla Milli Mücadele’nin merkezi olmuştur.

Karaisalı ilçesi, Kurtuluş Savaşı’nın Adana cephesinde bir başlangıç noktasıdır. 5 Ocak 1922 tarihinde Adana’yı terk etmek zorunda kalan işgalci Fransız ordusuna karşı en büyük mücadele burada başlamış burada son bulmuştur. İşgal altında düşmanın zulmünden kaçan vatansever Adanalılar, Karaisalı’da toplanmış, yöre halkının önemli desteğiyle düşmanı vatan topraklarından atmak için Pozantı, Kurttepe, Sarıçam, Tarsus, Yüreğir, Misis ve Adana’nın güney cephelerinde büyük bir mücadele vermişler, kahramanlık destanları yazmışlardır.

Güzel Adana’mızın kurtuluşunun 100. Yılı anasına hazırlanmış olan “Yiğit Bir Memleket Karaisalı” adlı bu eser vatanları uğruna şehit ve gazi olan kahramanların aziz hatırasını yaşatmak için kaleme alınmıştır. Vatan topraklarının kutsallığını, bayrağımızın önemini ve bu uğurda şehit düşenlerin kahramanlık destanlarını gelecek nesillere aktarmak bizler için milli bir görevdir. Bu anlamda Yazar Yusuf DELİKOCA’yı ve eseri yayınlayan Karaisalı Belediyesi’ni kutluyorum. Şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum.”

KARAİSALI KAYMAKAMI MEJHMET KAYA’NIN ÖNSÖZÜ

“Türk milleti tarihin birçok döneminde tüm dünya milletlerine örnek olacak kahramanlıklar sergilemiştir. Bu kahramanlıklarından en şanlısı Kurtuluş Savaşımız olmuştur. Birinci Dünya Savaşı sonrası Mondoros Mütarekesi ile vatan topraklarının Fransızlar tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde işgaline, Ermeni çetelerin soygun, yağma ve katliamlarına karşı, atalarımız kendiliğinden Karaisalı’dan başlayarak tüm Toroslarda, bağımsızlık ateşini yakmış, ilk Kuva-yı Milliye birliklerini oluşturmuştur.

Kurtuluş Savaşı’nın Adana Cephesi’nde Karaisalı ilçemiz, onurlu ve destansı bir mücadeleye ev sahipliği yapmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas’tan 1 Kasım 1919 tarihinde verdiği işaretle harekete geçen milli ordu, 1 Nisan 1920 tarihinde Karaisalı’ya gelmiş, Çukurova topraklarının düşman işgalinden kurtuluşunun ışığı olmuştur.

Harp Tarihi Arşivleri’ne birer kahramanlık destanı olarak geçen şanlı mücadelede, Karaisalı halkı, yaşlısı, genci, kadını ve erkeği ile topyekün silahına sarılmış, ay yıldızlı al bayrak için canı pahasına düşmanla savaşmıştır. Adana’dan yaşanan kara günlerde zulüm ve katliamlardan kaçıp kurtulan mazlum insanlara kucak açmış, onları evlerinde misafir ederek, bir yuva, bir ocak olmuşlardır. 

 “Yiğit Bir Memleket Karaisalı” adlı eser, o günlerin anılarını, hatıralarını ve atalarımızın vatan ve bayrak için, bağımsızlık için verdiği şanlı mücadeleyi gelecek nesillere taşıyacak bir kaynak kitap olmuştur. Bu anlamda eseri hazırlayan Yusuf Delikoca’yı ve yayınlayan Karaisalı Belediyesi’ni kutluyorum. Vatan uğruna can tüm şehitlerimizi ve gazilik şerefine ulaşan atalarımızı saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. “

 

696 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.652334.7912
Euro36.423936.5699