Çukurova’da tarım deyince pamuk, pamuk deyince sanayi gelir usa. Çukurova’dan ne zaman pamuk gitmiş, sanayi de gitmiş! % 30’u bulmuş işsizlik. Tarımın ve sanayinin canlandırılması gerektiğine inanmış Adana ileri gelenleri, tarımı, sanayiyi yeniden canlandırmaya başlamışlar!
Adana Ticaret Borsası, Vergi Dairesi Başkanlıkları, “Portakal Çiçeği Karnavalı” kapsamında, Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde “Tarım ve İnsan” konulu fotoğraf sergisi 21 Mart günü büyük bir törenle açıldı. Sergi 27 Mart’a kadar görülebilir.
Yüzlerce tarım fotoğrafı arasından 130 kadar fotoğrafın sergide yer aldığı belirtildi. Kurdele kesilerek açılış yapıldı. Adana Ticaret Borsası Başkanı Salih Bilgiç Adana’yı tarımın başkenti olarak niteledi. Adana Vergi Dairesi Başkanı Ümit Güner de tarımın başta geldiğini vurguladı. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban Adana’nın yalnızca toprakları değil insanlarının da oldukça kaliteli olduğunu belirtti.
Birbirinden güzel fotoğrafları insanlar izledi. Coşkulandı, tarımın eski görkemli günlerine döneceğine sevindi! Umarım bu umut büyük ölçüde gerçekleştirilir… Adana ekonomisine canlılık getirir… diyenler oldu.
İşte, karşımda pamuk açmış koza fotoğrafı, bir çocuk kollarını ellerini uzatmış pamukları okşuyor, seviyor, topluyor. Onun için pamuk can demek, emek demek, gelir demek. Bakınız nasıl da coşkulu, gülüyor yüzü gözleri… yüzlerce sayfa yazı yazılabilir bu konuda… Domatesler, narenciyeler, kavunlar, karpuzlar, soğanlar, biberler… Her bir meyve sebze al benili, nasıl da canlı… soframızın tadı, canımızın kanı, nasıl sevinmez insan görünce böyle ürünleri…Kazanacak, cepleri dolacak, beslenecek insanlar…
Bakınız, narenciyeler sandıklanmış, pazara götürülecek, içeride, dışarıda satılacak… o güzelim portakallar, mandalinalar… ve emekçi insanlar gülecek… İşte çalışıyorlar ellerinde kazma, kürek… Çoluk çocuk, sebze yetiştiriyorlar, yemyeşil olmuş tarla, can sunuyor bize…
Eskiden tarım öküzle yapılırdı. İşte onu simgeleyen bir çift öküz ve saban, saban kulpunu tutan çiftçi, toprağı yarıp gidiyor… Evet öküzlü tarım gerilerde kaldı. Traktörlü, makineli tarım geldi. Üzülerek belirteyim ki öküzler kasaplık oldu. Öküzle birlikte tutmalar da gitti… Kente göçtü köyler… Şimdi tarımcılar makine ile yapıyor her işini. Irmaktan, çaydan, yer altından alıyor suyunu, elektrikle, dinamoyla… ürün toplama işi de makineyle oluyor. Artık elle pamuk toplama yok. Ekin biçme yok… ürün toplama yok… Bundan sonra robotlar gelecek; pek az iş düşecek insana… Vereceksin buyruğu robota, hık mık etmeden yapacak bütün işi. Dünyanın öbür ucuna gitmek de kolaylaşacak komşuya gider gibi… Artısı böyle. Eeeeeeeeee eksisi?…
27.03.2022, Adana