Çetin Derdiyok’u Adana’ya geldiğim yıllarda (1978…) tanımıştım. Bir küme arkadaşlarıyla yazın çalışmaları yapıyorlardı. Yerel gazetelerde sayfa düzenliyorlar, ürünlerini yayınlıyorlardı. Ben de katıldım aralarına.
12 Eylül yıllarıydı. Elimizde gazete dergi vardı. Atatürk Parkı’nda karşılıklı iki büfeden birine girdik; meşrubat içecektik, oturduk masalara. Az sonra garson geldi; “Ayrı ayrı oturun, toplu oturmak yasak” dedi. Hiçbir şey içmeden kalktık… Herhalde elimizdeki dergiler gazetelerden çekindiler…
Karacaoğlan Şiir dinletisi yapacaktık. “Naçar Karacoğlan naçar/ Pençe urup göğsün açar/ Kara gündür gelir geçer/ Gamlanma gönül gamlanma” şiirini görünce, ilgililer izin vermediler…
Akdeniz dergisini (Mayıs 1983 – Mayıs 1984- 6 sayı) çıkardılar. Son sayıda Hasan Hüseyin’le ilgili benim de yazım vardı. Etkinliklere katılıyorduk. Mersin’e bir etkinliğe giderken kara renkli bir otomobili çok hızlı sürmüştü. O yıllarda TV’de “Kara Şimşek” diye bir dizi vardı. “Kara Şimşek” adını vermiştim otosuna.
Adana Borsası Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapıyordu. Sonra Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine geçti. Bir dizi aşamalardan sonra (2005) prof oldu. Yapıtlar verdi.
Bugün de (12.05.2022) emekliye ayrıldı. İ. Akif Kansu Salon’unda emeklilik töreni düzenlendi. Etkinliği aynı üniversiteden DR. Bilge Karga Göllü yönetti. Kitabımı armağan ettim. Birçok kişi hakkında övücü bilgiler verdiler. Ben de şu anlatılarımı belirttim. Tebrik ettim. Başarılar diledim.
Aşağıda, kısa yaşamöyküsünü geçiyorum:
“3 Mayıs 1955, Adana doğumludur.. Plevne İlkokulu’nda ve 23 Nisan Ortaokulu’nda okudu. Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1979). 1980’de atandığı Adana Borsa Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği ve müdür yardımcılığı yaptı… 1980’li yıllarda Adana’da bazı yerel gazetelerde arkadaşlarıyla birlikte sanat ve edebiyat sayfaları hazırladılar. 1983’te yine arkadaşlarıyla birlikte Akdeniz adlı sanat-edebiyat seçkisini çıkardı. Derdiyok’un araştırma yazı ve makaleleri sonraki yıllarda; Türk Dili, Toplumsal Tarih, Yedi İklim, Tarih ve Toplum, Türk Kültürü, Bir ve Türkoloji Araştırmaları gibi dergilerde yayımlandı.
Çetin Derdiyok, 1982 yılında Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün 1984 yılında yaptığı araştırma görevliliği sınavını kazandı. 1985’te Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1988’de “Cemâlî Dîvânı (İnceleme-Metin)” adlı yüksek lisans tezini, 1994’te “XV. Yüzyıl Şâirlerinden Mesîhî’nin Gül-i Sad-bergi” adlı doktora tezini tamamladı. 1994-99 yılları arasında yardımcı doçent, 1999’dan itibaren doçent ve 2005’ten sonra da profesör öğretim üyesi olarak görev yaptı. Yönetim görevlerinin yanında ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılarak bildiriler sundu.”(İnternet-12.5.2022)
14.05.2022, Adana