Adana-Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde 03.12.2022 günü İlhan Kemal şiiri üstüne açıkoturum gerçekleştirildi. Açıkoturuma, Dr. Bedri Aydoğan, Cemil Okyay, Prof. Çetin Derdiyok, Mustafa Emre konuşmacı olarak görev aldılar…
Şiirlerini okudular, örnekler verdiler, çözümlemeye çalıştılar. Şair toplumun derdini dert edinmiş, şiirlerine yansıtmış dediler. Gençliğin istencine varılmış… Bilinç altı verilerinden örnekler verilmiştir. Sözcüklerle oynanmış, kırılmış, eklenmiş, birleştirilmiş, yeni sözcükler(!) oluşturulmuş. Önce şiir vardı, sonra da şiir olacaktır, şiir çabası sürecektir. Duygularıyla özdeşleşerek şiirlerini yazıyor şair, denildi; Selda Kaya, Gürsel Fırat (…)şairin şiirlerinden örnekler sundular… Şöyle:
”Hoşça Kal Aşk/ ateş evimdir. ne vakit kalbime yağmur döksen// dudaklarım senindir ikiz kez hüznün bahçesi/ küs kalırmışsın renklere avuçlarındaki boşluğa boş vere/…”
Şair, şiirleri için şöyle diyor:
”Şiirim estetik bir başkaldırı olsun istedim, buna çalıştım: Rüya dilli yazdım, belki de sayıkladım!.. Hiçbir kalıba oturtulamamasına özen gösterdim şiirimi: Biri bireysel bir şiir dilim olduğunu, bir diğeri tutkunun şairi olduğumu söylerken, bir başka birininse modern toplumcu bir şiir yazdığımı söyleyeceği kadar şaşırtıcı ve ele avuca sığmaz, hayat kadar savruk, hayat kadar derli toplu bir şiir atlası sermek istedim dünyanın avlusuna. Sözcüklerin büyüsüne inandım. Sözcüğü sözcükle çarpıştırarak yabanıl bir tını, iç müzik oluşturmaya, kaotika içinde uyumu yakalamaya soyundum. (…)”
Birkaç söz eklemek istenirse, şunlar söylenebilir: Bir küme arkadaşlarıyla yola çıktılar. “Ötekileriz” dediler… Ötekiler ne anlama geliyorsa; ötekilerden saymadım kendimi…Şiirlerini yazdılar… Bugüne geldiler. Yarına gidecekler…
06.12.2022, Adana