10 Ocak 2023 günü, Adana-Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Evren Yaşar Kemal’in Çukurovası” adlı açık oturum Adana-Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Açık oturumda Muhsine Helimoğlu Yavuz, Metin Turan, Feryal Öney, Mahmut Temizyürek konuştular.
Nitelikli izleyicilerle doluydu salon. Yaşar Kemal’in köylüleri de aralarındaydı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ayşe Semiha Baban tanıtıcı konuşma yaptılar. Yaşar Kemal’in köyü Hemite… Bu köyde doğdu, Yaşar Kemal bu köyde geçirdi ömrünün çoğunu. Bu topraklarda beslendi. Halktan aldı esinini. Yazdı. Halktan yana oldu.
Olmadık eziyetler verdi yakın çevresi. Hapse attılar, berat etti. Yargıç çağırdı bir gün, sen buraları terk et, İstanbul’a git dedi. Zaten onun gönlü de İstanbul’du. Halkevi’nde tanıştığı, Abidin, Arif Dinolarla konuştu. Bir kamyona atlayıp gitti. Sultanahmet’te bir duvar dibini mesken tuttu. Balık avladı, sattı, karnını doyurdu. Cumhuriyet gazetesine girdi. Röportajlar yaptı. Ören olmuş, Van-Akdamar Kilise’nin yenilenmesini sağladı. Kitaplar yazdı. Tefrika edildi Cumhuriyet’te İnce Memed.
Düziçi Köy Enstitüsü (İlköğretmen Okulu)’nda öğrenciydim. İnce Memed’i bir gecede okudum. Bizi, bizim köyü, bizim halkı… anlatıyordu.
Anavarza gözümüzün önündeydi. Çakırdikenleri batıyordu ayağımıza. Binboğalar gözümüzün önündeydi. Mitleşiyordu bütün olaylar. Irgatlar sıvanmıştı topraklar üstünde çalışıyordu.
Ağalar sanki yeryüzünün kralıydı. Garibanların bir karış toprağı yoktu. İnce Memed dağlara çıkmış, olsun, niye yok diyordu, savaşıyordu ağalarla… Oldu mu, olmadı. Hâlâ yok…
Sonra diğer kitapları geldi. Ölmez Otu, Yer Demir Gök Bakır, Demirciler Çarşısı Cinayeti, Höyükteki Nar Ağacı, Bir Ada Hikayesi, Karıncanın Su içtiği, Bir Bulut Kaynıyor (…)
O bir halk adamıydı. Hep halkı, hep toprağı yazdı. Sığmaz oldu Çukurova’ya, taştı ülkeye, dünyaya. Çevrildi kitapları yabancı dillere…
(…) Daha ne desin konuşmacılar…
12.01.2023, Adana