Haber: Vahit Şahin
Yeni Adana Gazetesi’nin kurucusu Ahmet Remzi Yüregir’in Kaleminden Kurtuluş Mücadelesi Anıları” paneli Av. Dr. İbrahim İslam’ın moderatörlüğünde, Tiraje Zeynep Yüregir’in anlatımıyla TÜYAP Fuarı’nda yapıldı.
Av.Dr. İbrahim İslam Atatürk’ün Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra Adana’ya geldiğini, bir hafta Adana’da kaldığını, Adana’nın ileri gelenleri ile görüştüğünü ifade ederek, İstanbul’a gidip, daha donra da samsun’a çıktığını söyledi. İslam, Atatürk’ün Adana’da kaldığı süreler için “Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur” dediğini hatırlattı.
İslam, Atatürk’te emperyalizme karşı mücadele fikrinin Adana’da ortaya çıktığını kaydederek, bu konuda Yeni Adana Gazetesi’nin de önemli bir unsur olduğunu söyledi. 624 sayfadan oluşan, çok akıcı roman tarzında olan kitabın titiz ve 10 yıl sürede hazırlanarak kalıcı bir eser haline getirildiğini belirten İslam, daha sonra Ahmet Remzi Yüregir’in torunu, Yalçın Remzi Yüregir’in kızı Tiraje Zeynep Yüregir’e söz verdi.
Tiraje Zeynep Yüregir, Nutuk’u okuduğunda Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını yazışarak kazandığını gördüğünü belirterek,”Atatürk, her olaya mutlaka bir yazıyla karşı tepki vermiş, cevap yazmadığı hiçbir şey kalmamıştır. Bir telgrafı alsa bile mutlaka telgrafınızı aldım diye teşekkür eden cevapları vardır. Bunun dışında bütün konsolosluklara yazmış, bütün devletlerle ilişkilerini kurmuş. Bütün idari ve askeri heyetlerle her şeyi yazılı yapmıştır” dedi.
“Aynı şeyi ben dedelerimin anılarında da görüyorum” diyen Yüregir, “Dedem de bütün anılarını not almış ve birer kopyalarını çıkarmış. Yani onlar da mücadele içerisinde beyinlerinde bu savaşı yazarak kazanmışlar. Fransızlar, gazetemizi çıkaranları Adana’dan sürerler, ama dedemi bulmazlar, çünkü dedem çarşafla Adana’dan kaçar. Torosları geçer, Kayseri’de iken Sivas’ta Mustafa Kemal Paşa ile yazışarak Adana Müdafayı Hukuk Cemiyetini kurar. Kurduğunda bir kişidir. Daha sonra üyeler kayıt olmaya başlar. Mustafa Kemal Paşa Sivas’tan Kayseri’ye geldiği zaman Cemiyetin adını değiştirmek ister. Daha büyük hinterlandı için alan Kilikya Müdafayı Hukuk Cemiyeti olarak değiştirir” dedi.
Dedesinin kurtuluşta başka bir ad kullandığını ifade eden Yüregir, “Dedem Kilisli Yusuf adını kullanmıştır. Kayıtlarda var. O isimle yazışmaları da var. Adana ele geçirilir, çarpışmalar sürerken, gazete Karaisalı Kelebek’de basılmaya başlanıyor. 9’uncu sayısı basılıyor. İlk üç sayısında baskıda kalite elde edilemiyor. Kayseri üzerinden Konya’ya gidiyor, oradan eski hurufat (harf) alıyor. Yeniden baskı yapıyorlar ve ondan sonra Kelebek’te basılmaya başlanıyor. Kelebek’teki baskısını ben Yeni Adana Gazetesi’nde okumuştum. Yazılar vagonda diziliyor, vagona bir vagon bağlanınca bütün yazılar dağılıyor, yeniden diziliyor. Bir başka gün sabah bakıyorlar vagon yok. O vagon katarla bir başka yere götürülmüş. Atlarla gidip alıp geliyorlar. Yeni Adana’nın kurtuluş mücadelesinde çıkmakla ilgili de mücadelesi oluyor. O zaman çıkan gazete, Kuvayi Milliyecilerin ve ordumuzun verdiği savaşları doğru bir şekilde veriyor. O gazete sadece Adana’da değil, Suriye, Şam, Kilis, Maraş gibi bütün her yere dağıtılıyor. Gazete az çıkmakla birlikte okuyanlar başkalarına ulaştırıyorlar. Gazete doğru bilgi kaynağı oluyor. Kitabın içinde de göreceksiniz zaten dedemin ve kendisiyle birlikte istihbaratta bulunanların gazeteyi Adana’ya nasıl soktuklarını okuyacaksınız” dedi.
Modaratör Av. Dr. İbrahim İslam, Tiraje Zeynep Yüregir’e, “Gençler bu kitabı niye alsınlar, okusunlar?” diye bir soru yöneltti.
Yüregir, “Ben bu kitabı hazırlarken Adana’yı daha iyi yakından tanıdım. O dönemde atış talimi yaptıkları yer bugün Balcalı kampusunun bulunduğu yerdir. Kanlı Büyük Kilise diye geçen yer bugün Merkez Bankasının bulunduğu yer. Adana’da savaş verilen nirengi noktaları halen duruyor. Gençler Adana’yı tarihi ile birlikte tanısınlar. İkincisi ise tarih okuduğu zaman sanki çok uzak bir zaman gibi geliyor. Aslında çok uzun tarih değil. O zamanlar mücadele veren insanların aileleri halen Adana’da yaşıyor. Bir de mücadele etmekten korkmamayı, ellerinde bir şey olmasa bile mücadele edileceğini öğrenmek için bu kitabı okumaları lazım” dedi.
AİLEYE TEŞEKKÜR
Tiraje Zeynep Yüregir, 10 yıl süren kitabın hazırlanması süresinde kendisine ailesinin büyük destek olduğunu ifade ederek, “Başta annem ve babam sürekli moral destek verdiler. Kuzenlerim okumada, düzeltmede teknik destek verdiler. Ama babam Yalçın Remzi Yüregir her şeyi ile yanımda bulundu. Nirengi noktalarını, aileleri bulmamda veya bazı belgelerin doğru geçirilmesinde, bazı Osmanlı belgelerinin çevirisinde bizzat katkıda bulundu. Her ikisini de rahmet anıyorum. Ayrıca amcam Çetin Remzi Yüregir’e teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra Yazarlarımızdan Cezmi Doğanar ile Tiyatrocu Gürsel Fırat birer konuşma yaparak destek verdiler. Etkinliğe CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ve Orhan Sümer telgraf gönderdi.
Çukurova Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe Çetin Remzi Yüregir’ın kızları Zahide Yüregir ve Oya Yüregir, CHP 23. Dönem Milletvekili Hulusi Güvel, ADD önceki Dönem Başkanı Zeki Eker, Yeni Adana Gazetesi dostlarından Ali Kaya, Hasan Yapıcı, yazarlarımız Mehmet Demirel Babacanoğlu, Prof. Dr. Yaşar Aktaş, Cezmi Doğaner, Cumali Karataş, Süreyya Köle, Gazeteci Oğuz Baytok, tiyatrocu Gürsel Fırat, Dünya Kardeşlik Birliği Evrensel Birleşim Derneği Adana Şube Başkanı Güzin Şahin ile çok sayıda davetli katıldı.
Tiraje Zeynep Yüregir daha sonra Yeni Adana Gazetesi standına geçerek “Ahmet Remzi Yüregir’in Kaleminden Kurtuluş Mücadelesi Anıları” adlı kitabını imzalayarak verdi.