Guterres düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesinden görüntülerin yürek burktuğunu belirterek, "Hepimiz kahramanca çabaları gördük, insani yardım görevlileri hayat kurtarmak için savaş veriyor. Can kayıplarının yasını tutuyoruz. Ölü sayısı artmaya devam ediyor. Binlerce bina çöktü. Onbinlerce insan acımasız kış koşullarına maruz kalıyor. Okullar ve hastaneler yıkıldı. Çocuklar korkunç bir travma yaşıyor. Hasarın tam boyutunu henüz tam olarak göremiyoruz. Gözlerimizin önünde bir insani kriz yaşanıyor” dedi
BM Genel Sekreteri Guterres, depremin meydana geldiği bölgeyi çok iyi tanıdığını, kendisinin de defalarca görevli olarak gittiğini belirterek, “Burası uzun zamandır mülteciler ve yerinden edilmiş insanlar için bir destek bölgesi olmuştur. O bölgeye yaptığım ziyaretleri asla unutmayacağım. Türkiye, dünyada en fazla sayıda mülteciye evsahipliği yapan ülkedir. Suriyeli komşularına eşsiz bir cömertlik gösterdi. 3,6 milyona yakın Suriyeli, on yılı aşkın süredir Türkiye'de yaşıyor. Dayanışma merkezi artık acıların merkez üssü oldu” dedi.
“Şimdi Türkiye ve Suriye halkı için ayağa kalkma zamanı”
Guterres, BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffits’in bu hafta Gaziantep, Halep ve Şam’ı ziyaret ederek bölgede BM’nin deprem sonrası neler yapabileceğini saptayacağını belirtti.
BM Genel Sekreteri, bölgeye süratle afet uzmanları, gıda, tıbbi malzeme, termal battaniye ve ilk yardım malzemelerini sevk edeceklerini, daha fazla yardımın da yolda olacağını söyledi.
Uluslararası toplumu Türkiye ve Suriye’ye yardım etmeye çağıran Guterres, “Bu trajik felaket karşısında uluslararası topluma sesleniyorum. Türkiye ve Suriye halkına destek olmalılar. Şimdi Türkiye ve Suriye halkları için ayağa kalkma zamanı” dedi.
Bu arada Guterres dün akşam, New York'taki Türkevi'nde Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından açılan taziye defterini imzaladı.