Atatürk’ün Adana’ya gelişinin yıldönümü törenle kutlanacak.
Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi’nin maddelerine dayanarak işgal edilen Adana’da halk, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde örgütlenmeye başlamıştır.
Mustafa Kemal Paşa, Adana’ya Türklerin var olması gerektiği bilincini aşılamak ve aynı zamanda güçlü bir devlet kurma planıyla gelmiştir.
Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından önce iki kez, Cumhuriyet döneminde ise yedi kez olmak üzere dokuz kez Adana’ya gelmiştir.
Ziyaretlerin bazıları uzun sürmüş bazıları ise bir günlük ziyaretlerdir. Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra yapmış olduğu ziyaretlerin amacı ise halkın fikrini almak ve inkılâp hareketlerini başlatmak için olmuştur.
Atatürk Cumhuriyetin ilanından önce Adana’ya ilk olarak Yıldırım Orduları Grup Kumandanı göreviyle gelmiştir. Kaldığı süre içerisinde Türk Milletinin durumunu İstanbul Hükümeti’ne bildirmiştir.
1923 yılındaki Adana ziyaretinden kısa bir süre önce Latife Hanım’la evlenmiş ve eşiyle ilk gezisine çıkmıştır.
1923 yılı gezisinde, Türk Ocağı’nı ziyaret etmiş eşi Latife Hanım’la Türk Ocağı hatıra defterine duygularını yazmışlardır. Belediye’nin düzenlediği akşam yemeğinde Atatürk çiftçilerle sohbet etmiştir. Daha sonra Kolordu, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Hastane, Ulu Cami, Sanayi Mektebi ve Öğretmenler Derneği’ni ziyaret etmiştir. Esnaf Cemiyetleri Birliği’nin Adana Türk Ocağı’nda verdiği çay ziyafetinde bulunmuştur.
CUMHURİYET DÖNEMİ
Cumhuriyet dönemi gezisinin ilki 13 Ocak 1925 tarihli ziyaretidir. Bu tarihte Atatürk, kendisine 5 Ocak 1925 yılında Adana Belediyesi tarafından verilen hemşerilik unvanını kabul etmiştir. Burada bir gün kalarak Dörtyol’a gitmiş 17 Ocak 1925 tarihinde tekrar Adana’ya dönmüştür. Adana’da kaldığı süre içerisinde Ziraat Mektebi, C.H.P, Erkek Lisesi, Kız ve Erkek Öğretmen Okullarını ziyaret etmiştir.
16 Mayıs1926 yılında Adana’da bir gün kalarak Belediye, Vilayet, Halk Partisi ve Türk Ocağı’nı ziyaret etmiştir. 1931 yılındaki ziyaret üç gün sürmüştür. Türk Ocağı’nda Türkçenin kullanımı konusunda konuşma yapmış, bölgenin ekonomik durumuyla ilgilenmiş, İsmail Habib Sevük’le sohbet etmiştir.
Atatürk, iki yıl sonra 25 Ocak 1933 yılındaki ziyaretinde ise; C.H.P merkezinde Türk dilinin önemi üzerinde durmuştur. Sanayinin gelişimi ve sulama konularına da değinmiştir. Kanara Mezbahanesi’ni gezmiştir.
1937 yılında ilk olarak Atatürk Parkı’nı ziyaret etmiş, Kız Sanat Enstitüsü’nde tarih ve moda dersine katılmıştır.
Son ziyareti ise 24 Mayıs 1938 yılıdır. Bu ziyaretin asıl amacı ise Hatay’ın anavatana katılması için sürdürdüğü girişimlerdir.