Bu köpeklerden biri de 33 kişilik Bulgar Ulusal Gönüllüler Ekibi’yle gelen arama köpeği 6 yaşındaki Kilian’dı. O ve İsveç’te itfaiyeci olarak çalışan Bulgar eğitmeni, bu ekiple Maraş’ta 5 gün arama yaptı. Ekibin işini oldukça kolaylaştıran Kilian, enkaz altındaki 17 kişinin yerini tespit etti.
5 kez havlardı
“Kilian çok kısa bir sürede bizden daha geniş bir alanı arayabiliyordu ve sonuç bizimkine göre çok daha kesin oluyordu. O kendi kendine yeten bir arama birimi gibiydi ve bizim için çok değerliydi. Yöre halkı Kilian'ı görünce alkışlardı. Çünkü bizim bulamadığımız insanları onun bulabileceğini bilirlerdi. Bir de Kilian sadece canlı insanları bulduğunda havlardı, cenazeleri değil. Ve dört değil, altı değil, beş kez havlardı. Tam olarak beş kez. İşte biz de o sesleri beklerdik,” diyor Bulgar ekibin şefi George Vlaykov.
Teşekkür belgesi ve ödül maması verildi
Türkiye’deki görevinin sona ermesinin ardından ekip Bulgaristan’a dönerken Edirne’de küçük bir mola verdi ve kendileri için Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törene katıldı. Törenin yıldızı elbette kahraman Kilian’dı.
“Kilian için de teşekkür belgesi hazırladık. Ayrıca ona ödül maması da verdik. Mamayı görünce o kadar heyecanlandı ki, komutları karıştırdı” diyor Edirne Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı.
Arama köpekleri hayat kurtarır
Arama köpekleri havayı koklayarak enkaz altındaki insanların yerini tespit edebiliyor. Avrupa Sivil Savunma ve İnsani Yardım Operasyonları’nın (ECHO) Şubat depremlerinin ardından sosyal medya hesaplarından paylaştığı şu not arama köpeklerinin önemini bir kez daha vurguluyor:
“Arama köpekleri depremin ardından hayat kurtarmak için gereklidir. İyi eğitimli köpekler, aramalarda kesin sonuca ulaşılmasına ve başarı şansını artırmaya yardımcı olur.”
Depremlerin ilk gününden itibaren AB, Türkiye’nin yanında oldu. 21 AB ülkesinden ve ortak ülkelerden 1600’ü aşkın uzman 111 arama köpeğiyle deprem bölgesinde görev yaptı.
Türkiyeli arama köpeği “Arkadaş” Meksika’da
Öte yandan Türkiye’ye geldikten hemen sonra yaşlılık ve uzun yolculuk koşulları nedeniyle yaşamını yitiren, Meksika Arama Kurtarma ekibinin köpeği Proteo’nun anısını ise Türkiyeli “Arkadaş” yaşatacak.
“Bu köpek yavrusu, Proteo'nun mirasına bir minnet ve saygı göstergesi olarak Adıyaman'da Meksikalı arama kurtarma ekibine teslim edilecekti. Ancak, Meksika'ya bu kadar uzun bir yolculuk için çok gençti. Görevin şimdi tamamlanmasına gerçekten çok sevindim!” diyor Meksika arama kurtarma ekibine ve ardından Hatay İskenderun’daki İspanyol Sahra Hastanesi’nin ekibine gönüllü çevirmenlik yapan akademisyen Barış Tuğrul. Arkadaş eğitiminin ardından Türk bayraklı yeleğiyle görev yapacak