CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla’nın Eminlik köyünü ziyaret ederek, Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu’nun kapatılmasına tepki gösteren öğrenci ve velileri görüştü.
56 yıl önce ODTÜ Mimarlık Fakültesi 2.nci sınıf öğrencilerinin köylüler beraber inşa ettikleri ve çevre köylerdeki öğrencilerin de eğitim gördüğü öğrencisi, öğretmeni bulunan okulun kapatılması ve taşımalı eğitime geçilmesine köy halkı tepki gösterdiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, yetkililere çağrıda bulunarak, “kırsalda okul demek, köy demek, köy demek ülke demek; köylerde okullar yok edilirse göç artar. Ahırlar boşalır. Tarlalar ekilmez olur. Sonuçta gıdaya erişimde sorun yaşanır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1967 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü öğrencileri ile köylülerin imece usulüyle yaptığı, Ulukışla’nın Eminlik köyündeki Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu’nda öğrenci ve velilerle bir araya gelerek, okulun kapatılmasına tepki gösteren köy halkına destek verdi.
36 dönüm arazisi olan ve farklı mimarisiyle dikkat çeken 58 öğrencili Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu’nun, 2023-2024 eğitim öğretim dönemi öncesinde kapatılmasına yönetmenlikte ki öğrenci sayısı karşılamadığı gerekçesi ile karar verildi.
Okulun kapatılmasına tepki gösteren veliler, öğrenciler ve mezun öğrenciler, okulun bahçesinde vekil Gürer ile buluştular.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Eminlik köyünde okulun kapatılmasına tepki gösteren öğrenci ve velileri dinledi
HAZİN HİKAYE
Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu mezunlarından Hasan Baysal, yıllar önce ilçedeki ortaokula giderken 2 öğrencinin yoğun tipide yaşamlarını yitirmesi üzerine, köylülerin, ODTÜ rektörlüğünden buraya bir ortaokul yapılmasını talep ettiğini, Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf öğrencilerinin buraya gelerek, köy halkı ile birlikte imece usulüyle okulu inşa ettiklerini anımsattı. Okul yüzlerce mezunu ile bölge köyleri içinde önemli bir merkez okul konumunda” dedi.
BU OKUL SAYESİNDE BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞTİ
Okulun bu bölgenin kaderini değiştirdiğini belirten Hasan Baysal, “Bu okul olmasaydı, ben çoban olarak kalacaktım. Bu okul sayesinde yüksekokullara gittik, fabrikalarda iş bulduk, hayatım değişti, kendime meslek edindim, çalıştım ve mutlu bir hayat yaşıyorum” dedi.
Okulun hiçbir sebep yokken kapatılarak, taşımacılık sisteminin özendirildiğini anlatan Hasan Baysal, “İlçe ile köyümüz arasında 30 km mesafe var. 10-12 yaşındaki çocuklar, sabah erkenden kalkarak yarı uykulu, yarı aç servislerle okula götürülecek. Zaten okula gidene kadar çocuğun haşatı çıkar. Bu çocuklar boşuna okulu götürülür” diye konuştu.
OKULUMUZU KAPATMAYIN
Öğrenci velisi Zeliha Gültepe ise çocukların kendi ihtiyaçlarını bile zor giderdiğine dikkat çekerek, “Biz okulumuzun kapatılmasını istemiyoruz. Çocuklarımızı yatılı okula göndermeyeceğiz. Bu çocuklar daha kendi ihtiyaçlarını bile göremiyorlar. Okulumuzu kapatarak bizim düzenimizi bozmasınlar” dedi.
ŞEHİRDE ASGARİ ÜCRETLE NASIL GEÇİNECEĞİZ?
Öğrenci velilerinden Yasemin Erdem ise “Benim eşim asgari ücretle çalışıyor. Biz şehre gidersek 5 bin lira ev kirası vereceğiz. Kalan 6 bin lira ile nasıl geçineceğiz? ‘Çocuklarınızı okula gönderin’ diyorlar ama okulumuzu kapatıyorlar. Burada hayvancılıkla uğraşanlar var. Tarlası, bağı, bahçesi olan var. Okul kapanırsa, ya çocuklarını okula göndermeyecekler ya da işlerini bırakmak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.
BU OKUL SAYESİNDE MEMUR OLDUK, GEÇİMİMİZİ SAĞLADIK
Okula ismi verilen Şehit Yıldıray Kılınç’ın kardeşi ise okula çevredeki köylerden de öğrenci geldiğine dikkat çekerek, “Bu okulumuzun kapatılmasını istemiyoruz. Köylülerimizin çoğu bu okul sayesinde memur oldu, bu okul sayesinde iş sahibi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, lütfen okulumuzu kapatmasınlar. Taşımalı sistem ağır geliyorsa, herkes kendi taşıma ücretini ödeyebilir ama okulumuzu lütfen kapatmayıın” ifadesini kullandı.
BİZİ OKULUMUZDAN KOPARMAYIN
Okullarının kapatılmasından dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten öğrenciler ise “Annemizden, babamızdan ayrı kalmak istemiyoruz. Okuma hakkımızı elimizden almasınlar” dediler.
YA GÖÇ EDECEKLER YA DA ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEYECEKLER
Öğrencilerin ve velilerin taleplerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de okulun kapatılması halinde, köylülerin ya köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını, ya da çocuklarını göndermeyeceklerini belirterek, “Taşımalı eğitimde çocuklar sabah erkenden kalkıp, uykulu halde okula gitmek zorunda kalacaklar. Anne ve babalar çocuklarının öğretmenleriyle iyi ilişkiler kuramayacak. Ya da köyden göçmek zorunda kalacaklar” dedi.
HANİ CUMHURBAŞKANI 6 BİN 740 OKULU AÇACAKTI?
Ülkemizde okulların kapanmaya devam ettiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Seçimlerden önce Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki kapalı olan tüm köy okullarını yeniden açacağını taahhüt etmişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 6 bin 740 kapalı okulu açacağını belirtmişti. Geçen sürede seçim bitti, seçimden sonra okullar açılacak diye beklerken kapanmaya başladı. Bunlardan biri de Eminlik’teki ortaokuldur. Bu okul bölgedeki köylerden gelen öğrencilerle birlikte 58 mevcudu olun bir okuldur. Öğretmeni vardır, okul binası sağlamdır. Kapatılması için hiçbir sebep yoktur. Ancak siyasi iktidar tutturmuş bir okul kapatma sevdası. Bu köyde hayvancılık yapılıyor, çiftçilik yapılıyor. Okul kapandığı taktirde köyden göç oluyor. Gençler köyleri boşaltıyor. Sonuçta çiftçilik, hayvancılık yapanlar da bu işi bırakmak zorunda kalıyor” diye konuştu.
OKULAN 36 DÖNÜMLÜK ARAZİSİNE Mİ GÖZ DİKİLDİ?
Eminlik köyünde, 56 yıl önce ÖDTÜ’lü öğrencilerin köylülerle birlikte inşa etiği okula ait 36 dönüm arazinin de bulunduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu arazi de bakımsız halde. Büyük bir ihtimalle birileri tarafından arazisi için ele geçirme noktasında bir girişim olabilir. Okul her yönüyle kullanılabilir durumda. Bu anlamda köy halkı da okulun kapatılmasını istemiyor. Okulun kapatılması, farklı köylerden buraya gelen öğrenciler için de sorun olacak” şeklinde konuştu.
SİYASİ İKTİDAR, KÖYLERDE ÜRETİM YAPILMASINI İSTEMİYOR
CHP olarak köy okullarını açmak için programlar yaptıklarını kaydeden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Okul demek köy demek, köy demek ülke demek. Köyler yok edilirse gıdaya erişimde sorun yaşanır. Gıdada Bugün dahi ithal gıda ürünleri tüketiyoruz. Kırsal sürekli göç verdi ve giderek boşaldı, kırsalda yaş ortalaması 55’in üzerine çıktı. Eminlik köyde gençlik var, çünkü okul var. Köy okulu kapanınca gençler de buradan gidecek. Sorun ülkeye bakış sorunu. Tarım geriledikçe köy yaşamı daralır. İstiyorlar ki ; Eminlik’te tarlada ürün yetişmesin; Rusya’dan, Ukrayna’dan, Brezilya’dan canlı hayvan, nohut mercimek getirilsin isteniyor. Bizim üretmemiz istenmiyor. Bölgede Eminlik köyü dışında Darboğaz ve Yeniyıldız köyünde de köy okulları kapanıyor. Seçim öncesi köy okulları açacağım diyen Cumhurbaşkanı kapanan köy okullarından habersiz mi? Diye konuştu.” diye konuştu.
YETKİLİLERE UYARI
Yetkililere çağrıda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “
Köy halkı okullarının kapatılmasını istemiyor, okulları kapanır da taşımalı sistemi geçilirse çocuklar uykularını iyi alamaz, iyi beslenemez, anne –baba sevgisinden ve şefkatinden uzak kalırlar, sağlık sorunlara olur. Öğretmen Veli ilişkisi zayıflar. Kız çocukları okula gönderilmesi azalır. Kırsal boşalır. Tarım geriler. Onun için köy okulları kapatmayın hatta kapattıklarınızı açın” ifadelerini kullandı.
Gürer’in köy ziyaretinde CHP il Bşk, İl kadın kolları Bşk ,İl genel ve belediye Meclis üyeleri, CHP Ulukışla ilçe Başkanı Hüseyin Toker ve Hak-Lis Başkanı Hasan Yılmaz’da yer aldı.