Vahit Şahin
Beykoz Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emre Ahmet Seçmen, 30.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Çukurova Film Akademisi’nde verdiği “Pelikülden Dijitale Tasarım” konulu konuşmasında, film festivallerinin önemine tema ederek, “Sinema salonlarını öldürtmezse festivaller öldürtmeyecek” dedi.
Seçmen, salonların artık dolmadığını, ama festivallerde halkın filmin oyuncularını, yönetmenlerini, senaristlerini görmek için salonlara geldiğini söyledi. Kurgudan sese, sesten renge, renkten bilgisayara, dijital dönemin ilklerini, editroid ve sonrasını, CGI yanlıları ve karşı olanları anlatan Seçmen, dijital dönemin analog denemelerini ve Spielberg’ten Nolan’a uzanan bir bakışı açısını izleyicilerine anlattı. Beykoz Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emre Ahmet Seçmen, 30.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Çukurova Film Akademisi’nde verdiği “Pelikülden Dijitale Tasarım” konulu konuşmasında, film festivallerinin önemine tema ederek, “Sinema salonlarını öldürtmezse festivaller öldürtmeyecek” dedi.
Çeşitli üniversitelerin sinema bölümü öğrencilerinin katıldığı etkinlikte Dünya’da IMAX salonlarının arttığını, biri Adana’da olmak üzere Türkiye’de bu salonlarını bulunduğunu ifade eden Dr. Emre Ahmet Seçmen, Netflıx gibi dijital platformlarını çoğaldığını, bu nedenle seri film üretimine geçildiğini ve kalitenin de düştüğünü kaydetti.
Bilgisayardan dijitale geçilen sektörde yapay zekaların kullandığına da dikkat çeken Seçmen, bir filmin senaryosunun yapay zekaya yazdırıldığını ifade etti.
Dijitalleşmeye karşılık hala eskisi gibi sinema salonlarında film izlemeyi seven halkın olduğunu burgulayan Dr. Emre Ahmet Seçmen, “Geleneksel üretimde bazı filmleri gördükten sonra, bana göre sinema salonlarının önemi bitmeyecektir. Sinemalara kaliteli filmler gelirse eskiden olduğu gibi salonlara dönüş olacaktır” şeklinde konuştu.