Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi197
Bugün Toplam1043
Toplam Ziyaret1823733

ADANA'DA "ÇAĞRILMAYANLAR" FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Adana Fotoğraf Haftası'na davet edilmeyen 12 sanatçı Altınoran önderliğinde "Çağrılmayanlar" adı altında sergi açtı.

Vahit Şahin

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği  tarafından düzenlenen “5.Berna Ateşoğlu Sanat Günleri” çerçevesinde “Çağrılmayanlar” adlı fotoğraf sergisi açıldı.

Berna Ateşoğlu anısına, her 8 Mart Emekçi Kadınlar gününe denk gelen hafta içinde yapmayı gelenek haline getirilen etkinlikte, Adanalı on iki fotografçının, 13 öyküsünün yer aldığı iki sergi birden izlendi.

Çukurova Belediyesi Adana Tabip Odası Yüzüncü Yıl Sanat Galerisi’nde gerçekleşen “Çağrılmayanlar” ve “Şarkılarla Geri Döneceğiz “ sergi açılışı Nazan Arabacı'nın sunumu ile başladı. Berna Ateşoğlu'nun kızı Övgün Ateşoğlu, üç kardeş adına konuştuğunu belirterek, kendilerinin de annesi gibi kendi adlarını yaşatmaya devam edeceklerini söyledi.

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı S. Haluk Uygur, “Altınoran olarak amacımız duvara resim ve fotoğraf asmak değil. Asıl önemli olan burada olduğu gibi bir dünyayı değiştirmeye aday bir düşünme adayı olabilmektir. 1850'li yılllarda Fransız Devrimi olmuş, dünya değişmiş.Feodalizm yıkılmış, insanların vatandaş olduğu, cumhuriyet erdemlerinin olduğu bir dönem  başladı. Bu dönemde sanata hakim olan klasik bakış açısı 2 bin yıldır gelen özellikleri hala muhafazakar bir şekilde koruyarak sanat yapmaya çalışıyorlar. Ama içinde Picasso gibi insanlar yeni bir dünyanın geldiğini müjdelemek için yeni bir sanatı ortaya koyuyorlar. Sanatta önemli olan  benzetmekten çok insanın kendisidir, insanını duygularıdır, insandır olan görüşüyle empresyonizm denilen bir akım doğuyor. Bu dönemde Fransa Sanat Akademisi'ne hakim  neoklasikler her yıl yarışma yapıyorlar. İnsanın duygusunu, doğasının anlatan  anlatan eserlerle yarışmaya katılanları kabul etmiyorlar.Yarışmalarda asla ödül  vermiyorlar. Onun üzerine bu insanlar fotografçı Nadar'ın 5 katlı stüdyosunda "Kabul edilmeyenler- Refüsed" ismiyle, yani refüze edilenler bir sergi açarak dünyayı değiştirmenin ilk adımını atıyorlar. Arkasından uçak bulunuyor, bunların bakış açısıyla göreceli kanunlar ortaya atılıyor.Einstein, Matisse çıkıyor ve dünya yeni bir dünyaya doğru gidiyor. Ama onlar refüze olarak orada kalıyorlar."

Çağrılmayanlarla refüze edilenler arasında ilişkiyi kurmak için bunları anlattığını ifade eden Uygur, şöyle devam etti:

"Edip Kuzey Akten, Meltem Aydın, Mehmet Dilci, Pelin Etiman Emrahoğlu, Ozan Gözüyeşil, Murat Ali Hersekli, İsmail Ökke, Ali İhsan Ökten, Şebnem Ragıboğlu, Bayram Top, S. Haluk Uygur ve Gülsüm Ünal’dan oluşan bu 12 arkadaş yakın zamanda yapılan Adana Fotoğraf Haftası'nda çağrılmadılar. Yok sayıldılar ama şimdi buradalar. Bu ayrı duruşu da artık oradan kaldıralım, biz ülkemiz için tek olmak zorundayız. Eğer birbirimizi dışlarsak bu ülkenin sıkıntısını artıracaktır."

Bu çağrılmayanların bir çok fotoğraf sanatçısı yetiştirdiğini, yarısından fazlası Adana'yla iligli olan  80 kadar kitabın bu çağrılmayanların kitabı olduğunu kaydeden S. Haluk Uygur, "Bu sanatçılar, Adana Fotoğraf Haftası'nda toplam 310 ödülün dağıtıldığı etkinliğe davet edilmediler. Ama bu çağrılmayanlar oradaydı" diye konuştu.,

Bu konuşmadan sonra Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Suntur'a ATO koleksiyonuna konulmak üzere Altınoran adına iki tablo hediye edildi.

Haluk Uygur’un 11 ilde yaşanan depremde çekilen fotoğraflardan oluşan “Yeniden Geleceğiz” adlı fotoğraf sergisi ve Sevil Karabulut ve Eda Dikel’in “Haıkularım ve Haıgaları” sergisi de gerçekleştirildi.

Sergi açılışına CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP önceki dönem milletvekillerinden Zülfikar İnönü Tümer,  CHP Seyhan Belediye Başkan Adayı Oya Tekin, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Orhan ile çok sayıda sanatsever katıldı.

 

173 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028