Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi187
Bugün Toplam1061
Toplam Ziyaret1823751

Dsp’de Adaylar Merkez Yoklaması İle Belirlenecek

**DSP Genel Başkanı Masum Türker’in başkanlığında toplanan DSP Parti Meclisi’nde, 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak milletvekili seçiminde DSP adaylarının, ‘Merkez yoklaması’ usulüyle belirlenmesine oy birliği ile karar verildi.

ANKARA- DSP Parti Meclisi, 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak milletvekili seçiminde DSP adaylarının ‘Merkez yoklaması’ usulüyle belirlenmesini kararlaştırdı.

         DSP Parti Meclisi, DSP Genel Başkanı Masum Türker’in başkanlığında toplandı. Yaklaşık 6 saat süren toplantıda, ülke gündemindeki sorunlar ve milletvekili genel seçimine ilişkin stratejiler değerlendirildi. Toplantıdan sonra DSP Parti Meclisi Bildirisi yayınladı. Bildiri şöyle:

         “DSP Parti Meclisi 11 Mart 2011 Cuma günü toplanmış ve ülke gündemindeki sorunları görüşerek, partinin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimine katılmasına ve milletvekili adaylarının merkez yoklaması usulüyle belirlenmesine oybirliğiyle karar vermiş; bu arada yürürlükteki seçim sisteminin en önemli sorunu olan % 10 oranındaki ülke seçim barajını değerlendirmiştir.

12 Haziran 2011 milletvekili genel seçiminden sonra yeni bir Anayasa veya kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapılması gündemdedir. Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir. O nedenle yeni bir Anayasa veya kapsamlı bir Anayasa değişikliğinin olabildiğince geniş bir toplumsal mutabakatla yapılması gerekir. Oysa % 10 oranındaki ülke seçim barajı  -şimdiye kadarki milletvekili seçimlerinde de görüldüğü gibi-  toplumdaki farklı siyasal görüşlerin TBMM’de gerektiği gibi temsil edilmesini engellemektedir.

Bu bakımdan 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimiyle ortaya çıkacak Parlamento tablosu, yapılacak yeni Anayasa veya Anayasa değişikliği için yeterli bir temsil tabanı sağlayamayacaktır. Bu, bir Kurucu Meclis gibi çalışacak olan 24. Dönem TBMM’nin hazırlayacağı Anayasa veya Anayasa değişikliğini sürekli bir tartışma konusu yapacaktır.

O nedenle şimdi ivedilikle yapılması gereken, TBMM’nin Milletvekili Seçimi Kanunu’nu değiştirerek, ülke seçim barajını makul bir düzeye, en azından % 5’e indirmesidir. Bu değişiklik yeni bir Anayasa’nın geniş bir toplumsal mutabakatla yapılmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu değişiklik, Anayasa’nın 67. maddesinde seçim hukukunun iki temel ilkesinden biri olarak kabul edilen ‘temsilde adalet’ ilkesine de uygun olacaktır.

Anayasa’nın 67. maddesinde yer alan başka bir hükme göre, seçim kanunlarındaki değişiklikler ancak bir yıl sonraki seçimlerde uygulanabilir. Bununla birlikte geçmişte benzeri durumlarda yapıldığı gibi, Anayasa’ya eklenecek bir geçici madde ile ülke seçim barajının % 5’e indirilmesine ilişkin değişikliğin 2011 seçiminde de uygulanması sağlanabilir.

DSP Parti Meclisi, ülkemizin tarihi bir dönemeçten geçtiği bu günlerde Türkiye’nin geleceğini belirleyecek önemdeki 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçiminden önce, ülke seçim barajının % 5’e indirilmesi konusunda DSP’li milletvekillerinin 15 Haziran 2011 tarihinde TBMM’ye sunmuş olduğu kanun teklifinin bir an önce kabul edilmesi için TBMM’de temsil edilen bütün siyasi partileri işbirliğine çağırmayı tarihi bir görev sayar.”

öte yandan DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, DSP’de milletvekili genel seçimi için aday adaylarının başvurularının başladığını bildirdi.

Erçelebi, 12 Haziran 2011’de yapılacak milletvekili genel seçimine ilişkin başvurular konusunda yazılı açıklama yaptı. Erçelebi’nin açıklaması şöyle:

“Partimizde, 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimi için aday adaylarının başvuruları bugün (12 Mart 2011) itibariyle başlamıştır.

Aday adayları başvurularını, 28 Mart 2011 Pazartesi saat 17:00’ye kadar, bizzat Genel Merkez’e yapacaktır.

Aday adayları, başvuru formlarını, il başkanlıklarımızdan temin edebilir.

DSP Parti Meclisi’nin 11 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda alınan karar uyarınca adaylar,  aday adayları arasından, merkez yoklaması ile belirlenecektir.

Aday adaylığı için istenen belgeler, şunlardır:

-Adaylık formu

-Taahhütname (Seçildikleri takdirde 1 aylık maaş ödenek ve yollukların, partiye bağışlanacağına dair)

-Dilekçe (Milletvekili olmaya yasal engeli olmadığına dair)

-Öğrenim belgesi

-Özgeçmiş

-Adli Sicil Belgesi

-Onaylı Nüfus Cüzdanı Örneği

-3 Adet vesikalık fotoğraf

-Aday adaylığı ödeme dekontu formu(aslı)

         Milletvekilliği başvuru ödentisi, 500 TL’dir. Bu ödenti, engellilerden alınmayacaktır.  Ödentiler, DSP Genel Merkezi’nin Ziraat Bankası’ndaki hesabına yatırılacaktır. Parti tüzüğümüze göre sıralamaya giremeyen aday adaylarının ödedikleri paranın yarısı, kendilerine geri ödenecektir.” 



810 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957