Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam432
Toplam Ziyaret1781527

ZİYA PAŞA’YI  ANIYORUZ

Haber:Demirel Babacanoğlu

 

 

“Bed asla necâbet mi verir hiç üniforma

Zerdûz palan vursan eşek yine eşektir”

                                       Ziya Paşa

 

17 Mayıs 1880 yılında Ziya Paşa dünyamızdan ayrılmıştı. Onu ölüm yıl dönümünde sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Yeri cennet olsun.

Ziya Paşa 1878’de Adana’ya vali olarak atanmış, iki yıl valilik yaptıktan sonra 17 Mayıs 1880 yılında beş parasız dünyamızdan ayrılmıştır.

Ömrü boyunca haksızlıklarla savaşmış şair, yazar, diplomat bir devlet adamıdır.

Adana’ya gelince ilk işi haksız yere hapse atılanları hapisten çıkarmak olmuştur. Adana topraklarını sulatmış, Batı tarzı tiyatroyu yerleştirmiştir. Vilayet matbaasını kurmuş, yarı resmi olan Seyhan gazetesinde gençlerin edebiyat çalışmalarına yön vermiştir.

Mezarını Abidin Paşa yaptırmış, kendi adıyla anılan Ziya Paşa Parkı’ndadır. Büstünü Vali Mukadder Öztekin diktirmiştir.

Onun özdeyişleşen, yukarıya aldığım ikiliğini yorumlamaya çalışacağım:

Makam, hiçbir yöneticiye, hiçbir kimseye üstünlük vermez. Üstünlük makamın kendisinden gelir.  Makam yönetilenlerin tümünü temsil eder. Yönetilenler, kendilerini yönetecekleri seçerler. Kendilerini temsil eden makama onları oturmaları için izin verirler. Bu makama oturanlar, kendilerini seçenleri adaletle yönetmek konumundadırlar.

Bu makama gelmek, bu makamdan aldığı güçle halkı yönetmek isteyenler yalan söyleyemezler, yalan yere ant içemezler. Ülkeyi karmaşaya, kargaşaya sok(a)mazlar. Bu bendendir, şu ondandır diyerek ikilik çık(a)ramazlar, halkın bölünmesine yol aç(a)mazlar. Yönetilenlerin vergileriyle kurulan kurum/kuruluşları kapatamazlar, İşsizlik artışını körükleyemezler. Halkın bir lokma ekmeğe muhtaç olmasına yol açamazlar. Adaletle yönetirler.

Ülkesini seven, kollayan, koruyan, cumhuriyeti, laikliği savunan, Atatürk ilkelerini yaşatmak isteyen insanlarıa yön verirler. Halkın gücünü/yetkisini kötüye kullanamazlar.

Unutulmasın ki makamlar kalıcıdır.  Koşullar ne olursa olsun o makamlarda oturanlar gelip/geçicidirler. Günün birinde giderler.

Ziya Paşa’nın  şiirinden alıntıladığım söz bugün de geçerlidir.

17.05.2024, Adana

 

155 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097