Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi31
Bugün Toplam440
Toplam Ziyaret1781535

"DEPREMLERDEKİ KAYIPLAR KADERİMİZ OLMAMALIDIR"

İnşaat Yüksek Mühendisi, Çukurova Belediye Meclisi Üyesi Yekda Murat Çakıroğlu; Ceyhan Deprem felaketinin 26. Yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada Depreme karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

"DEPREMİN YIKICI ETKİSİNİ YOK ETMEKTE GEÇ KALMAMALIYIZ"

İnşaat Yüksek Mühendisi, Çukurova Belediye Meclisi Üyesi Yekda Murat Çakıroğlu; “Ceyhan depremiyle birlikte yaşadığımız felaketin ne kadar acımasız olduğunu idrak ettik. Ancak aradan geçen süreçte bir doğa olayı olan deprem ile alakalı olarak plansız yapılaşma, yanlış ya da eksik malzeme kullanmak, denetimsizlik gibi yaptırımlara uyma noktasında önemli adınlar atılarak radikal kararlar alındı. Ancak bunların yeterli olmadığını yapılan mühendislik hatalarının da depremin yıkıcı hatta yok edici etkisini kat kat artırdığını yakın zamanda 6 Şubat deprem felaketinde görmüş olduk. Bunlar vahametin tespiti noktasında elle tutulur gerçeklerimizdir. Depremin yıkıcı etkisini yok etmekte geç kalmamalıyız.” Dedi.

 

FELAKET ACI TESPİTLERİ KAÇINILMAZ KILIYOR

Yekda Murat Çakıroğlu; “Asrın felaketini yaşadığımız deprem bazı tespitleri kaçınılmaz kılıyor. Bunları rakamlarla ele alacak olursak; 2012 yılında Müteahhitler Birliği bir çalışmasında takribi 7 Milyon binanın çürük olduğu tespit ediliyor. 2021 yılında İzmir depreminden sonra TBMM de kurulan bir çalışma grubunda bu sayı 6 Milyona yani 1 Milyon çürük yapı tamir edebilmişiz son 10 yılda. Yani şu anda 6 Milyon çürük yapıya sahibiz!.. Hane başına 4 kişi yaşadığını var sayarsak eğer 24 Milyon insanımız ciddi risk altında. Bu inanılmaz çok vahim bir durum. 1. Dünya savaşında 12 Milyon insan kaybedildiği düşünüldüğünde vahametin boyutunu düşünün artık.” İfadelerinde bulundu.

 

ÜLKE OLARAK ACİL EYLEM PLANI ŞART

Çakıroğlu; “Ülke olarak acil eylem planına geçmemiz için geç kalmamalıyız. Bu doğrultuda Belediyeler tek başına kifayetsiz kalır. O yüzden derhal bir Deprem Bakanlığının kurulması ve buna uygun bir fon kurularak çalışmalara başlamak gerekiyor.  Diğer yandan tepeden tırnağa tüm yapıların güncellenmesi fenni şartlara uygun hale getirilmesi şarttır. Belediyelerinde güvenli yaşam alanları oluşturmak için projeler üretilmelidir. Ancak tamamen güvenli yapılar oluşturmakta yeterli değil, Depreme karşı bilinçli bir toplum için eğitimler verilmelidir. Yıl dönümünde vurguladığımız Ceyhan Depremi ve akabinde yaşadığımız 6 Şubat depremleri hepimizde derin izler yaralar bıraktı. Ama bunlar geleceğe güvenle bakmamıza engel olmamalıdır. Depreme hazırlıklı olmak hepimizin sorumluluğudur; bu sorumluluğu yerine getirmek için bilim ve teknikten faydalanmamız gerekiyor, uzmanların görüşlerine kulak vermeliyiz.” Açıklamalarında bulundu.

 

97 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097