SAĞLIK TURİZMİ İHRACAT KAPSAMINA ALINDIAdana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Hüseyin Çelik, sağlık turizminin artık ihracat kapsamına alındığını söylerken, “Sağlık turizmi normal turizme göre 10 kat daha fazla katma değer yaratıyor. Desteklemeler sayesinde 2015’te 5 milyar dolar ciro yapacağız” dedi. Çelik ayrıca, Çukurova Kalkınma Ajansı’na sağlık turizmi satış temsilcisi yetiştiriciliğiyle ilgili proje sunduklarını kaydetti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sağlık turizminin de ihracat kalemlerine alındığını, tanıtım faaliyetlerinin yüzde 50 oranında ve 300 bin dolara kadar destekleneceğini açıkladı. ‘Çabalarımız sonuç verdi’ diyen Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü Hüseyin Çelik, yönetim kurulu üyeleriyle beraber sağlık turizminin de ihracat kapsamına alınıp, devletin teşvik mekanizmasından yaralanması konusundaki taleplerini raporlar halinde gerekçeli olarak ifade ettiklerini anlattı. Çelik, “Teşvik sayesinde Türkiye’nin sağlık turizmi geliri 2015 yılında 5 milyar dolar olacak” dedi. Çelik, sağlık turizminin normal turizmden 10 kat daha fazla katma değer yarattığını ifade ederken, özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinin desteklemeler sayesinde sağlık üssü olacağını söyledi.
ADANA’DAN HASTA GÖÇÜ BİTTİ Adana’dan hasta göçünün artık tamamen bittiğini söyleyen Çelik, yoğun bir şekilde diğer illerden ve yurt dışından hasta kabul ettiklerinin altını çizdi. Adana’daki özel sağlık merkezlerinin hizmet standardı ve kalitesinin arttığını aktaran Çelik, “Türkiye sağlık turizminde kalkınma hamlesi içerisinde. Son dönemde özel sağlık yatırımları çok büyük ölçekte arttı. Bu bütün Anadolu şehirlerine de yayıldı. Beraberinde hizmet standardı ve kalite de arttı. Yurtdışındaki insanlar artık sağlık hizmeti ihtiyacını Türkiye’den karşılıyor” dedi. Çelik, Adana’nın öncelikli hedefinin Ortadoğu ülkeleri olduğunu kaydederken, bunu Avrupa’nın izlediğinin altını çizdi. Ortadoğu’ya göre teknoloji ve kalite açısından Adana’nın çok üstün olduğunu ifade eden Çelik, Avrupa ile aynı standartlarda olduğumuzu ancak çok daha ekonomik fiyatlarla tedavi olunabileceğini belirtti.
SAĞLIK TURİZMİ SATIŞ ELEMANI YETİŞECEK Çelik, Çukurova Kalkınma Ajansı’na (ÇKA) sağlık turizmi satış temsilcisi yetiştiriciliğiyle ilgili proje sunduklarını aktarırken şöyle devam etti: “ÇKA’ya yaklaşık 150 bin liralık bir proje başvurusu yaptık. Onaylanması ile birlikte sağlık turizmine pazarlamacı ve satış temsilcisi yetiştireceğiz Bu sayede yaklaşık 40 kişilik, İngilizce ve Arapça bilen, hem sağlık hem de turizm sektörüne hakim olan personeller yetişecek. Bir anlamda 40 kişilik akıncı güç oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü sağlık turizmi spesifik bir alan. Seyahat acenteleri bu işin içinde ama sağlık bilmiyorlar. Hastaneler bu işin içinde ama seyahat acenteleri deneyimine sahip değil. İki reelin birleşmesi gerekiyor. Bu projeyle bu iki alanı birleştireceğiz. Personellerimiz hedef pazarlara giderek bağlantı kuracak ve süreci hızlandıracaklar.”
EN BÜYÜK ENGEL DİREKT UÇUŞUN OLMAYIŞI Adana’da sağlık turizminin büyümesine en büyük engelin hedef pazarlara direkt uçuşların yapılmaması olduğunu söyleyen Çelik, bu nedenle hastaların 2 sefer yapmak zorunda kalmamak için İstanbul’u daha çok tercih ettiklerini aktardı. Çelik, direkt uçuş seferlerinin başlamasıyla Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden talebin artacağını anlattı. |
861 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |