“BAŞBAKANIMIZIN TALİMATIYLA SEYHAN GÖLÜ YABAN HAYATI GELİŞTİRME BÖLGESİ YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR’’ Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu eski Başkanı Şaban Baş,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Seyhan Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Bölgesi’nin yeniden düzenlendiğini belirterek, ‘’Başta Sayı Başbakanımız olmak üzere Adana Valimiz ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyoruz’’ dedi.
Baş, yaptığı açıklama, AK Parti’den aday adayı olduğu dönemde gündeme getirdiği Seyhan Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Bölgesi’nin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: ‘’Sayın Başbakanımız da 4 Haziran 2011 tarihinde Uğur Mumcu Meydanında ‘’Biliyorumsizlerin bir yaban hayatıyla ilgili sorununuz var. Yaban hayatıyla ilgili problemi biliyorum. 3 bin 500 resmi ya da özel yapıyı ilgilendiren bu durumla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığımıza gerekli talimatı verdim, çalışmalar yapılıyor, seçim sonrası inşallah bunu da aynen bilimsel, arzu edildiği gibi bir sonuca kavuşturacağız’’ demişti. Bunun üzerine Adana Valiliğimiz ve ilgili kurumların çalışmaları sonucunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni yönetim planı onaylanarak, yürürlüğe girdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile söz konusu sıkıntılar ortadan kalkmıştır. Yönetim Planına' uymak kaydıyla bölgede inşaat yapılabilecektir. Yapılaşma yasağı kaldırılmıştır. 11 bin 436 hektar alana sahip Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yürütülecek her türlü yatırım faaliyeti için Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü'nün uygunluk görüşü alınacaktır. Burada gelişi güzel imara açılmayacak. Orman vasfında olan sahalar korunacaktır. Arsa konumunda olan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası nedeniyle üzerinde bina yapılamayan yerlere bir hak verilmiştir’’dedi. Baş, Adana’nın kuzey kesiminde “Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları Yönetmeliği” kapsamında koruma altına alınan ve bu gerekçe ile uygulanan inşaat yasağı nedeniyle 80 bin insanın yanı sıra çok sayıda işyeri ve inşaatın zor durumda kaldığını bildirdi.Bölgedeki gerek kamu ve gerekse özel şahıslara ait binlerce yapı kaçak durumuna düşürüldüğünü kaydeden Baş, ‘’ Burada çok sayıda işyeri ve kamu binası yıllardır kullanılıyor. Bu bölgeye çok sayıda yatırım yapanlar zor durumdadır. Bu bölge 1990 yılında imara açılmıştır. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası 1990 yılı öncesi belirlenseydi, hiç kimse itiraz ve sorun olmazdı. Ama fiziki olarak yapılaşmaya gidilen bir yeri 16 yıl sonra koruma sahası altına almak doğru bir mantık değildir’’dedi. ATO Yönetim Kurulu eski Başkanı Şaban Baş Adana Ticaret Odası Başkanı olduğu dönemde bu konuyu Başbakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Adana Milletvekillerine gerekçelerini de içeren bir yazı gönderdiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
‘’Adana Ticaret Odası olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin konuyla ilgili bölümlerinden öğretim üyelerine hazırlattığımız ve kamuoyuna açıkladığımız rapor, bu konudaki haklılığımızı her yönden gözler önüne sermiştir. İTÜ Çevre Mühendisliği'nden Prof. Dr. Seval Sözen, Prof. Dr. Orhan İnce, Doç. Dr. Süleyman Övez, Orman Mühendisliği'nden Prof. Dr. Ahmet Yeşil ile Şehir Bölge ve Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Ferihan Gezici'den oluşan ekibin hazırladığı kapsamlı rapora göre söz konusu yönetmelik hükümlerinin belirlenen alanda uygulanması, aynı yönetmeliğin kendi maddeleriyle tezat oluşturmaktadır. Raporda “Yapılaşmanın fazla olduğu söz konusu bölgede Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları Yönetmeliği'nde bahsedilen konu ve başlıkların hiçbirisinin yerine getirilmediği ve dolayısıyla -Korumaya- ve -Geliştirmeye- yönelik hiçbir faaliyetin sürdürülmediği anlaşılmaktadır. Koruma bandı sınırlarının bu yönüyle tekrar uzman ekiplerce gözden geçirilerek yeni bir koruma bandına karar verilmesi ve bu yeni çizilecek bandın sorumluluk sahalarının -gerçekten korunmasının sağlanması- Seyhan Baraj Gölü ve civarında kalan doğal hayatı koruma ve geliştirme adına büyük önem taşımaktadır” denilmiştir.’’
Bölge insanlarını da mağdur edilemeden yeni bir alan tespiti için, konunun ele alındığını kaydeden Baş, ‘’Bu konuda Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un Başkanlığında bir heyet, Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerde bulunmuş ve gerekli kararlar alınmıştır. Adana Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş Bey ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ve Başbakanımızın Adana’da geçen yıl verdiği sözlerin de bir bir yerine gelmesinden dolayı da Başbakanımızı kutluyoruz’’ diye konuştu.
|