Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam1200
Toplam Ziyaret1823890

Elle ve sırıkla yapılan zeytin hasadı devrini kapatan Ayvalık merkezli Pellenc firmasının Fransa'dan ithal ettiği yeni makineler, Adana'nın Çukurova’nın ilçesine bağlı Salbaş Mahallesinde Ayzek Zeytinyağı Fabrikası'nda zeytin üreticilerine tanıtıldı

 

Merkezi Ayvalık'ta bulunan Pellenc Tarım Makinaları tarafından ithal edilen zeytin hasat makineleri, zeytin üreticisi için büyük kolaylıklar sağlıyor. Elle ve sırıkla yapılan zeytin hasadı devrini kapatan Ayvalık merkezli Pellenc firmasının Fransa'dan ithal ettiği yeni makineler, Adana'nın Çukurova’nın ilçesine bağlı Salbaş Mahallesindeki ndeki Ayzek Zeytinyağı Fabrikası'nda zeytin üreticilerine tanıtıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ayzek Gıda Genel Müdürü İsa Tunçöz, zeytinciliğin tam anlamıyla sanayileşmesi durumunda zeytincinin büyük kazanç elde edeceğini kaydetti. Zeytincilik ve zeytinyağı sanayisini geliştirmek için yoğun uğraş verdiklerini belirten Tunçöz, bu kapsamda 7 Ekim'de zeytin şenliği düzenleyeceklerini söyledi.

ÖZTÜRK: "MEKANİZASYON ÖNEMLİ"

Pellenc Bağcılık-Zeytincilik Ekipmanları Satış Yöneticisi Deniz Öztürk ise ağacına önem veren zeytin üreticisinin mekanizasyona alışması gerektiğini söyledi. Çiftçinin Olivium Zeytin Hasat Makinası ile ağaca ve danelere zarar vermeden, teknolojinin sunabildiği en yeni imkanlarla çalışabileceğine dikkat çeken Öztürk, makinalarla uygulamalı örnekler sundu.

Türkiye'nin her bölgesinde bayilikleri olduğuna dikkat çeken ve çiftçinin sorununa anında çözüm ürettiklerini söyleyen Öztürk, "Silkelenen ağaçlar rekolteyi olumsuz yönde etkiliyor. Hasat makinası ile üretici yüzde yüz hasat yapabiliyor. Dolu batarya ile 8 saat boyunca çalışılabiliyor ve 2 yıl garantili. 2004 yılından bu yana  satılan makinalarımızın bataryaları halâ kullanılıyor. Makinalar akü ile de çalışabiliyor. Örneğin 6 bin liralık bir hasat makinası bir yılda amorti ediliyor" dedi.

BOYSAN: "ZEYTİN ÜRETİCİSİ KÜSTÜRÜLMEMELİ"

Pellenc Adana Bölge Bayii Anadolu Ticaret Müdürü Nazım Boysan da makinalı hasat ile zararın minimum seviyeye indiğini belirtti. 2012 yılında Türkiye genelinde 210 bin ton zeytinyağı üretiminin hedeflendiğini kaydeden Boysan, "Buna karşılık bir milyon ila birbuçuk milyon ton zeytin rekoltesi bekleniyor. Ülkemizde sıvı yağ açığı bulunuyor ve Devlet zeytin üreticisine zeytin işleme ve toplama desteği vermeli. Çiftçilerimiz de makinalı hasat konusunda daha çok bilinçlenmeli" diye konuştu.

Boysan, Çukurova'da alternatif ürün çeşitliliği nedeniyle zeytincinin küstürülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından toplantıya katılan üreticiler sorunları tartışdı, çözüm yolları aradı. (Kaynak: yeni Adana Gazetesi)

 



1796 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957