Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi130
Bugün Toplam986
Toplam Ziyaret1825632

Dünyanın en kaliteli yağlık biberi olarak bilinen Karaisalı biberinin verimi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'ndaki ıslah çalışmaları sonucunda iki katına çıktı.

Yurt içinde daha çok salçalık olarak tercih edilen Karaisalı biberinin, çiftçi şartlarındaki deneme ekimlerinin ardından közlenerek yurt dışına ihraç edilmesi planlanıyor.

Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş,  yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya biber üretiminde, biberin anavatanı olmamasına rağmen 2. - 3. sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin sahip olduğu iklim şartları nedeniyle pek çok bitki türünde biyoçeşitliliğe sahip olduğunu anlatan Keleş, bunlardan birinin de biber olduğunu belirtti.

Biberin Türk mutfağında her türlü yemeğe girdiğini ifade eden Keleş, şunları kaydetti:

"Ülkemizde pek çok mikro klima bölgesi var. Her bölgenin biberi farklı. Mutfak ve ekolojik zenginliğimizden dolayı, biberin anavatanı olmamamıza rağmen müthiş bir biyoçeşitliliğimiz var. Yaklaşık 2 bine yakın saf hattımız var. Bunun 500 tanesi birbirinden tamamen farklı. Bu zenginliğin doğru kullanılabilmesi için bu türleri ıslah etmeniz gerekiyor. Biberle ilgili birçok araştırmamız var. Karaisalı biberi de bunlardan biri.Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi."

Keleş, Alata olarak biber çeşitlerinin ıslahıyla ilgili pek çok araştırma yürüttüklerini dile getirerek, isot yapılan Urfa biberinde dekar başına 3 bin kilogram olan verimi 6 bin 600 kilograma çıkardıkları araştırmanın yanı sıra, Karaisalı biberinde de ıslah çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

-Közlenmiş olarak ihraç edilecek-

Ar-Ge ve bilimin öneminin burada daha iyi anlaşıldığını anlatan Keleş, şöyle devam etti:

"Nasıl Urfa biberinde kaliteyi öne çıkardıysak burada da bu biberin veriminin yanında salçalık ve közlemelik değerini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Islah çalışmalarıyla verim yaklaşık iki katına çıktı. Közlemelik biber yurt dışında çok fazla ilgi gören bir ürün. Direk ihracata gidiyor. Közlemede iyi bir çeşit ortaya çıkarmazsanız, közleme yaptığınızda ortaya çıkan renk matlaşıyor, albenisi olmuyor veya meyve Etibütünlüğü dağılıyor. Bu da pazarlama açısından sıkıntılı bir durum ortaya çıkarıyor. Bizim amacımız közlemede dik duran, rengini kaybetmeyen, verimli bir ürün ortaya çıkarmak. Bu çalışmamızı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Karaisalı Kaymakamlığı ile birlikte yürütüyoruz. Çiftçi şartlarındaki deneme ekimlerinin ardından Karaisalı biberinin közlenerek yurt dışına ihraç edilmesini planlıyoruz."

-Lezzetli, verimi yüksek, hastalıklara karşı daha korunaklı-

Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı da, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Adana İl Özel İdaresi'nin Malidesteğiyle bölgenin önemli bir gelir kaynağı olan ve ilçenin adıyla özdeşleşen biberin kalitesi ve veriminin artırılması için 3 yıl önce çalışma başlattıklarını söyledi.

İlçe genelinde 3 bin 500 dekar alanda üretilen biberin özellikle Çukurova yöresinde ev hanımlarının yemeklerde kullandığı salça yapımında tercih ettiğini belirten Sarı, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonundaki ıslah çalışmasıyla hem ihracata yönelinmesinin hem de böylelikle üreticilerin gelir düzeyinin artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Sarı, gün geçtikçe özelliğini kaybetmeye başlayan Karaisalı biberinin eski günlerine geri döndürülmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek,

"Gelecek yıl ideal 5 biber çeşidine ulaşmış olacağız. Çalışmanın sonucunda Karaisalı biberi lezzetli, verimi yüksek, hastalıklara karşı daha korunaklı hale getirilecek. Böylece vatandaşlarımız çıkartacağı salçasını hem lezzetli, hem de ucuza bulabilecek. Üreticilerimizde bol kazanç sağlamış olacak" diye konuştu.

Islah çalışmasının tamamlanmasıyla dekarda ortalama 2,5 ton olan rekoltenin 5 tona çıkmasının amaçlandığını kaydeden Sarı, "İlçe genelinde ikinci ürün olarak da ekilen biber rekoltesindeki artışla üreticilerin kar oranları artacak. Rekoltenin iki katına çıkması ileri aşamada üretim alanlarının yaygınlaşmasını da beraberinde getirecek" dedi.



1237 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038