Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi172
Bugün Toplam976
Toplam Ziyaret1823666

Kızıldağ'da Ramazanoğlu Camii tadilatta

Karaisalı'nın Kızıldağ Yaylası'ndaki Ramazanoğlu Caminsinin tadilata alındığı bildirildi.
AK Parti İl Genel Meclisis Üyesi Mesut Yeşil, Ramzanoğlu Camiisisnin tadilata alındığını duyurdu.

RAMAZANOĞLU CAMİİSİNİN TARİHİ
Ramazanoğlu Vakfiyelerindeki bilgilerden anlaşıldığı üzere Ramazanoğlu Halil bey oğlu Piri Paşa tarafından 1530-1540 yılları arasında yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret ve hamamdan oluşan bir külliyenin varlığını devam ettirebilmiş ve günümüze ulaşabilmiş tek unsurudur.
1730’lu yıllarda yangın geçirmiştir. Temeli yangından sonra 7-8 m doğuya kaydırılmıştır. Yaylanın en önemli tarihi yapısıdır. Tarihi yapısını bugün hala devam ettirmektedir. Özellikle ahşap tavan süslemeleri ve ahşap minaresi ile dikkat çekmektedir. Kızıldağ Cami ile Adana Ulu Cami aynı vakfıyede birlikte anılmaktadır. Yine bu iki Caminin minareleri arasında da ilginç benzerlikler bulunmaktadır.

Dıştan dışa 12m ile 18 m ölçüsünde bir genişliğe sahip dikdörtgen bir plan üzerine oturtulmuş bina, harem ve son cemaat mahallinden oluşan bir yapıya sahiptir. Harem kısmına kuzeydeki büyük ahşap kapıdan girilir. Harem kısmı kıble duvarına paralel uzanan iki sahından oluşur. Orta kısımda bu sahınları taşıyan dört büyük ahşap direk vardır. Bu dört direk tavanı ayakta tutan iskeleti taşır. Tamamı ahşap olan tavan örtüsü bu iskelet yapıya tutunur. Çatısı önceleri tamamen ahşap iken 1930’lu yıllarda çinko ile kaplanmıştır.

Biri giriş kapısının üzerinde diğeri mihrap üzerinde olan iki tavan süslemesi Camideki dikkat çeken en önemli tezyinatı oluşturur. Duvarlarının kaba yontma ve moloz taştan yapılmış olmasına rağmen tavan, müezzin mahfeli, minber ve tavanı ayakta tutan direklerin ahşap olması yönüyle de oldukça dikkat çekicidir. Bölgenin ormanlık olmasından dolayı binanın yapımında tahta fazla kullanılmıştır.
Kitabeleri

Camide iki tane tarihi kitabe yer almaktadır. Caminin yapılış tarihini belirten inşa kitabesi bulunmamaktadır. Mevcut kitabeler 1720’li yıllarda geçirdiği yangından sonra yapılan tamiri anlatan kitabelerdir. Birinci kitabe:

“Bena heze’l-Mescidi’l mübarek; El hac Mehmet Mir bin Halil Ramazan Paşa hicri: 1149” ;
"Bu mübarek camiyi Halil Ramazan Paşa oğlu Emir Hacı Mehmet yaptırmıştır Hicri 1146" .

Diğer kitabede ise:

Cami-i ziba idi ihrak ile erdi halel
Kalb-i mümin gibi erişdi ana dürlü ilel
Eyledi Hacı Mehmed İbik/beyin? Tamiratı
Buldu itmamı, bi-eltafı Hüda-yı lem yezel
Kuh-i surh (Kızıldağ) içre gelip Rıdvan? Kurtarıncı? (Kuh: dağ, surh: kızıl, kırmızı)
Cami, bi-bina-i kül? Tamir olundu bi bedel : 1139
Rana cami idi ihrak ile irdi halel
Kalbi mümin gibi aiya irmidi dürlü alel
Eyledi Hacı Mehmed Beg onun tamirini buldu itmama Letayif i hayr-i lem yezel
Kuh-r surlı içre gelip Rıdvan okur tarihin
Cami-i mübine gel tamir olundu bi bedel sene 1139


Anlamı
Güzel bir cami iken yangınla oldu harap
Müminlerin kalbi gibi türlü sıkıntılara düşmüştü
Hacı Mehmet Bey onu tamir eyledi
Böylece sonsuz hayrının güzellikleri tamam erdi
Kızıldağ’a gelip Rıdvan okur tarihini
Camii mübine gel, emsalsiz şekilde tamir olundu.
Yıl: 1726


Çınar ağaçlarının kubbe gibi üstünü kapladığı Caminin bahçesinde ayrı bir manevi hava vardır. Bu dev çınarlar 67 yıl önce Bekçi Omar diye bilinen Tatlıcı Mahmut'un amcası tarafından dikilmiştir.
KIZILDAĞ MEDRESESİ

Adı olan ancak varlığı olmayan tarihi eserimiz Kızıldağ Medresesidir. Ramazanoğlu Vakfiyelerinde Kızıldağ Cami ve bu Cami bünyesindeki Medreseden bahsedilir. Ancak bu medrese, günümüze kadar ulaşamamıştır. Kızıldağ Cami avlusunda yer alan ahşap binalara halk arasında medrese dense de bu ahşap binalar, Vakfiyede bahsedilen Medrese değildir. Bu binaların yaklaşık 80-90 yıllık bir ömrü vardır. 1920'li yıllarda yapılmıştır. Pek çok canlı şahitten aldığımız bilgiye göre bu Binaları yaptıran kişiler şunlardır; Nalbantzade Hasan Efendi, Nalbantzade Ali Efendi, Sofuluzade Hoca, Çakallıdan Zop Omar, Adananın eski hocalarından Kadir Hoca ve Çukurova kurtuluş mücadelesindeki önemli isimlerden aynı zamanda TBMM'nin ilk mebuslarından olan Ali İzgi'nin babası Müsevit Hoca.

Kızıldağ Medresesinin daha öncesinde bu binaların yerinde olması muhtemeldir. Fakat bazı rivayetlerde Hükümet binası adı verilen tarihi ahşap binanın buluınduğu mevkide Kızıldağ Medresesinin yer aldığı, hatta burada bulunan tarihi bir kale duvarını andıran temel kalıntılarınında bu Medreseye ait olduğu söyleniyor.

1994 kez okundu

Yorumlar

     27/05/2013 11:03

Her zaman heryerde söylediğimiz tek şey vardır.Bu halk için bu ilçe için kim taş taş üstüne koyarsa ALLAH ONDAN N RAZI OLSUN.
Misafir - Abdullah KÜÇÜKYÜCEL

AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028