TABAĞINIZDAKİ YEMEK DOST MU, DÜŞMAN MI?Hareketsiz yaşam, stres, sigara ve üstüne üstlük, sağlıksız beslenme!.. Kalp sağlığının başlıca düşmanları onlar. Oysa, özellikle de “beslenme” alışkanlığında yapabileceğimiz küçük değişikliklerle, kalp sağlığına katkı yapmak mümkün. İşte, Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses’ten öğrendiğimiz kalbimiz için hayati önem taşıyan sağlıklı beslenmenin “basit püf noktaları”…
Kalbimiz; paha biçilmez hayat pınarımız. Her gün binlerce litre kanın tüm vücutta durmaksızın akmasını sağlıyor. “Gözümüz gibi” bakmamız gerekiyor kalbimize ama; pek çok kişi onu kendi elleriyle harcıyor… Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses; kalp dostu beslenmenin reçetesini veriyor…
Alternatifleri tüketin Kalp sağlığı için doğru beslenmenin önemi günümüzde artık tartışmasız gerçek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, “Kalp sağlığınızı korumak ve yaşam kalitenizi yükseltmek istiyorsanız yapmanız gereken, zararlı olanların alternatiflerini tüketmek” diyor. Örneğin beyaz ekmekten kaçınmak şart! Ancak bu hiç ekmek tüketilmeyeceği anlamına gelmiyor. Beyaz ekmeğin yerine kepek ekmeği, çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği tüketilebilir. Tatlıya düşkün kişilerin de, endişe etmesine gerek yok!.. Tatlılardan tamamen uzak durulması gerekmiyor. “Kararında” tüketmek koşulu ile sütlü tatlılar, alternatif oluşturabilir. Meyveler de, iyi birer alternatif. Sıvı yağlar kalbi koruyor; özellikle zeytinyağı! Günümüzde özellikle katı yağların çok tüketildiğini belirten Diyetisyen Şenses, bunun yerine zeytinyağı ya da bitkisel yağların tüketilmesini öneriyor. Hazır meyve suları ve gazlı içeceklere son! Şenses, kalp sağlığı için hazır meyve suları ve gazlı içeceklerden kaçınılması gerektiğini vurguluyor: “Hazır meyve suları ve kolalı içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran tüketilebilir.” Cips yerine ceviz, badem, fındık “Bu tarz alternatif beslenme örneklerini artırmak mümkün” diyor Şenses. Özellikle televizyon dizilerinde iştah açıcı görüntüsüyle dikkat çeken cipslere karşı uyarırken, alternatifini söylüyor: “Cips veya çikolata atıştırmak yerine bir miktar fındık, ceviz ya da badem yenilebilir.”
Pişirme şekline dikkat! Sebze tüketimi içerdiği vitamin-mineral ve posa açısından kalp sağlığı için önemli. Ama bu, etten de tamamen vazgeçilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Et,tavuk veya balığı kızartmak yerine ızgara haşlama ya da fırınlama yöntemini uygulamak gerekiyor. Özelikle katkı maddesi de içeren doymuş yağ oranı yüksek sucuk salam sosis gibi ürünler tercih edilememeli. Tuz yerine baharat Ve, tuz!.. Şenses, “Tuzu mümkün olduğunda az almak gerekmekte” diyor ve ekliyor: “Çünkü aldığımız birçok besinin içerisinde tuz zaten kendiliğinden mevcut. Bundan dolayı besinleri tüketirken içeriklerini de bilmekte fayda var. Tuz yerine yemeklerimize lezzet katsın diye çeşitli baharatları tercih edebiliriz.” Hareketsiz kalma ve ideal kilonu koru Düzenli egzersiz yapmak kalbi korumaya yardımcı oluryor. Eğer düzenli spor yapılamıyorsa, günde 10000 adım atmaya çalışılmalı. Hareket fazla kilolardan kurtulmak için olmazsa olmazlardan. Vücut ağırlığının fazla olması kalbi yoruyor. Fazla kilonun % 5-10’unu vermek kalp hastalığı riskini azaltıyor. Bilinçli beslenme alışkanlığı çocukluktan kazandırılmalı Kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenmek o kadar da zor değil. Her şeyi kararında almak ve kalbe zararlı yiyeceklerin alternatiflerini tüketmek yeterli. Tıka basa yemeyin ve siz siz olun, çocuklarınıza küçük yaştan itibaren bilinçli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın! Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, “Tek besine dayalı beslenmek yerine, her besin grubundan dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak yaşam tarzı haline getirilmeli” diyor |
653 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |