Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi36
Bugün Toplam473
Toplam Ziyaret1831093

HAKKOYMAZ: “İNTERNET TEKNOLOJİLERİNDE ORTAYA ÇIKAN HIZLI GELİŞMELERLE BİRLİKTE İNSANLAR ARASI İLETİŞİM DİLİ DE FARKLI BİR BOYUT KAZANMIŞTIR”

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Sakine Hakkoymaz, internet teknolojilerinde ortaya çıkan hızlı gelişmelerle birlikte insanlar arası iletişim dilinin de farklı bir boyut kazandığını belirtti.
HKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Sakine Hakkoymaz dilin öneminden bahsederek şunları söyledi:
“Dil, canlı ve tabii bir varlık olarak insanı insan yapan özelliklerin en başında gelir. Bireyler ve toplumlar arası iletişimin sağlanması, insanın duygularını, düşüncelerini, isteklerini bütün ayrıntılarıyla açığa vurması, kısacası yaşamını sürdürmesi için dil gerekli ve önemlidir. Dünya değişirken tüm diller de zamanla değişmiş, bazı diller ölmüş, teknolojik gelişmelerle birlikte özel dil alanları doğmuştur. Dünyadaki teknolojik gelişmeler, beraberinde büyük değişmeler meydana getirmiştir. İnternet teknolojilerinde ortaya çıkan hızlı gelişmelerle birlikte insanlar arası iletişim dili de farklı bir boyut kazanmıştır.
Dil kavramı farklı bir nitelik kazanırken, sözcüklerin sihirli tonlamaları da teknolojinin hızla ilerlemesiyle yok olmaya başlamış ve iletişim diline yeni ve zor anlaşılan kavramlar girmiş ve daha önce Türkçede kullanılmayan karakterler kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, gençlerin kendilerine özgü bir dil oluşturmalarında çok büyük role sahip. Gençler internet ve telefon yazışmalarında sesli harfleri ve birçok sessiz harfi atıyor, kelimeleri kısaltıyor veya şifreliyorlar. Teknolojiyi yakından takip etmeyen, belirli bir yaş grubunun üstündekilerin anlamadığı; “cvp (cevap), Össledim (özledim), güsel (güzel), yane (yani), diil (değil), 2miz (ikimiz), hacı, hı hı (tamam), k.bakma (kusura bakma), eyw (eyvallah), vb yeni nesilin çok sık kullandığı bu garip kelimeler Türkçeyi yozlaşmaya terk ediyor ve maalesef bu yazışma dili toplumsal ilişkileri doğrudan etkilediği gibi kültürümüzü de tehdit ediyor. Ayrıca internet dili denilen bu gizemli dünyanın dilini bilmeyen gençler de kendi çevrelerinde küçük görülüyor.
Peki, bizler ne kadar dikkat ediyoruz, dilimizi güzel kullanabiliyor muyuz? Bu tür konuşan kişileri uyarıyor muyuz? Bir dilin gelecek nesillere doğru biçimde aktarılması, toplumun tüm bireylerinin ve kurumlarının sorumluluğu altındadır. Bizler, dilimize hızla akın eden teknolojinin yıprattığı kelimelere karşı gençlerimizi kendi değerlerini ve kültürlerini korumayı, dillerine sahip çıkmayı öğretmeliyiz ki, güzel Türkçemiz de yaralanmasın.”



628 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.652334.7912
Euro36.423936.5699