Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi130
Bugün Toplam540
Toplam Ziyaret1825186

KARABULUT, "ALMANLARA GÜREŞİ ÖĞRETEN HEMŞERİMİZİN ÖLÜMÜ GÜREŞ CAMİASINI YASA BOĞDU" DEDİ

   

   Adana’nın Karaisalı ilçesi 1938 doğumlu Şampiyon Güreşçi Abdurrahman Çay vefat etti. Çayın vefatı nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ve Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Dairesi Şube Müdürü Yusuf Delikoca üzüntülerini belirterek, Çay’ın hatıralarını yaşatacaklarını söylediler.

  ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ

“HATIRALARINI YAŞATACAĞIZ”

 

  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Avrupa ve Balkan Şampiyonu Abdurrahman Çay’ın vefatı ile ilgili olarak üzüntüsünü belirterek tüm güreş camiasını ve ailesine başsağlığı diledi. “Avrupa ve Dünya Güreş Tarihine adını yazdıran güreş ustası Abdurrahman Çay beyi saygıyla anıyoruz. Başta Efsane Güreşçi Zanapalı olarak tanınan Hanifi Demirkıran, İsmet Atlı olmak üzere Abdurrahman Çay gibi güreşçilerimizin hatıralarını yaşatacağız. Ata sporumuz güreşin gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Adana güreşleri onların bıraktığı anlamlı miras ve heyecan ile devam edecektir. Mekanı cennet olsun.”    

  Dünya Şampiyonu İsmet Atlı, hatırlarında Abdurrahman Çay ilgili şu cümleleri kullanmıştır; “ 1. 58 boylarında olan bu güreşçi, ak tenli, narin görünüşlü, 52 kilonun süper teknik bir güreşçisi idi. Bu iyi ahlaklı güreşçimiz defalarca Dünya ve Olimpiyat şampiyonluğu alacak bilgiye sahipti.”

  Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, ailesine başsağlığı dileyerek, açıklamasına şu şekilde devam etti:

  “Hem bir hemşerimizi hem de bir Avrupa ve Balkan Şampiyonu bir güreş ustasını kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Özellikle çocuk yaşlarında Karaisalı’nın Kızıldağ Yaylası’nda güreş eğitimi alarak başladığı güreş sporumuzda adını altın harflerle yazdırmış olması, bu başarıları bir hatıra olarak bizlere bırakması gerçekten onur vericidir. Güreş sporumuz onların verdiği mücadele ile bugünlere ulaşmıştır. İnşallah hem güreşlerimiz hem de onların hatırası yaşayacaktır. Tüm gayretimiz bu yönde olacaktır.”

  Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Dairesi Şube Müdürü Yusuf Delikoca da, üzüntüsünü belirterek “ 529. Kızıldağ Tarihi Karakucak Güreşleri için hazırladığım kitapta kendisine bir yer vermiştik. Fakat yurt dışında olduğu için kitabı vefat etti. 1955- 1970 yıllar arasında bir güreş efsanesi olan Sayın Abdurrahman Çay, yaşamı boyunca ata sporumuz güreşe önem vermiş, binlerce güreşçi yetiştirmiştir.  O yılları anlatan büyüklerimiz onun iyi ahlakından söz etmektir.  Kozanyolu üzerinde Hakkıbeyli Köyü’ne defnedilen Abdurrahman Çay, Adana ve ülke çapında güreş severlerin hatıralarında yaşamaya devam edecektir. 2015 yılında 530. su yapılacak olan Kızıldağ Güreşleri için üç kişilik bir komisyon tarafından hazırlayacağımız “Adana Güreşleri Tarihi” ile ilgili kitabımızda Abdurrahman Çay beyin hatıralarına geniş bir yer vereceğiz. Güreş camiasının ve ailesinin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin” dedi.

İLYAS KARABULUT, "ALMANLARA GÜREŞİ ÖĞRETEN KİŞİYDİ"

Türk Güreş Vakfı Adana Şube Başkanı, Karaisalı Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İlyas Karabulut, Abdurrahman Çay ve ailesinin Karaisalı doğumlu olduğunu, daha sonra Hakkıbeyli Köyüne göç ettiklerini belirterek, ”Kızıldağ güreşlerinde fark edilen ve daha sonra Türk Milli takımına yükselen rahmetli hemşerimiz merhum Abdurrahman Çay, o dönemde Almanya’ya çalışmaya gitmek için başlatılan furyada o da Almanya’ya gitmiştir. Orada güreşe devam etmiş, antrenörlük yapmıştır. Türklere ve Almanlara orada güreşi öğretmiştir. Almanlar güreş nedir bilmiyorlardı. Abdurrahman Çay Almanlara güreşi öğretmiştir. Mekanı cennet olsun” dedi. 

ABDURRAHMAN ÇAY KİMDİR?

 1958 yılı Adana İmam Hatip Lisesi mezunu olan Abdurrahman Çay, çocuk yaşlarından başladığı güreşe gönül vererek, ilk olarak liseler arası Türkiye şampiyonu oldu. Ardından 1957 yılında dünya şampiyonu Hüseyin Akbaş'ı Adana stadyumunda yenerek büyük bir başarı elde etti. Dünya Şampiyonu Yaşar Doğu tarafından Ankara'ya götürüldü. Burada Milli Takım Formasını giydi. İlerleyen yıllarda Türkiye, Avrupa, Berlin,  Kuzey Almanya şampiyonluklarını kazandı. 1960 yılında bir süre Zonguldak’ta Almanya'da Türk güreş kulübü kurarak başkanlığını ve antrenörlüğünü yaptı.

 

 



1193 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038