Üreticiler çiğ sütün değerlendirilmesi için süt tozu fabrikası kurma, tüketiciye doğrudan çiğ süt satışı, kooperatif çatısı altında örgütlenme gibi somut projelere imza atacakTüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çatısı altında birleşen çiğ süt üreticileri sektörün geleceğine damga vuracak 5 önemli karar aldı. TÜSEDAD’ ın organizasyonu ile “Arama Konferansı”nda bir araya gelen süt üreticileri çiğ sütün değerlendirilmesi için süt tozu fabrikası kurma, tüketiciye doğrudan çiğ süt satışı, kooperatif çatısı altında örgütlenme, bölgesel olarak süt pazarlama ve sözleşmeli yem üretimi gibi somut kararlar alındı.
Çiğ süt üreticileri olarak bir çok sorunla karşı karşıya olduklarını belirten TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yıldız “Ülkemizde 1 milyon 250 binden fazla süt çiftliği var. Bunun yüzde 1,6’sı yani 20 binden fazlası 50 baş ve üzeri hayvana sahip. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verileri ile 2014 yılında yaklaşık 18.5 milyon ton süt üretimi gerçekleşti. Bu sütün sadece 8 milyon tonu sanayiye aktarılıyor. Sanayiye aktarılan ve ticarete söz konusu olan sütün yüzde 12’sini biz üretiyoruz. Yani dernek üyelerimiz; hem önemli bir miktarda hem de ülkenin en kaliteli sütünü üretiyor. Süt sektörünün en önemli aktörlerinden birisiyiz. TÜSEDAD üyeleri olarak milyonlarca lira yatırım yapmamıza rağmen birçok konuda önemli sorunlar yaşıyoruz. Dernek olarak yol haritamızı belirlemek amacıyla üyelerimizin katılımıyla geniş kapsamlı bir arama konferansı düzenledi" dedi.
Yıldız TÜSEDAD’ın aldığı kararları şöyle sıraladı: - Her üyemizin ortak olabileceği yine TÜSEDAD adıyla tüzel kişilik veya bir kooperatif kuracağız. -Süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde süt tozu üretim tesisleri kurarak sütümüzü süt tozuna işleyerek iç ve dış pazarlarda satışının gerçekleştirilmesini sağlayacağız. -Dernek olarak halkımızın taze, günlük çiğ süt talebini karşılamak amacıyla özellikle mevzuatın çıkmasına yönelik, tüketici dernekleri başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ile diyaloga geçerek desteklerinin istenmesine, siyasi partilerden destek istenmesine, kamunun bu yönde mevzuat değişikliğine gitmesi için baskı oluşturmasına karar verdik. -Ürettiğimiz kaliteli süte katma değer sağlamak amacıyla, bölgesel süt işleme tesislerinin kurulmasına ve üretilecek mamullerin yine bölgesel olarak pazarlaması çalışmalarına karar verdik. Bu konuda başarısını kanıtlamış Tire Süt Kooperatifi ve Konya Şeker ( TORKU ) gibi üretici örgütlerinden destek alacağız. -Kendi yemimizi uygun fiyata almak için Ziraat Odaları ile işbirliği yaparak üyelerimizin ihtiyacı olan özellikle kaba yemi sözleşmeli ürettireceğiz. Böylece hem uygun fiyata girdi sağlayacağız, hem de çiftçilerimize pazar ve fiyat garantisi sunacağız. Devletimizden de bu tür sözleşmeli üretim yapan çiftçilerimize ilave destek talebinde bulunacağız.”
|